Komputerek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Powiedzcie mi, czy to normalne, że po zatankowaniu wachy koputer mi pokazuje że mam do przejechania jeszcze 199 km. Przejadę po mieście 4 km i pokazał o 13 km mniej to jest 186 To normalne???? Średnie spalanie pokazało mi 15 litrów (miasto).

niestety komputer jest bardzo łatwo ogłupialny. np mam rezerwe pokazuje mi wskazania że reichweite zostało 44km. zatrzymuje sie, , wyłączam silnik, resetuje reichweite, włączam silnik i pokazuje mi np.65-78km. dalczego, a dlatego że spalanie na luzie masz 1.5-2.0l/h
jeżeli np początkowe wskazania masz 200km to jadąc przez 10km z predkościa 200km/h zużycie jest 30l/100, zwolnisz i pokazuje ci sie np. 170km, zresetujesz reichweite i juz masz inny wynik - 190

nic nie jest doskonałe

w twoim przypadku jak przez te 4km dałeś w palnik to tak jakbys spokojnie przejechał 13km, więc wszystko jest ok

>>>>>>>w twoim przypadku jak przez te 4km dałeś w palnik to tak jakbys spokojnie przejechał 13km, więc wszystko jest ok

No właśnie nie dałem w palnik... było to 4,3 km, z czego stałem 10 minut w korkach... Wymieniłem niedawno sondę lambdę, może znów pier$%$#%ęła. Jest to możliwe by lambda se padła po założeniu? Bo być może mi wiele pali, ale to się okaże dopiero po wskaźniku paliwa...

W mojej instrukcji napisali, że do obliczeń komp. przyjmuje średnie dane z ostanich przejechanych 20 - 30km. Jak to będzie się różnić od aktualne stylu jazdy, to wtedy wskazania można sobie wsadzić w buty

PS. Urg - u mnie pokazywał na luzie 1,1 - 1,2 l/h (Om. A)

Pzdr.

Nic nie zastąpi pojemności...

[ wiadomość edytowana przez: Prowo dnia 2003-03-19 10:02:09 ]

zgadza sie prowo na benzynie , na gazie 1.5-2.0 zalezy od temp silnika. jak było -20 to i 2.3 pokazywał przez kilka sekund

Mi na postoju pokazuje 1.3-1.8 l/h

Mi przy zimnym silniku 3.6 , przy rozgrzanym 1.3...

A mi 1,2 bez klimy - jak z klimą to 0,5 więcej.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Witam

Z moich spostrzeżeń sprawa wygląda identycznie a szczególności jak wskazuje mi zasięg poniżej 200 km. Wówczas jakby szybcjiej ubywało mi tego paliwa. Ale mam dokładnie to samo właśnie w mieście w śzczególności. Porównaj sobie chwilowe spalanie podczas ruszania ze świateł mi wyskakuje po 38 l natomiast jadąc na trasie podczas wyprzedzania przy prędkości ok 120 km/h przyśpieszam do 150 spalanie chwilowe nigdy mi nie osiągnęło takiego poziomu jak pdczas ruszania. A biorąc pod uwagę jescze to że to silnik 3.0 to wcale się nie dziwię i jest to jak najbardziej normalne.

Pozdrawiam

>>>>3.0 to wcale się nie dziwię i jest to jak najbardziej normalne.

No, mam nadzieję, że tak jest Wlałem dzisiaj trochę wachy (15 litrów) i mam nadzieję zrobić określoną ilość km - w mieście powinienem zrobić około 100 km. Jak schleje za szybko to dramat. A przy ruszaniu komputer pokazuje 38 litrów - rzeczywiście Potem spada, a jadąc 50-70 km/h na trójce, pokazuje około 14 litrów. Przy stałej prędkości w mieście np. 60 km/h wskoczy czwórka, a wtedy wskazuje 6 litrów na setkę he, jakby tak palił.....

Jak to dobrze, że moja fura nieposiada takowego urządzenia. Mniej wiesz, dłużej żyjesz- było takie powiedzenie. Benzyny mam zawsze ok. 20 litrów, a gaz tankuje zawsze do pełna. starcza mi to na tydzień dojazdów do pracy i na mały skok w bok.
Aile owsa koniki jedzą (oczywiście w granicach rozsądku tj. ok 15 l. gazu) to mnie nieinteresuje. Liczy się frajda z jazdy takim samochodem!
Pozdr.

Nie mam takich problemów i zadowolony jestem z posiadania komputerka. Wskazania zasięgu "RANGE" zmieniają się oczywiście po zatankowaniu i rzadko odpowiadają rzeczywistemu w chwilię po dolaniu paliwa. Wystarczy jednak wyjechać na trasę i zaraz zaczyna przybywać kilometrow. Warunek, żeby nie drzeć 200, bo wtedy dzieje się to o czym wspominali przedmowcy. Przy utrzymywaniu prędkości ok 120 wskazania po jakichś 100 km mogą zaskoczyć. Osobiście uzyskałem kiedyś zasięg liczony łącznie tzn wskazania licznika dziennego+wskazania na komputerku ponad 1000 TYSIĄC kiloskow. To jest OMESIA i tyle!!!

Panowie co to może być że przy komunikacie na wyświetlaczu REICHWEITE z lewj strony pokazało się duże "F" i nie pokazuje mi ilości kilometrów do przejechania na pozostałym paliwie ?????

Błąd przy odczycie ilości paliwa, u mnie jak nie działa wskaźnik poziomu paliwa, to właśnie pokazuje się F i nie daje ilości kilometrów do przejechania na paliwie!!1

śmieszne bo jak mi nie działał wskaźnik to pokzywał ilość kilometrów na paliwie , jak zmieniłem zegary i wszystko działa to pokazał się ten błąd........dziwne...