| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
michaelu Omega A & B Sanok | 2007-09-29 22:50:29 Witam wszystkich.
Kilka lat temu miałem Omege A, ale niestety sie jej pozbyłem czego teraz żałuję. W chwili obecnej jestem w posiadaniu Omegi B. Przehodząc do sedna sprawy to zastatnawiam się nad zakupem Omegi A (dla syna). Widzę, że w intenecie, jest sporo ogłoszeń. Większość z nich jednak ma mały "defekt" który mnie odstrasza, a jest to przebieg. Jak wiadomo auto ma być dla syna (studenta) więc silnik 2.0 z gazem (no bo jak wcześniej zaznaczyłem, dla studenta). Ale przebiegi w tych autach wachaja się w granicach 200000 km. do 350000 km. Ja sprzedawałem swoją Ome A z przebiegiem 135000 km. i była w doskonałym stanie. Na co musze zwrócić szczegolną uwage przy kupowaniu auta z tak dużym przebiegiem i instalacją gazową? Jakie usterki pojawiają się najczęsciej i czy są one kosztowne? Wiem że temat jest debilnie banalny dla każdego posiadacza Omegi (więc i dla mnie zakup nie powinien stanowić problemu), ale na starość człowiek traci pewność siebie i sprawdza sam siebie na każdym kroku, dlatego wole się skonsultować z Wami. Dziękuje za każdą pomocną wskazówke dotyczącą zakupu. |
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2007-09-30 18:36:33 Szczerze mówiąc to nie wiem czego oczekujesz ?
Miałeś omę A i jeżeli byłeś trochę bardziej niż tylko kierowcą to wiesz doskonale jakie bolączki są w A i jak proste jest w naprawie. Większość omeg A to już prawie zabytki (ponad 14 lat ) i przebiegi są jakie są.
A o silnik 2.0 8V to najmniej bym się martwił w tym przypadku, jego żywotność przekracza możliwości całego auta, blach szczególnie. Ja bym kupił jakąś klubową bo "hobbyści" raczej dbają o auta. |
AArturo LOB SYMPATYK carawan Chełm | 2007-09-30 18:55:28 witam,jeśli moge coś doradzić to zalecam nie 2.0 a 2.4 sa niezawodne a spalanie takie samo.Posiadan takową miasto 11.8 do 12.3 trasa przy delikatnym manewrowaniu gazem od 9.9 - 10.4....
Gdy jednak chcesz pośmigać to nawet 17 lpg skopci. Pozdarwiam ,polecam. |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2007-10-01 08:43:27 Kup 2.0 na benzynie, stan nei ma dużego znaczenia bo i tak za 1-2 ja zezłomujesz i kupisz sobie B za tak samo mało pieniadze.
Do takiego starego auta wartego 2-3 tys zł zakładać gas? Daj spokuj studenci i tak jeźdzą cały czas na rezerwie będziesz miał więcej klopotu z gasem niź jeźdzenia. Zacznie się pompa przepływka sonda nieszczelności, czujniki itd itp po co to? |
michaelu Omega A & B Sanok | 2007-10-01 11:16:49 Pabelo - wielkię dzieki sporo słuszunych uwag.
PiotrS - masz racje ze studenci przeważnie śmigają na rezerwie. Ale mój syn prawdopodobnie jeździł by co weekend do domu ( Rzeszów - Sanok 86km) wiec żeby objechał w dwie strony to koszt ok 100PLN na etyline , a miesiecznie daje to już kwote 400PLN co dla studenta nie jest mało.
W chwili obecnej "namiętnie" przeglądam allegro w poszukiwaniu jakiegoś ładnego egzemplarza. Jak by ktoś miał do sprzedania Omege A lub znał by kogoś zaufanego kto sprzedaje Ome w dobrym stanie to prosił bym o podanie namiarów (najchetniej woj. podkarpackie, lubelskie, małopolskie) |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2007-10-01 11:31:48 Oma 2.0 w trasie spala około 9 litrów (180 km) czyli 16,2 litra w obie strony co daje razem *4,5 73 zł. Ile kosztuje na tej trasie alterantywa
gasu pewnie z 10 l czyli 18 litrów po 2,2 razem 40 zł. week razy 4,5 w misiącu (a co tam . )
Oszczędność 33 na week w miesiacu x4,5 1800 zł Instalacja 2 tys? 1,5 tys? Po roku się zwróci....sam koszt instalacji. Nie liczę dodatkowych kosztów. Z tymi dodatkowymi moze byc róznie. Reasumując jesli oma trafi na złom za 1-2 lata to w/g mnie nie warto.To stare auto jak gas zacznie szwankować to koszty postuju wymiany części mogą być różne a jak będzie spędzać czas u mechanika ... Acha zapomniałem gaziarz na wstęie powie "nowe śiwece i przewody". Ja na Twoim miejscu bym odpuścił montowanie gazu albo kupił już z gazem. No ale nie jestem na twoim miejscu . [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2007-10-01 11:41:24 ] |
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2007-10-01 13:48:09 oma dla studenta i to jako pierwsze auto się nie opłaca :
1. spalanie, 2. OC Kup coś z małym silnikiem |
fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2007-10-01 14:41:48 Omega to tez moj pierwszy samochod i tez jako studenta jeszcze
2.0 jest bardzo dobry, bo praktycznie jest bezawaryjny. Blacha wiadomo, jak to blacha w Omesi
Co do spalania, to w trasie mozna spokojnie zejsc ponizej 9l, jesli sie jedzie 90-120km/h 9l wychodzi przy szybszej jezdzie. |
WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2007-10-01 17:31:10 stawiam na zdanie PiotraS po co gas dlatak starego samochodu, chyba ze już jest wyposażony w instalację, wtedy bedzie tylko plus przy zakupie. oblicz ile przejedzie km przez rok i wtedy skalkuluj dodatkowe koszty wieksza opłate przy rejesracji wymiany filtra gazu itp itd, wiec po co?
najlepszy rachunek ekonomiczny i wtedy rozmyslanie, ja jako pierwsze auto miałem pancerniaka (polonez) i powiem nauczyłem sie szacunku do motoryzacji a i nigdy mnie nie zawiódł zawsze odwióżł na miejsce. pozdr |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2007-10-02 13:48:59
Filtr gazu wymienia się co 10 000 km. !!! |
Bronson78 Omega kombi 2,6 Żyrardów | 2007-10-02 15:03:48
Mi wymieniali po 30000 i nowy wcale nie był czystszy od starego |