| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-10-03 22:15:17 Wisko po zdjęciu powinno być w pionie. Wystarczy, że polezy trochę i po ptokach.
W/g mnie klina nie zetniesz jak mocno dokręcisz bo na wale jest mały stożek więc jak mocno dokręcasz to dobrze. W odwrotną stronę tak, jesli mechanik myślał, że klin tylko trzyma to dupa nie mechanik. Klin słuzy tylko do wstępnego utstawienia (tak jest w c30se xei i pochodnych) |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-10-04 11:22:12 Złe dokręcenie może też oznaczać za słabe, wówczas koło mogło dostać luzu a stąd już tylko krok do ścięcia klina.
Piotrze, z czego się bierze konieczność pionowego trzymania wiska? Czy dotyczy to zdemontowanych czy również nowych. Swego czasu wymieniałem wisko które zostało przysłane normalnie leżąc w pudełku. |
Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2006-10-04 12:04:02 Ja zawsze powtarzałem, że przy ok. 200 tyś trzeba zrobić rozrząd... zanim nie pop...i się wszystko pozostałe łącznie z pompą.
Co do temp., to rzeczywiście jest za wysoka, wręcz szkodliwa dla tego silnika. Doradzam sprawdzić, czy: - przy zakładaniu pompy wody, nie połamali jej łopatek, - odpowietrznik na termostacie nie jest zasylikonowany/zasyfiony, - termostat kosztuje od 40 do 130 zł, ja kupiłem włoski za 40 i od roku trzyma temp. jak powinien - max 92C przy 140km/h. Uszkodzić można go przez nieumiejętne wyjmowanie. - sprawdzić wszystkie przewody elektr. - czy wtyczki są tam gdzie powinny być, - sprawna wiskoza, na 2 jej biegu (załącza się po dłuższej jeździe po miescie) powinna być dosyć dobrze słyszalna - wyje jak zajeźdzona skrzynia biegów (co może wprowadzić w błąd uczulonych na skrzynię biegów) . Zasada działania wiskozy - pod wpływem temp. gęstnieje w niej taka "maź" blokując ten wiatrak 1:1 do obrotów wału silnika... |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2006-10-04 12:05:34 Takie zalecenia są producenta. Nie wiem dokładnie ale wiem kto wie i pewnie się odezwie.
Każde pudełko może stać albo leżeć .
Jeżlei chodzi o uzywane to potrfaią paść podczas remontów tak prawdopodobnie padło moje, leżało kilka dni. Dlatego nie warto kupować używek a ludzie którzy to robią skarża się iż uzywane było padnięte. |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-10-04 12:43:51 Kupiłem nowe wisko, ma duże opory i bryka wyje jak odrzutowiec ale przynajmniej nie mam problemów z przegrzewaniem silnika.
Beny o ile wiem to wisko nie ma biegów tylko łapie liniowo, w przeciwieństwie do wentylatorków elektrycznych...
|
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-10-04 14:00:18
E no to czemu ściemy piszesz że pomogła wymiana rozrządu? Trza było od razu że nowa pompa załatwiła sprawę, byłeś bliski wprowadzenia w błąd w bardzo istotnej według mnie sprawie. |
![]() fire_fox77 Omega B 2.5TD Warszawa | 2006-10-04 14:20:22 now pompa ale wody za całe 140 pln ))) - niby lekko sie pociła. Nowa pompa wtryskowa to pewnie by tyle kosztowała co omega z 98'roku ?
pozdr. |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-10-04 15:02:12 Dobra Fox, nie pojąłem że o pompę wody chodziło...
Jakoś mi tak zaraz wtryskowa przyszła do głowy
|