| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2008-05-16 19:10:13 Ale jest główny właściciel i ten drugi. Uświadomili mi to jak kupowałem auto na siebie i mamę (żeby mieć jej zniżki na OC). Głównym właścicielem jest pierwsza osoba na umowie. |
mrwiech 4x125p i in. Łódź | 2008-05-17 13:22:42
A nieprawda, głównym właścicielem jest osoba wpisana jako główny właściciel pojazdu w dowodzie. Kolejność osób na umowie nie ma znaczenia. Można opłacić i zarejestrować samochód w urzędach właściwych dla osoby figurującej na umowie jako druga i wówczas to ona jest głównym właścicielem. I to jest jedyna różnica między właścicielem głównym a współwłaścicielem (miejsce wpisania w dowodzie i urzędy). Poza tym obydwaj właściciele mają równe prawa i obowiązki. |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2008-05-17 14:01:17 Napisałem tak bo w urzędzie się "bardzo kompetentny urzędnik" upierał, że jak na umowie jest moja mama dopisana nade mną, to w dowodzie ona musi być jako główny właściciel. |
fiat_maniac 4x125p+126p Kraków | 2008-05-17 14:29:38
, dokładnie to: w aucie (feat. jedker realista franek kimono), ale ten kawałek akurat uważam za dość słaby z całej płyty. |
n0ras skośnookie z krzyżyk ... Kraków | 2008-05-29 14:58:57
Tak. Współwłasność jest zawsze ułamkowa (chyba że wspólność majątkowa małżeńska i inne wyjątkowe przypadki). Jednak taka informacja nie znajdzie się w DR. |