Filtr powietrza a przeplywomiez

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
na temat przeplywu i filtrow znalazlem tu prawie wszystko ale
wlasnie nikt nie polaczyl tych watkow razem a problem tkwi w tym:
planuje zalozyc sportowa wkladke filtra powietrza i nie bylo by w tym nic dziwnego gdyby nie to ze takie wkladki psuja ponoc przeplywomierze a odbywa sie to nastepujaco filtry w 90% przypadkow sa nasaczone olejem lub jakims silikonem (rozne wersje) sila zeczy olejek ten przedostaje sie do ukl dolotowego i "obkleja" plytki przeplywomierza tworzac nagar (plytki te nagrzewaja sie ponoc stad nagar) z czasem przeplyw zaczyna podawac zle odczyty i komp zaczyna wariowac z tego co wiem plytki te nie daja sie czyscic bo jest to element b delikatny czy ktos moze potwierdzic lub rozwiac moje watpliwosci
ps przepraszam za zly wybor kategorii blad mlodego sory
do moderatorow: w miare mozliwosci prosze usunac ten post z kategorii porady nastepnym razem bede bardziej uwazny przepraszam
[ wiadomość edytowana przez: JEMI dnia 2006-09-22 00:17:10 ]

[ wiadomość edytowana przez: JEMI dnia 2006-09-22 00:34:08 ]

potwierdzam.
błąd kategorii również
i daruj sobie wkładkę, temat przerobiłem i w normalnym silniku g... daje.

nie chodzi o to co daje a czego nie bo to juz wiem z innych tematow interesuje mnie tylko sprawa przeplywki
potwierdzaasz ze przeplywka padla czy nie?

Ja mailem storzek zalozony na przeplywomierz (ASTRA GSI 16V) i 4 lata tak smigalem i nic nie padlo. Predzej padnie od stozka niz od wkladki.

cos odzew maly czy nikt naprawde nie ma zadnych doswiadczen z tym tematem? bede wdzieczny za wszelkie opinie i rady

Stilo JTD, przepływka nadal sprawna (wkładka K&N od ponad roku)
ważne jest żeby nie przesadzić z ilością oliwki.

Gdzies kiedys czytalem i tez pisali ze pada. Ja wiem z doswiadczenia ze nie pada. Przynajmniej u mnie nie padla chodz smigala tak ponad 3 lata.

Cytat:
2006-09-22 08:56:05, JEMI pisze:
potwierdzaasz ze przeplywka padla czy nie?

ok, to jeszcze raz: potwierdzam.
Fiat uno turbo i.e. 1,3T stożek po 5tys przepływka zdechła.
TDi 90KM wkładka K&N przepływka wymieniana 2x na ok 70tys.
TDi 130KM wkładka K&N przepływka wymieniana 3x na ok 60tys.
/tu były opinie że ten typ tak ma i w TDi padają ale od kiedy nie ma wkładek... nie ma tez problemu!/
MV6 wkładka K&N, do przebiegu 8tys nic złego się nie działo.
koserwację stożka / wkładki robiłem co 5tys
rozmowa z pewnym lokalnym specem- nasłuchałem się, że właśnie ten olej z filtra jest częściowo zasysany i osadza się na drucie w przepływce, docelowo ją uszkadzając. Po takich newsach z każdego auta (obecnie zostały 2xTDi) usunałem wkładki i... na razie git. Więc moje wnioski j/w.

no dziekuje bardzo o cos takiego mi chodzilo :yes
po przeanalizowaniu rynku zakupilem wkladke sportowa pipercross ktora wykonana jest z gabki i nie wymaga oliwki aczkolwiek dopuszczona jest mozliwosc oliwienia producent pozostawia wybor uzytkownikowi przy czym nie oliwiona wkladka mosi byc czesciej prana

[ wiadomość edytowana przez: JEMI dnia 2006-10-01 21:32:57 ]