Tablice rejstracyjne???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy moze ktos z was wie na jakiej wysokosci moze byc umieszczona rejstrajca w aucie. chodzi mi o to czy moze sie ciagnąc po ziemi?? 1 cm nad ziemią??!!
oraz jakie jest wymagane oswietlenie. czy nowe odblaskowe blachy tez musza byc podswietlone?? jakie sa konsekwencje jezdzenia bez przedniej blachy??? czy mozna sie tlumaczyc ze wlasnie odpadla itd???

Szczegolowe informacje (tablica tylnia symetrycznie i ile cm nad ziemia) w rozporzadzenia i warunkach technicznych pojazdow ktore na zlosc gdzies posialem. Moze iini cdie wspomogą

PS: Jesli to twoj malec to zarzuc foto z atavaru.

to jest jakiś włoski maluch /avatar/. na pewno musi być oświetlenie, a co do wysokości to nie wiem

Niestety to nie moj maluszek. jednak dokladnie taki planuje zbudowac. styl przedewszystkim cichociemny i klasyczny tzn chromowane czesci ale takze planuje tak jak na zdjeciu duzy brezentowy dach. zastanawiam sie jak ukryc klatke bezpieczenstwa zeby byla jak najmniej widoczna z zewnatrz przy zwyklych szybach - nie przyciemnianych. moje plany bede realizowal dopiero w pazdziernku. narazie brak hajsu.
co do umieszczenia zdjecia to niestety jeszcze nie wiem jak to zrobic. jestem tu w miare nowy i jeszcze nie umieszczalem zadnych zdjec. zaznaczam ze nie mam stalego lacza ani strony www.

[ wiadomość edytowana przez: gooffy dnia 2003-05-11 21:37:12 ]

bez zbednych dyskusji :

WYMAGANIA DOTYCZĄCE MIEJSCA PRZEWIDZIANEGO DO UMIESZCZENIA TABLIC REJESTRACYJNYCH

§ 1. 1. Miejsce przewidziane do umieszczenia tylnej tablicy rejestracyjnej powinno stanowić równą, prostokątną powierzchnię o następujących minimalnych wymiarach:

a) szerokość 520 mm i wysokość 120 mm albo

b) szerokość 340 mm i wysokość 240 mm.

2. Miejsce to powinno być takie, aby po zamocowaniu tablice spełniały następujące wymagania:

1) położenie tablicy względem osi podłużnej pojazdu:

a) środek tablicy nie może być położony na prawo od wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu,

b) lewa krawędź tablicy nie może być położona na lewo od pionowej płaszczyzny równoległej do wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu i przechodzącej przez jego lewy obrys,

2) tablica powinna być prostopadła z dokładnością do 2° do wzdłużnej płaszczyzny symetrii pojazdu,

3) tablica powinna być pionowa z dokładnością do 5°; jeżeli jednak jest to konieczne ze względu na kształt pojazdu, może ona być odchylona od pionu:

a) nie więcej niż o 30°, gdy powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku górze i pod warunkiem, że górna krawędź tablicy jest nie wyżej niż 1,20 m nad ziemią,

b) nie więcej niż o 15°, gdy powierzchnia ze znakami rejestracyjnymi jest skierowana ku dołowi i pod warunkiem, że górna krawędź tablicy jest powyżej 1,20 m nad ziemią;

4) wysokość położenia tablicy nad ziemią:

a) wysokość położenia dolnej krawędzi tablicy nad ziemią nie może być mniejsza niż 0,30 m,

b) wysokość położenia górnej krawędzi tablicy nad ziemią nie może być większa niż 1,20 m, jeżeli jednak wymóg ten nie może być spełniony w praktyce, wysokość położenia może przekraczać 1,20 m, lecz powinna być tak zbliżona do tego wymagania, jak to jest możliwe ze względu na konstrukcję pojazdu, i nie może w żadnym przypadku przekraczać 2 m;

5) wymagania widoczności geometrycznej:

tablica powinna być widoczna z przestrzeni zawartej wewnątrz następujących czterech płaszczyzn:

a) dwóch płaszczyzn pionowych stycznych do bocznych krawędzi tablicy i tworzących kąty 30° na zewnątrz ze środkową wzdłużną płaszczyzną pojazdu,

b) płaszczyzny stycznej do górnej krawędzi tablicy i tworzącej kąt 15° do góry od poziomu,

c) płaszczyzny poziomej przechodzącej przez dolną krawędź tablicy (jeżeli jednak wysokość położenia górnej krawędzi tablicy nad ziemią jest większa niż 1,20 m, to ta płaszczyzna powinna tworzyć kąt 15° do dołu od poziomu;

6) wysokości położenia podawane w pkt 3-5 należy określać na pojeździe w stanie nie obciążonym.

§ 2. Kształtu i wymiarów miejsca przewidzianego do umieszczenia przednich tablic rejestracyjnych nie określa się.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 1 kwietnia 1999 r.

Dzieki bardzo tego wlasnie mi bylo potrzeba. tylko troche do d.. te 30 cm nad ziemia.??!!!!!