SWR 1.2 ,1.7, 2.5 na antenie Wilson Litte Will co jest??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.Niedawno zakupilem zestawik Unidena 520 i antenke Wilson Litte Will.Facet ze sklepu posprawdzal miernikiem i powiedzial ze jest ok.Jestem poszatkujacy w cb i zbytni go nie pilnowlem jak robil pomiary.Kupilem sobie swr Massa k swr 221P i zaczalem pomiary i zdziwko mnie ogarnelo.Wykalibrowlem na 20 kanale przelaczam na REW i pokazuje mi 1.7.To samo wykalibrowlem na 40 i patrze skazowka pokazala kolo 2.5,a na 1kanale 1.2.Sprawdzam bacik jest wsuniety do samego dolu,podnioslem troche do gory,zrobilem pomiar jeszcze wiekszy swr .Samochod mam seat ibize.Zaczalem przestawiac ja po calym dachu delikatna rozbieznosc.Mysle sobie do bani ten miernik.Przyjechal koles busem ma zestawik unidena 510 i antene hulster(magnesowka tak jak moja).Sprawdzamy swr u niego i jest super 1.1, 1.3, 1.5.Miwrnik jest ok.Podlaczam swoje radio 520 pod hustlera na jego samochodzie jest ok.Podlaczmy Wilsona na jego busie pod jego radio i takie same cyrki jak u mnie na moim aucie swr od 1.2 do 2.5.podlaczamy jeczsze antene wilsona pod moje radio na busie i zmiany nie ma.SWr tak samo pokazuje.Mysle sobie albo antena do kitu moze jakies zwarcie.Pojechalem dzisiaj do sklepu gdzie kupowalem wilsona i mowie co jest gosciowi.Grubas ledwo wyszedl za biuraka i mowie ze chce sprawdzic innego wilsona na swoim aucie.Chce dodac ze ten sprzedawca chyba wogole nie ma pojecia o strojeniu bo mowi ze jego brat tym sie zajmuje.Ale pod moim okiem sprawdzil innego wilsona i w podobie swr od 1 kanalu do 40 od 1.2 do 2.5 na 40.Kazal przyjechac w poniedzilek jak bedzie brat to moze innego cos pomoze ale on tu wszystko widzi w normie.Dodam ,ze bat tez byl do samego dolu opuszczony.Mieliscie takie przygody z Wilsonem Litte Will.Co moze być nie tak.Co porawIc ZEBY BYLO OK>?? Moze te anteny maja taki swr??Czy trzeba bedzie moze skracac bata??ZNAJACY SIE NA TYCH ANTENKACH POMOZCIE.Zebym wiedzial jak goscia odwiedze na co mu moge pozwolic zeby mi nie spier.....lił czegos.POZDRAWIAM

Witam ! Po prostu niektore anteny ( zwlaszcza krotkie ) maja wysoki SWR i nic z tym sie nie zrobi. Sama wartosc SWR nie przeklada sie bezposrednio na zasieg i jakosc nadawania i odbioru anteny.

Pszesledzilem kilka postow zwiazanych z antenka Wilson Lite Will i strojeniem anten.Niektorzy pisza ze mieli takie przypaddki i skracali bata co pare milimetrow i dochodzili do swr o warosciach wiele nizszych niz teraz moje np od 1.1 do 1.5.znowu inni odradzaja skracanie bata,ewentualnie skracac przewod mozna.Przewodu przy antence jest 5 metrow.1 metr ewntualnie bym mogl poswiecic na skrocenie.Co jest lepsze ,czy skrocic bata czy przewod skracać po pare centymetrow U mnie w miescie zadnych pozadnych fachowcow nie ma. Znajdzie sie paru papraczy co moga przyciac antene i swr posprawdzac i tyle.Tak to ja moge zrobic.Moge tez wiecej czasu poswiecic i skracac przewod co 10cm, koncowke lutowc,i tez moze sie dojdzie.Co Wy na to??Jest sens??Czy mam zostawic jak jest??

