| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mareksad daewoo espero Corby | 2006-09-10 12:47:31 przeczytalem jedna porade na temat przyspieszenia zaplony na stronie klubu. czy ktos to robil w 2.0 i czy to bezpieczne jest? silnik nie jest wcale slaby, ale za slabo ciagnie z dolnych obrotow chyba. wiem ze to tylko 8 zaworowy silnik i konstrukcja stara dosyc ale jestem ciekaw czy ktos to poprawil? |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2006-09-10 15:38:44 Napisz do Jadzwin-a.
on ma turbo. p.s. te silniki ciągną właśnie z dołu mają 140Nm przy 2000rpm |
Adminek Klubowy Weteran To była bryka.:) budziła RESPEKT.! | 2006-09-13 11:42:58 swego czasu wszyscy to mieli zrobione pomaga ale efektu turbo bym sie na twoim miejscu niespodziewał poprostu warto zrobic i tyle szczegolnie przy ustawionym selektorze oktanowym na 92 oktany co było ustawieniem domyslnym fabryki daje troche poprawy.
spokojnie mozesz zrobić byle z głową. |
Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2006-09-13 12:15:33 elektronika nie robi na to korekty? |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-09-13 14:14:43 to my w aucie mamy jakas elektrONIkę ? ![]() |
Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2006-09-13 14:49:17 no macie ten kalkulator przy nogach pamietam dawno temu jak maciekGT sprzedawal ten patent to ktos mowil ze to sie koryguje jakos |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-09-13 15:08:11
komputer odczytuje położenie wałka rozrządu przy pomocy cewki w aparacie zapłonowym. Znając położenie wałka komputer odłącza zasilanie cewki zapłonowej w ściśle określonych momentach wywołując indukowanie w cewce wysokiego napięcia i powstanie iskry. Moment zapłonu jest określany zależnie od prędkości obrotowej silnika, wybranego trybu (oktanowości benzyny) i pewnie innych parametrów, jednak zawsze komputer wywołuje iskrę w momencie X +/- poprawka, przy czym X oznacza odczytanie impulsu z cewki w aparacie. Kręcąc aparatem zmieniamy punkt odniesienia i oszukujemy w ten sposób komputer. Nowsze silniki ustalają punkt zapłonu całkowicie samodzielnie, posiłkując się czujnikiem spalania detonacyjnego. |
mareksad daewoo espero Corby | 2006-09-13 15:34:56 ... ja lepiej tego nie ruszam, zmian duzych napewno nie bedzie a tylko namotac moge, chociaz korci... tu i tak wszedzie kamery to i za szybko nie pojezdzisz. ale ciekawi mnie to jak mozna zaplon przestawiac w zaplonie sterowanym elektronicznie ??? |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-09-14 11:09:13
Te skoki mocy biorą się z tego,że przy otwarciu EGR zamiast powietrza do kolektora dostają się spaliny pochodzące z nieszczelności silnika i mieszanka ma za mało tlenu.Dlatego często przy gazie zapala się check z błędem EGR,bo sonda wykrywa nagłą zmianę składu mieszanki i komp gazowy głupieje. |
Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2006-09-14 11:14:34
Jak nieszczelnosci??? bo nie zalapalem...przeciez EGR do tego jest zeby do kolektora ssacego zapuszczac spaliny i przy sprawnym EGR nie powinno byc zadnych skokow...i teraz nie wiem czy jak zaslepilem i jest ok to swiadczy o uszkodzonym EGR czy tylko przycmilem objawy ciagnac samo powietrze bez zpalin....oto jest pytanie |