Tarcie gdy hamuje

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
wczoraj podczas powrotu ze spota zauwazylem ze czesm podczas hamowania slychac dosc glosnie tarcie z przodu.Czasami jest tak ze tarcia nie ma a czasami jak zahamuje to jest.Jakby cos obcieralo.Macie moze pomysly co to jest?
Wogole zauwazylem ze po podniesieniu auta do gory i przy kreceniu na luzie kolem czus opor,nie kreci sie ono "leciutko".

Przednie kola nie kreca sie zbyt luzno. Tak chyba ma byc. A co do tarcia...to pewnie powoli by sie klocki konczyly...tak chyba najprosciej mi sie wydaje)

Ale to raz by tarlo a raz nie?
A i jeszcze zauwazylem ze slychac obcieranie zawsze gdy sie jedzie takie niezbyt glosneale cykliczne.Im szybciej jade tym szybciej obciera.

klocki klocki napewno

Tak, czasem beda ocieraly a czasem nie, zalezy jak sie uloza. No a co do tego "cyklicznego" no to tez jaknajbardziej winic mozna klocki. Sprawdz je, a jak juz niewiele im do konca brakuje - wymien, nie zaszkodzi, a napewno poprawi przede wszystkim bezpieczenstwo. Powodzenia

sprobuj przeczyscis cylinderek

Ja mam tak z tylnymi hamownikami.W zeszla zime tarly tylko przez kilka pierwszych hamowan po dluzszym postoju.Wiosna lato nastalo i sie uspokoilo a teraz na jesien znow przy pierwszych hamowaniach slychac tarcie.

tez tak mialem jedno sie krecilo normalnie a drugie nie chcialo sie krecic,powiedziano mi zebym przeczyscil cylinderek,nie zrobilem tego i przeszlo