Stuk w tylnym zawieszeniu+prośba o wybór spężyn i amorów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Takie pytanko mam cos mi stuka w tylnym zaiweszeniu podczas jazdy, stuk nasila się wraz ze zwiększaniem obiążenia bagażnika oraz tylenj kanapy. Stuk jest trochę podobny do tego jakby ktos siedział w bagażniku i stukał młotkiem
Moje podejrzenie gumy na wachaczach ale czy słuszne? Ile takie gumy kosztuja ?

Przy okazji zrobienia tego chce wymienic spręzyny tylne + amory
Co do sprezyn chce takie:
spręzyny
myśłe że będa OK, chyba nie będzie za wysoko stał?
Co do amorów mam większy problem myśle nad czyms takim:
amory
lub takim
amory2
i sam już nie wiem które wziąć.

ciekawa sprawa bo u mnie tez tak jest ale ja myslealem,ze mi sie wydech gdzies poluzowal i stuka w podloge

Cytat:
2006-09-26 21:04:17, desperos pisze:
ciekawa sprawa bo u mnie tez tak jest ale ja myslealem,ze mi sie wydech gdzies poluzowal i stuka w podloge

No właśnie kurcze tez tak myślę o wydechu, jak tak raz zajrzałem pod auto to mógłby stukac może o wachacz.
I to może sie potwiedzac bo dzis jak stałem na świtłach miałem obiążone autko to podczas postoju tez jakby postukiwało, więc może jednak wydech ?

reki to ja sobie nie dam uciac ale u mnie cos on jest za luzno troiszeczke ale dowiem sie wkrotce bo musze pojechac na wymiane plecionki to mi odrazu i wydech odpowiednio przymocuja

Jak stuka to moze byc jeszcze wyrobione tuleje w tylnej belce
co do sprezyn to sa zwykłe nie wzmacniane i szybko obsiada Ja mam nowe wzmacniane do sprzedania za 130 zł co do amorków to najlepiej Gazowe bedzie sie lepiej prowadził Sprawdz jeszcze czy nie masz za duzych łuzów na łozyskach bpo tez bedzie waliło jak bedzie za duzy mozesz podregulowac a nie od razu wymieniac acha Gazowe Kayaby w szczecinie kosztuja 170 nie doczytałem jakie sa na aukcjach które ty podałes

jeżeli puka po zatrzymaniu to chyba wydech mam identyczną sytuację dopóki nie obciążony to puka tylko podczas jazdy ale obciązony także jak się zatrzymam to popukuje -więc wlazłem po spód i stwierdziłem że rura leży na belce wachacza nie wiem co jest powodem tego stanu rzeczy (mocowanie od końcowego jest na swoim miejscu) no cóż jutro wjeżdżam na kanał

Cytat:
2006-09-26 21:49:03, wladko pisze:
-więc wlazłem po spód i stwierdziłem że rura leży na belce wachacza nie wiem co jest powodem tego stanu rzeczy (mocowanie od końcowego jest na swoim miejscu) no cóż jutro wjeżdżam na kanał

No właśńie tak tez mi się klaruje obraz że u mnie tez jest chyba podobnie.
Więc jak znajdziesz jakas przyczyne tego stanu rzeczy to napisz

U mnie też pukało po wymianie tłumika. Tyle, że nie mieli zawieszki tłumika i założyli mi starą. Jak miałem obciążony tył to tłukło niemołosiernie o tylną belkę. Po wymianie zawieszki na nową sprawa znikła. Zajrzyjcie pod samochód na tylną belkę w okolice "kolanka" ostatniego tłumika. Jeżeli na krawędzi belki są świeże otarcia to macie rozwiązanie.

U mnie stukało długi czas był to tlumik.. zrobiłem.. i w ten sam czas zmienilem spręzyny tylnie, ale ona zaczely mi skrzypieć na zakrętach i przy obciażeniu, myśle że to tylnie amory. Już i tak wymagają wymiany.

