Kupiłem Cobrę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupiłem cobrę 19DX z Hustlerem IC 100 . Ladnie sie zestroilo SWR na 19-tym 1,1.
Odbiór niezly jednak mam problemy z nadawaniem. Nie slychac mnie zbyt daleko moze 1-góra 2 km. Im dalej (oczywiście w granicach 1-2 km) tym bardziej mam znieksztalcony głos. co moze być przycyzna. Dopiero zaczynam przygodę z CB. Nie wiem co z tym zrobić. Cz ktoś mi pomoże

Witam ! Bardzo czesto sie zdaza ze ta Cobra z antena Hustler sie nie zgrywaja, mimo tego, ze oba sprzety sa sprawne ! Dziwne to ale prawdziwe. Proponuje na probe sprawdzic inna antene.

dzięki za podpowiedź.
A jaką antenke byś mi zaproponował taką do 1,2m magnesówke ktora sie dobrze zestroi z tym radyjkiem

Wyczytalem na innym forum ze wyszla spora partia uszkodzonych modeli Cobry, ktore sa w sprzedazy i maja podobny problem, ktory opisales, tak wiec musisz to sprawdzic.
Anteny na magnes ani na uchwyt to ja Ci nie polecam wogole, bo jak juz gdzie indziej pisalem, to jest polsrodek. Jak juz koniecznie chcesz taka, to zeby miala jak najwiekszy magnes; jak najdluzszy promiennik.

słuchaj zp czy moglbys mi (lub ktokolwiek) mniej więcej chociaz powiedziec jak mam sprawdzic czy ono jest uszkodzone bez naruszania plomby gwarancyjnej. i o co dokladnie z tymi uszkodzeniami chodzi. Moze to tylko wina mikrofonu? (chcialbym)
Czy mozna do tej kobry podłaczyć inny mikrofon?
Jak to cholerstwo sprawdzić?

słuchaj zp czy moglbys mi (lub ktokolwiek) mniej więcej chociaz powiedziec jak mam sprawdzic czy ono jest uszkodzone bez naruszania plomby gwarancyjnej. i o co dokladnie z tymi uszkodzeniami chodzi. Moze to tylko wina mikrofonu? (chcialbym)
Czy mozna do tej kobry podłaczyć inny mikrofon?
Jak to cholerstwo sprawdzić?

Ja bym na twoim miejscu pożyczył inną antenę (ale nie Hustlera) i sprawdził jak będzie wtedy np. Wilson ( magnesówka 1 m ). Długość podobna jak Hustlera ale ponoć trochę lepsza. Powinna podobnie nieść . Podłącz ją i sprawdź zasięg ale poza miastem.
Pożycz też gruszkę z innej Cobry - może to wina gruszki
73