Wentylator pomocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
hey zna sie ktos na elektryce z mk6 1,6 16v a konkretnie na ominieciu czujnika temp tak by załączać wentylator na włącznik bo zauważyłem że zdziepko zapuźno mi sie włancza a wsumie to wogółe, a dzisiaj próbowałem to obejść i próbowałęm połączyć kable z czujnika kery jest na termostacie i nic sie niedziało tak jakby tam wogóle prądu niebyło albo choby to nieten czujnik był bo wentylator sie nie ruszył a wiem że działa bo specjalnie spr

sproboj wyjac te "puszke" za akumulatorem (chyba z boku jest) odlacz i wyczysc styki i wsadz. mi raz POMOGLO

chodzi Ci o to co jest na akumulatorze przyczepione na dodatnim biegunie bo za akumulatorem nic niemam jedynie na i tam są bodajże bezpieczniki

taka kwadratowa dluga na 5, 6 cm pucha plastikowa zawieszona ,,, to o to mi chodzi,,,odlacz i przeczysc styki (pukajac) i wsadz

A ten Twój 16V to jest Zetec Bo jeśli tak to włącznik wentylatora masz na gumowej rurze (termostat -> chłodnica) a nie na termostacie.

Cytat:
2006-09-11 20:27:50, jerico pisze:
A ten Twój 16V to jest Zetec Bo jeśli tak to włącznik wentylatora masz na gumowej rurze (termostat -> chłodnica) a nie na termostacie.

dokładnie, ja go wymieniłem na włacznik z golfa włacza sie kilka stopni szybciej (na LPG to pomaga) i przede wszystkim jest duzo tanszy. Wlacznik ma dwa kable jak je zewrzesz przy właczonej stacyjce wentylator powinien zadziałac i włacznik do wymiany

[ wiadomość edytowana przez: kiepas96 dnia 2006-09-11 21:44:15 ]

ja zetec a chodzi Ci o rułe kero jest z wody zaro kole chłodnicy i zleksza jest zakryta a czujnik na niej jest identyczny jak na termostacie. Już próbowałem zewrzeć tam akurat oba kabelki ale dmuchawa mi sie niezałanczała lecz napięcie wnim jest, i tera ju7ż niemam pomysłów jak to zrobić by było dobrze chyba jedynie pozostaje pociągnąć + i - centralnie do wentylatora

I jak ma ktos jeszcze jakieś pomysły jak zrobić dmuchawe na włącznik ? może ktoś miał taki problem jak ja

witam. ja u siebie w mkv tez mialem problem z wiatrakiem.
moj sposob to:
odpinasz wtyczke od wiatraka,wkladasz swoja i jeden kabelek prowadzisz do masy a drugi pod stacyjke a po drodze włącznik.ja umiesciłem go pod regulacja wiatel.
podpiolem sie pod stacyjke bo jestem zapominalski i gdybym sobie zapomniał kiedys go wyłączyc automatycznie odłączy go stacyjka.
jestem zadowolony z tego rozwiązania a podłączenie jest banalnie proste.
pozdro

Cytat:
2006-09-12 09:43:27, florek102 pisze:
I jak ma ktos jeszcze jakieś pomysły jak zrobić dmuchawe na włącznik ? może ktoś miał taki problem jak ja

Moim zdaniem bezpieczniej jest zrobic to przez przekaznik.

Np. tak:

a kojaży może ktoś czemu nic mi niedaje zwarcie kabli na czujniku z wentylatora bo na logike po zwarciu ich wentylator powinien działać

Cytat:
2006-09-12 15:41:33, florek102 pisze:
a kojaży może ktoś czemu nic mi niedaje zwarcie kabli na czujniku z wentylatora bo na logike po zwarciu ich wentylator powinien działać

Zakładając, że masz wszystko sprawne (bezpieczniki, silnik wentylatora) i zwierasz odpowiednie przewody, a pomimo tego nie działa wentyl. To na logike tylko upalony przewód w więzce lub w skrzynce bezpieczników. Rozwiązanie to nowa instalacja dla wentylatora lub jaśli ktoś ma czas, szukanie "przerwy" w instalacji.

Cytat:
2006-09-12 15:41:33, florek102 pisze:

Na logike to albo zwierasz zle przewody, albo robisz to na wylaczonym zaplonie.
Bo, ze wentyl masz sprawny pisales wczesniej, prawda?

zapłon załączony a przewody też zwieram dobre tak jak mi nawet w poscvie napisano

Cytat:
2006-09-12 21:04:29, florek102 pisze:
zapłon załączony a przewody też zwieram dobre tak jak mi nawet w poscvie napisano

No dobrze...
A czy na pewno wentylator jest sprawny?
Tzn, czy w ogole sie wlacza?

ja ostatnio mi sie załączył jak auto chodziło prawie noinstopa przez 4 godziny w temp kole 28stop. to słyszałem że raz sie załączył gdy temp była blisko czerwonego pola, a poza tym dla pewności podpiołem wiatrak pod akumulator bezpośrednio i jaknajbardziej działa

najprawdopodobniej masz problem z przekaźnikiem wentylatora który jak ktoś pisał wcześniej znajduje się obok akumulatora lub w innych wersjach za plastikiem za akumulatorem (zetec 1,6 i 1,8 - w innych wersjach nie wiem)
przeczyść styki jak nie pomoże pomierz napięcia na stykach przekaźnika uprzednio mostkując na wtyczce od włącznika wentylatora (możesz mieć 1 lub 2 biegi na włączniku).