[ wiadomość edytowana przez: NightFox dnia 2006-09-27 12:22:30 ]

Cytat:
2006-09-26 21:01:30, SebaE pisze:
Witam Takie pytanko mam cos mi stuka w tylnym zaiweszeniu podczas jazdy, stuk nasila się wraz ze zwiększaniem obiążenia bagażnika oraz tylenj kanapy. Stuk jest trochę podobny do tego jakby ktos siedział w bagażniku i stukał młotkiem Moje podejrzenie gumy na wachaczach ale czy słuszne? Ile takie gumy kosztuja ? Przy okazji zrobienia tego chce wymienic spręzyny tylne + amory Co do sprezyn chce takie: spręzyny myśłe że będa OK, chyba nie będzie za wysoko stał? Co do amorów mam większy problem myśle nad czyms takim: amory lub takim amory2 i sam już nie wiem które wziąć.

Co do sprężyn...oryginały sobie odpuść
CO do amorków...na licytacji Kayab'a gośc nawet nie napisał czy sa to olejowe czy "gazowe" (no chyba że mi na oczy padło)...i jak to mówi pożekadło " takie mięso to psy jedzą" ...ja by sobie gościa odpuścił.

U mnie okazało się że to wydech....
Ja wszedłem pod auto i zobaczyłem to... aż dziwię się ż emi się to na trasie gdzies nie urwało.
Do wymiany poszedł środkowy tłumik---totalnie przerdzewiały oraz katalizator---totalnie wypalony zrobiła się z niego grzechotka i lekko był przytkany też,zamiast katalizatora wstawiłem tam taką strumienice wyglądem go przypominającą.
Autko zdecydowanie lepiej jeżdzi szczególnie jest to odczuwalne na benzynie.

Sprawa amorów na tył co byście polecili? gazówki ? olejowe które były by lepsze?
Sprężyny wiem że kupię wzmacniane, tylko właśnie nie wiem widziałem tez niby oryginalne daewoo wzmacniane jest coś takiego czy to jakas ściema?

dzisiaj byłem u znajomego mechanika powiedział mi.że sprężyny z tyłu są popękane więc czeka mnie wymiana a co za tytm idzie to i amorki za jednym zamachem tez sie wymieni...
ceny części:
sprężyny D&D-68 Pln szt.
amorki:
Kayaba gazoe-82
olejowe-59
Delfi olejaki-59
suma sumarum to wychodzi za wszystko od 250 do 300 pln + koszt wymiany ok 120 pln

Cytat:
2006-09-28 12:42:37, desperos pisze:
dzisiaj byłem u znajomego mechanika powiedział mi.że sprężyny z tyłu są popękane więc czeka mnie wymiana a co za tytm idzie to i amorki za jednym zamachem tez sie wymieni... ceny części: sprężyny D&D-68 Pln szt. amorki: Kayaba gazoe-82 olejowe-59 Delfi olejaki-59 suma sumarum to wychodzi za wszystko od 250 do 300 pln + koszt wymiany ok 120 pln

wszystko ok, ale cena wymiany tak z 3 razy za dużo. Wymiana sprężyn i amorków z tyłu jest prosta jak wymiana kół (jedynie może być problem bo śruby trzymające amortyzatro są zabezpieczone przed samoodkręceniem i ciężko idą, mechanik nie powinien wziąść za to więcej niż 50 zł.

Cytat:
U mnie okazało się że to wydech....
Ja wszedłem pod auto i zobaczyłem to... aż dziwię się ż emi się to na trasie gdzies nie urwało.
Do wymiany poszedł środkowy tłumik

u mnie wystarczyło wymienić zawieszki co właśnie dzisiaj zrobiłem i jest git dzięki za wskazówkę AndQ

Cytat:
2006-09-28 16:15:54, wladko pisze:
u mnie wystarczyło wymienić zawieszki co właśnie dzisiaj zrobiłem i jest git dzięki za wskazówkę AndQ

Nie ma sprawy... 10$