MotoNews.pl
7 Problem z podnoszeniem szyby w scoupe (179517/89) - PT

Problem z podnoszeniem szyby w scoupe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Dzisiaj miałem niezłą przygodę z moim hultajem. Pojechałem na zakupy do sklepu na prarkingu przy zamykaniu drzwi pasażera coś dziwnie strzeliło. Pierwsza reakcja żona przytrzasnęła drzwiami pas tzn. te metalowe zapięcie, ale nie.
Okazało się że szyba się opuszcza (są elektryczne) tzn. mechanizm ciagnie ją w dół. Natomiast jak chcę podnieść to słychać i widać jak mechanizm jedzie do góry, a szyba zostaje na dole. Rozebrałem drzwi pod sklepem bo przecież nie będę jechał z otwartą szybą. Doraźnie podparłem ją kijkiej i się trzyma.
Nie widziałem żeby coś tam odleciało. Jak można wymontować to ustrojstwo - czy ktoś miał taki przypadek lub może wyciagał ten mechanizm i może mi napisać jak to zrobić żeby nie tracić niepotrzebnie czasu i przy okazji nie zepsuć czegoś więcej.
Dzięki za każdą radę.
Pozdrawiam

Przerabiałem juz ten problem. Niestety to typowa przypadłość tych mechanizmów. Linka do podnoszenia ma baryłkę która zablokowana jest w tym "czymś" co trzyma szybę. To "coś" jest zrobione z plastiku i się łamie . Niestety ciężko to wyleczyć (próbowałem na milion sposobów). W końcu kupiłem nowy cały mechanizm podnoszenia razem z silniczkiem zdaje się że za 100 PLN.

Demontaż jest prosty. Zdejmujesz boczek drzwi potem odkręcasz dwie śruby mocujące szybę, podpierasz ją kołkiem odpowiedniej długości, Odpinasz wtyczkę od silniczka, odkręcasz cztery śruby od prowadnicy (część środkowa drzwi) i wywlekasz całe ustrojstwo. Trochę węzłowato ale mam nadzieję że pomogłem
Pozdrawiam

Cytat:
2007-03-25 20:47:31, doman1001 pisze:
Niestety ciężko to wyleczyć (próbowałem na milion sposobów).

A mi udało się to wyleczyć. Pisałem o tym na forum. Trzeba poszukać.

Tutaj to masz:

http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=171231&c=89&hq=linka+szyby&f=7&m=flat

Witam!
Również przerabiałem temat.
Kupiłem cały mechanizm z demontażu za 70zł.
Wymiana ok 30 minut trwała.
Powodzenia
Remik