MotoNews.pl

Pomocy - trzeszcząca kierownica

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Od przedwczoraj mam problemy z kierownicą w escorcie 1,6 16V, przy skęcaniu trzeszczy i skrzypi. Na początku myślałem, że to śnieg blokuje koła, ale trzaski są raczej w samej kierownicy. Czy ktoś miał już podobny problem ?

tek , zciągnij kierownice i posmaruje pierścienie od klaksonu, które są na spodniej stronie kiery (dwie sztuki złotawego koloru), pomoże jak ręka odjął

Kurcze mam to samo, tylko u mnie to jakby troche szuralo o cos albo ocieralo, dodam ze to zaczelo sie nagle dzisiaj i wyraznie dochodzi z okolic przelacznika kierunkowskazow.

Ja oprócz krokowca ( w sprawie którego poświęciłem miejsce w sygnaturce i proszę o pomoc) mam ten sam problem. Przy kręceniu słyszę jakby plastik tarł o plastik. Stało się to nagle - jechałem do szkoły było ok. a zaczęło się po godzinie jak wracając z budy wyjeżdżałem z parkingu. Troszkę boję się odkręcać kierę ze względu na poduchę.

i ja sie dolaczam, tez szura kierownica,od 3 dni.Nie wiem co to.

Wprawdzie mam MKV, ale wiem, ze zeby to "naprawic" nie trzeba sciagac kierownicy. Wystarczy sciagnac oslone kolumny kierownicy. Zobaczycie tam dwa bolce, ktore tra po "zlotym" pierscieniu. Ja zrobilem tak, ze przeczyscilem miejsca stykania sie wyzej wymienionych np wizytowka lub jakas szmatka, ktora nalezy wepchnac miedzy bolec i pierscien. Potem jeszcze zapobiegaczo przetarlem troche caly pierscien dookola. Poskrecac i bedzie OK. Aha, proponuje nie psikac tam WD-40. Ja tak zrobilem i nie mialem kierunkowskazow, chyba awarayjnych i nie wiem czego jeszcze. Musialem czyscic ten zloty pierscien na skrzyzowaniu na czerwonym swietle Na szczescie nie poskrecalem jeszcze wtedy tych plastikow, bo sie spieszylem. Po wytarciu z WD-40, znow wszystko zaczelo dzialac normalnie

U mnie skrzypi od miesiąca... posmarowałem pierścienie i działa. Pierw myślałem, że to maglownica lecz wysmarowanie pierścieni przyniosło oczekiwany rezultat

Wiecie co mam ten sam problem w moim mk7.Wytarlem ten bolec i caly pierscien (u mie jest on czarny) ale nadal trze się.Niczym nie smarowalem bo nie wiem czym.Prosze o inforacje co źle zrobilem Dzieki z góry.

I co nikt mi nie pomorze??Dzięki wielkie

Cytat:
2006-09-21 20:30:38, maly31 pisze:
I co nikt mi nie pomorze??Dzięki wielkie

no jak go wytarłeś to nic dziwnego że trze bo po to jest posmarowany żeby przesówał sie swobodnie i po ciuchu. Posmaruj wazeliną techniczną a jak nie masz to nawet tawotem, byle to byl jakiś sam stały a nie zadne tam wd40 lub olej.
Tyle że przejedx papierem sciernym pierścień na kierownicy bo napewno juz porobiły cie się w nim rowki i przez to bardziej skrobie.

zwróccie tez uwage na wtyczke od kabla poduszki on tez lubi wyskoczyc z mocowania i szurac przy skrecie.

Dziekuje bardzo.Jak bede miał chwile czasu to spróbuje...