| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2006-10-10 08:19:53 Witam,
Czy ktoś może ma dane do C20NE, sedan wersja standard o prędkości w zależności od obrotów. Szukałem na forum ale nie znalazłem. Wymieniałem zegary, i krasnoludki mi urwały wskazówkę prędkościomierza, nastawiłem ale jakoś dziwnie jadę teraz
Może są jakieś kontrolne obroty na 4 biegu np. ? i czy prędkościomierz W=673 będzie inaczej wskazywał niż W=709 czy to tylko oznacznie wzoru ? |
![]() MAD_M Opel Omega A Stalowa Wola | 2006-10-10 11:20:17 Na samej tarczy zegara jest punkt kontrolny do ustawienia wskazówki (obrzeże tarczy) po wyjeciu kołka. Sam to przerabiałem. Najpierw załozyłem "na oko" i cuda - jechałem ok. 80 a wskazówka ledwo sie podnosiła. Ustawiłem na znaczek i jest ~ok. A litera "W" i wartośc przy niej oznacza przełożenie wiec jak założysz licznik z inną wartością "W" będą przekłamania w pokazywaniu prędkosci. Sądze że to się wiąże ze skrzynią ale pewności nie mam. |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-10-10 12:06:30 A może po rpostu przemnożyć przez wartości obydwu przekładni i promień koła?
Przynajmniej dla kontroli... |
Wiktorzi LOB WETERAN LANCER Szczecin | 2006-10-10 13:07:35 Dziękuję bardzo za pomoc, ale jak to przemnożyć ? szczerze mówiąc z mechaniką samochodową nie wiele miałem do czynienia.
A to mój pierwszy hobbystyczny samochód
między 673 a 709 nieduża róznica, może na mandat się nie załapię |
Browarny OmegaA2,0/OmegaB2,5TD Katowice/Mysłowice | 2006-10-10 14:47:57 Uwaga improwizuję...
Bierzesz obroty silnika i nmnożysz razy wartość przełożenia na np. IV biegu, dostajesz obroty na wale napędowym, mnożysz razy wartość przełożenia przekładni głównej, dostajesz obroty na kole, następnie liczysz obwód koła i otrzymujesz teoretyczną drogę w funkcji czasu czyli prędkość. Można wykorzystać do kontroli prawidłowości wskazań... |