Gdzie komputer ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mój braciszek kupił parę dni temu nubire 1.6 rocznik 2000
Z instalką II generacji.
No właśnie ale zamiast krokowca jest śruba
Właściciel powiedział, że miał problemy z regulacją krokowca więc pojechał do warsztatu aby włożyli mu tą śrube do regulacji)
1) Mam więc pytanie czy komputer lpg steruje tylko krokowcem
2) Gdzie znajduje się komputer (w komorze silnika czy może wkładają go do środka) lpg bo nic takiego nie widzę w samochodzie więc może go wymontowali razem z krokowcem
3) A emulator (czyli odcięcie sondy i wtryskiwaczy) jest w centralce strującej w kokpicie samochodu. Bo to chyba musi być w aucie na wtrysku
Samochód jeździ dobrze pali trasa 8 lpg miasto około 10 lpg nie palą się żadne kontrolki
Bo tak zastanawiam się jak to wszystko chodzi Bo wynika że właściwie jest to instalka I generacji z 2 emulatorami !!!
4) Czwarte pytanko czy może ktoś ma podobną bryke nybire lub lanosa 1,6 czy z tą śrubą nic nie będzie się dziło z samochodem.
Pozdrawiam

Jestem laikiem w instalkach II gen ale po przeczytaniu trochę forum cos mi się rozjaśniło ale jak ktoś coś doda to będę naprawdę szczęśliwy

Komputer sterujący mogli całkiem wyjąć i go po prostu nie ma.
Emulator w teorii powinien być ja mam śrube + emulator i jest OK
Ale znajomy nie ma emulatora ma wszystko odcięte na przekaźnikach i zrobił autem ponad 100kkm na gazie i nie ma zadnego problemu.
Mój znajomy w Lanosie 1.6 16V ma śrubę i jest OK.

Sruba zamiast krokowca powoduje jedynie brak precyzyjnego dawkowania gazu.Emulator sondy jest zbedny jezeli mieszanka jest zawsze w granicach normy a ECU nie widzi błedow w instalacji elektrycznej wtryskiwaczy i sondy.