CZEROWNY OLEJ W SKRZYNI ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dzisiaj sprawdzałem poziom oleju w manualu...odkręcając korek od sprawdzania poziomu wyleciało mi na rękę dośc mocno nadmiar czerwonego oleju....nie wiem czy to syntetyk czy jak bo nigdy nie mialem z tym styczności...pierwsze co przychodzi mi na myśl to że ktoś wcześniej nalał oleju do automatu...poradźcie co mam zrobić

Nikt nie nalał, skrzynie Opla orginalnie mają czerwony olej właśnie taki jak do automatów.

Gdyby to był olej do automatu,miałbyś straszne kłopoty z biegami po rozgrzaniu się oleju.

Wszystkie Esperaki byly fabrycznie zalewane czerwonym syntetycznym olejem(tak mi powiedzial p. Slawek ) jak zmienial mi ojej w skrzyni.
Najwazniejsze zeby olej wogle w skzyni byl a jaki on jest to nie ma wiekrzego znaczenia. Ja wymienialem bo mialem nadmiar gotwki zalalem MOBILA
Pozdro Paint

Cytat:
2006-09-18 18:49:12, Paint pisze:
Najwazniejsze zeby olej wogle w skzyni byl a jaki on jest to nie ma wiekrzego znaczenia. Ja wymienialem bo mialem nadmiar gotwki...

Pierwsza "teza" nadaje się do księgi osobliwości ....(ale proszę Cię bardzoooo: Nie siej herezji na forum bo jeszcze ktoś da się na te głupoty nabrać i ...będzie problem )

druga zresztą też ...tylko pozazdrościć

Hmmm nie wiem o co ci chodzi. .... sprecyzuj bardziej swoja wypowiedz B1
Czy uwazasz ze nie mam racji z tym olejem
Jak tak to podwazasz opinie p. Slawka bo to jego slowa z tym olejem

Cytat:
2006-09-18 19:13:05, Paint pisze:
Hmmm nie wiem o co ci chodzi. .... sprecyzuj bardziej swoja wypowiedz B1 Czy uwazasz ze nie mam racji z tym olejem Jak tak to podwazasz opinie p. Slawka bo to jego slowa z tym olejem

Dokładnie chodzi o olej.

...hasło "że nie ma większego znaczenia jaki olej jest w skrzyni byle by był".... to kompletny idiotyzm ! (sorki za trochę zbyt dosadne hasło ale chyba najbardziej adekwatne do poziomu wypowiedzi )

Obojętne kto tak powiedział ...

Amen

Noooo szegolnie slonecznikowy

Mysle ze Slawkowi chodzilo o to ze nie ma wiekrzego znaczenia czy to ma byc szntetyk, semi, lub mineralny byle by spelnial okreslone parametry (i nie mowie tutaj tylko o skrzyni espero)
Ps. i ja tak osobiscie mysle

Ps. Notabene tyczy sie to tez olejow silnikowych wiem cos nie cos o tym bo pisalem na ten temat prace magisterska
Temat pracy ( rozruch i eksploatacja silnikow spalinowych w niskich temperaturach)
Pozdro Paint

[ wiadomość edytowana przez: Paint dnia 2006-09-18 20:13:14 ]

Cytat:
2006-09-18 19:56:38, Paint pisze:
Noooo szegolnie slonecznikowy Mysle ze Slawkowi chodzilo o to ze nie ma wiekrzego znaczenia czy to ma byc szntetyk, semi, lub mineralny byle by spelnial okreslone parametry (i nie mowie tutaj tylko o skrzyni espero) Ps. i ja tak osobiscie mysle Ps. Notabene tyczy sie to tez olejow silnikowych..."

Ufff !!...to brzmi już znacznie bardziej logicznie

A nie można było tak od razu ??

dzięki dobrze wiedzieć że w jakimś badziewiu skrzynia nie pływa

Cytat:
2006-09-18 16:43:51, rafalko pisze:
dzisiaj sprawdzałem poziom oleju w manualu...odkręcając korek od sprawdzania poziomu wyleciało mi na rękę dośc mocno nadmiar czerwonego oleju....nie wiem czy to syntetyk czy jak bo nigdy nie mialem z tym styczności...pierwsze co przychodzi mi na myśl to że ktoś wcześniej nalał oleju do automatu...poradźcie co mam zrobić

a mozesz mi powiedziec gdzie jest ten korek??

Sam bym chetnie sprawdził czy jest tam jeszcze cos w tej mojej skrzyni biegów....

[ wiadomość edytowana przez: tommi3737 dnia 2006-09-19 00:20:49 ]

korek jest z prawej strony skrzyni jak patrzysz z kanału w stronę przodu samochodu...zaraz za prawą półosią (w stronę tyłu samochodu) - taka śrubka 13mm z dużą podkładką...sam nie mogłem dojść ale na forum ktoś to opisał wcześniej można to nawet na leżąco wykukać jak się nie ma dużego brzucha

Cytat:
2006-09-19 09:46:13, rafalko pisze:
korek jest z prawej strony skrzyni jak patrzysz z kanału w stronę przodu samochodu...zaraz za prawą półosią (w stronę tyłu samochodu) - taka śrubka 13mm z dużą podkładką...sam nie mogłem dojść ale na forum ktoś to opisał wcześniej można to nawet na leżąco wykukać jak się nie ma dużego brzucha

A u mnie nie ma takiego.
I to jest największy kretynizm jaki widziałem w tym samochodzie.

Zresztą, kiedyś już o to pytałem.

Co to za korek?

korek nr 47 w moim przypadku nie istnieje. Wkur... się bo żeby to zobaczyć musiałem ściagać całą osłone zeby pomacac sobie zaśniedziałą tylko obudowę...a korek znajduje się z drugiej strony skrzyni jak pisałem za prawą półosią w stronę tyłu samochodu

Cytat:
2006-09-19 23:18:42, rafalko pisze:
.... korek znajduje się z drugiej strony skrzyni jak pisałem za prawą półosią w stronę tyłu samochodu

Czy to o tym korku piszesz?