[OT] Kwestia wspolwlasnosci auta

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!!

Takowe pytanie mnie naszlo: Czy sa jakies wytyczne np. procentowe co do tego ile kto moze miec procent wlasnosci samochodu??? Czy musi to byc forty-forty, bo 20% bierze tutaj szatniarz??? *

Czy moge ustalic na umowie ze moj jest jeden procent a mojej dziewczyny 99???

* Czy znacie ta piosenke Pono i Sokola .....TPWC (Bede bral cie w aucie) .....???

"Nie wydaje mie sie..."

A tak na poważnie, to raczej ciężka sprawa - defaultowo jest 50-50 i nie wydaje mi się, aby to można było zmienić.

Przykład z życia - ostatnio jak dostawałem odszkodowanie za Mazdę, połowę dostałem ja, połowę ojciec (było nas 2 właścicieli).

Ale jest główny właściciel i ten drugi. Uświadomili mi to jak kupowałem auto na siebie i mamę (żeby mieć jej zniżki na OC). Głównym właścicielem jest pierwsza osoba na umowie.

Cytat:
2008-05-16 19:10:13, Koot pisze:
Głównym właścicielem jest pierwsza osoba na umowie.

A nieprawda, głównym właścicielem jest osoba wpisana jako główny właściciel pojazdu w dowodzie. Kolejność osób na umowie nie ma znaczenia. Można opłacić i zarejestrować samochód w urzędach właściwych dla osoby figurującej na umowie jako druga i wówczas to ona jest głównym właścicielem. I to jest jedyna różnica między właścicielem głównym a współwłaścicielem (miejsce wpisania w dowodzie i urzędy). Poza tym obydwaj właściciele mają równe prawa i obowiązki.

Napisałem tak bo w urzędzie się "bardzo kompetentny urzędnik" upierał, że jak na umowie jest moja mama dopisana nade mną, to w dowodzie ona musi być jako główny właściciel.

Cytat:
2008-05-16 16:00:16, el_comendanto pisze:
Witam!!! Takowe pytanie mnie naszlo: Czy sa jakies wytyczne np. procentowe co do tego ile kto moze miec procent wlasnosci samochodu??? Czy musi to byc forty-forty, bo 20% bierze tutaj szatniarz??? * Czy moge ustalic na umowie ze moj jest jeden procent a mojej dziewczyny 99??? * Czy znacie ta piosenke Pono i Sokola .....TPWC (Bede bral cie w aucie) .....???

znamy, znamy , dokładnie to: w aucie (feat. jedker realista franek kimono), ale ten kawałek akurat uważam za dość słaby z całej płyty.

Cytat:
2008-05-16 16:00:16, el_comendanto pisze:
Czy moge ustalic na umowie ze moj jest jeden procent a mojej dziewczyny 99???

Tak. Współwłasność jest zawsze ułamkowa (chyba że wspólność majątkowa małżeńska i inne wyjątkowe przypadki).
Jednak taka informacja nie znajdzie się w DR.