[ wiadomość edytowana przez: dopala dnia 2006-09-21 20:17:29 ]

Z ta wartoscia SWR, ktora teraz masz, koncowki mocy nie spalisz. Jak chcesz, to sie w skracanie bata lub anteny mozesz pobawic, moze sie cos polepszy.

Możesz mu ciachnąć dosłownie kilka mm. i sprawdzić czy będzie lepiej.

A ja mam jak wszyscy starsi bywalcy wiedzą także Unidena 520 i także super antenkę Wilsona.
U mnie na poczatku było to samo.
najpierw specjalista mnie wyśmiał zę sobie jakieś gówno kupiłem bo ma mały zasięg wysówu bata z cewki a potem powiedział że lepiej sięnie da zestroić.
A ja mówię nie to nie odemnie nie zarobisz bo to super antena i musi mieć lepszy SWR.
Kupiłem SWR uciełem bat o 1 cm no i było lepiej seszło mi do 1,4na poziomie 19 kanału (z 2,2)
uciełem chyba jeszcze z 2 czy nawet 3 cm i teraz mam sobie na 19 kanale 1,05 żęby sięnie rozdrabniac to napisze zę 1,1
radzę ci toi samo.
utnij bacik najpierw o 1 cm i sprawdz
ale pewnie tak jak w moim przypadku trzeba bedzie uciąć nawet do 4 cm.
A wtedy jak wyjedziesz w trasę to poznasz co potrafi najlepsza z magnesówek.
U mnie spokojnie z 15 km a przy dobrych wiartach i nawet z oczywiście jakimś kolesiem co tez dobry sprzećik miał gadłem i 20km bez szumów.
Bez kitu kto nie wierzy niech się przekona o sprawności Willsona Little Will.
Pozdrawima i czekam na wyniki cięcia bata
Powiedz ile go uciołes
Pozdrawiam

Witam .Dzieki za rade.Chyba tak zrobie.Ale dreczy mnie caly czs pytanie.CZY LEPIEJ POBAWIC SIE I SKRACAC KABEL CZY BATA.A JAK PRZEWOD TO CZY 1 METR STARCZY NA UZYSKANIE DOBREGO SWR BO TYLE MOGE POSWIECIC>ORGINALNY KABEL MA 5 METROW.POZDRAWIAM

chłopie nie baw się z kablem. Cięcie kabla chyba o ile się orientuę nie powinno byc przeprowadzane tak do se. po 10cm tylko jakoś dlugością fgali czy coś takiego chyba o ile sięnei mylę to ok 60cm jednostki.
Ale daj sobie spokój z tym bo mało osiągniesz nieporównywalnie z ucięciem bata.
Tnij bacik ino furczy
Pozdrawiam i czekam na efekty na drodze
Pozdro

Witam.Wszystko jasne juz jest Bacik mial po wyjeciu 912mm ,skrócony został do 890mm,czyli 22mm.Zrobiony pomiar swr na seacie ibizie z szyberdachem 1.1, 1.3 ,1.6.Jestt OK MOzna by było jeszcze skrocic ale nie potrzeba.Mam drugie auto co jeżdze w trasy wiecej niz seacikiem(tak mozna powiedziec ze tym auutem jezdze wokolo komina).Drugie auto golf3 kombi,pomiar i zdziwko 1.3, 1.0,1.3.kanal 1 ,19,40.Zajejefajnie lata.Mysle ze jest bardzo dobrze Co wy na to??Dzieki Teodor i reszcie chlopakom za rady ::Zaznacze jeszcze ze na aucie antena wylądowala na koncu dachu po prawej strony . POZDRO

[ wiadomość edytowana przez: dopala dnia 2006-09-23 14:10:09 ]

[ wiadomość edytowana przez: dopala dnia 2006-09-23 14:10:59 ]

no i tak powinno być.
Życzę powodzenia i przyjemności z użytkowania radyjka.
BAJO

BAJO>BAJO>SZEROKOŚCI

[ wiadomość edytowana przez: dopala dnia 2006-09-24 20:33:35 ]