Fotoradar - zrobili mi fotkę i co teraz

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
dziś wracając od teściów z Kwidzyna do Gdańska jadąc sobie zupełnie spokojnie jakies 80km/h (chyba było ograniczenie do 50) zobaczyłem piękny błys domyślam sie ze mi fotkę cyknęli panowie władzowie ktoś sie oriętuje:
- jak to wygląda,
- jakie mam prawa a jakie obowiązki
- jak moge sie od tego uchylić lub jak zmniejszyć wysokość mandatu, będe próbował, że student, że nie zarabiam

gorsze jest to że auto mam zarejestrowane na ojca bo ona ma zniżki - nie chce żeby sie dowiedział o mandacie mega

Cytat:
2006-10-08 22:20:07, Oruniak pisze:
gorsze jest to że auto mam zarejestrowane na ojca bo ona ma zniżki - nie chce żeby sie dowiedział o mandacie mega

Jeśli nie jesteś współwłaścieielem, to mówisz że jesteś studntem, nie masz własnego majątku i nie zarabasz, więc nie masz z czegi zapłacić i mandat anulują. Tak przynajmnije robi straż mejska za picie w parku

Natomiast jeśli masz auto jako współwłaściciel, to spawa wygląda gorzej bo masz już majątek własny.

watek byl poruszony niedawno fotka za 180 zeta

[ wiadomość edytowana przez: COYOTE-25 dnia 2006-10-08 22:34:32 ]

krotko w kilku zdaniach... Samochod na starszego, wiec powiadomia jego aby zglosil sie na komende i oswiadczyl kto w danej chwili prowadzil pojazd... Moga zadzwonic lub przyjdzie pismo - czas oczekiwania od 3 dni do kilku tygodni. Jak wyglada fotka ? - ktos kiedys umieszczal tutaj na forum swoja fotke. Jakie masz prawa? Mozesz nie przyjac mandatu i sprawa pojdzie do sadu, a wtedy przegrasz sprawe i zaplacisz za jej koszt + mandat. Jedyne co mozesz to prosic o rozlozenie mandatu na raty, lub jego umozenie w jakims stopniu ze wzgledu na niskie (zerowe) dochody. Pozatym pytanie czy pstrykali na ciebie czy na kogos za toba... A moze o swiatlach zapomniales?? i przyjdzie tylko 100 -, ?

Moja wypowiedz kieruje jedynie na podstawie serialu "Drogowka" z TV4, wypowiedzi forumowiczow z pokrewnych tematow... wiec moge sie mylic.

cyknęli raczej mi, bo byłem chwile po wyprzedzaniu
na światłach jechałem miałem wręcz włączone przeciwmgielne
samochód jest na tatę NIE jestem współwłaścicielem

jezeli to bylo ograniczenie do 50 a ty miales ponad 80 czyli np 81km/h to zaproponuja 6pkt i 300zl, mozesz sie starac o umozenie czesci mandatu poniewaz jestes studentem tzn. osoba niezarabiajaca....wezwa wlasciciela na komende on musi wskazac osobe ktora w tym czasie prowadzila pojazd ( ma taki obowiazek jezeli nie wskaze zostanie obciazony kosztami ) ... jezeli ty sie zglosisz a policjant bedzie mial dobry humor to dostaniesz 6pkt i 100-200zl nie orientuje sie czy jeszcze mozna zamienic np 100zl na 1 punkt karny...

Witam w klubie "szybcy i złapani"!!!!

Kolego tez miałem taki przypadek moim pieknym autkiem jechał mój tata strzelili go na foto radar na ograniczeniu było do 70 a on jechał 112km/h (po ostrym hamowaniu) po miesiącu w domu pokazała sie pani komendant z foto za 500zł i 8pkt. karnych gratis. Kazała wskazać kto jechał (obojetnie kto) zgodnie z prawem własciciel auta ma swkazać kto jechał w danym momencie lub automatycznie przechodzi mandat na niego. Po naradzie z tatą postanowilismy ze podamy mame bo niema zadnych punktów a 8 to juz jest sporo. Mandat udało sie stargowac na 300zł z 500zł co poprawiło samopoczucie. To był najdroższy fotograf jakiego widziałem ale escoty wyszedł jak z plakatu. A mozesz odmówic przyjecia mandatu i sprawa pujdzie do sądu ale poco gobić sobie dodatkowe koszta

a miało być tak pięknie - trzeba będzie troche zmniejszyć ilość robionych kilometrów w tym miesiącu

ale cóż jak to powiedział jeden z występujących w programie (chyba DROGÓWKA na tv4) - SIE JEŹDZI SIE PŁACI

chciałbym bardzo fotkę dostać - jest to realne??

Jak dobrze pogadasz to zrobią Ci ksero tej fotki. ja sprawę zawaliłem bo madat odbierała juz mama w końcowej fazie i nie zrobiła ksero.

Cytat:
2006-10-08 23:36:17, zamich pisze:
Jak dobrze pogadasz to zrobią Ci ksero tej fotki. ja sprawę zawaliłem bo madat odbierała juz mama w końcowej fazie i nie zrobiła ksero.

nie no taką drogą fotkę to muszę mieć!!!

mi zrobili w sierpniu jakos jeszcze nie doszla, mialem jakies 95 przy ograniczeniu do 60 wiec poczekaj jak przyjdzie wtedy sie martw

powiem tak, nie przyjmuj mandatu sprawa fakt trafi do sadu grockiego ale nie bedzie tak jak ktos tam pisal ze to wieksze koszty.Jesli odmowisz mandatu dostaniesz wezwanie na komende (najprawdopodobniej na Orunii Grn. skoro mieszkasz na Orunii-tu wnioskuje po ksywie)w celu przesluchania.Pojdziesz tam i powiesz ze nie pracujesz jestes na utrzymaniu rodzicow tip.itd.i poprosisz przesluchujacego cie "pana" o SAMOUKARANIE na podstawie czego proponujesz swoja wysokosc mandatu,wiadomo nie moze byc za niska bo "pan"moze sie nie zgodzic.Kiedy juz stanie na jakiejs kwocie typ z komendy pisze pisemko do grockiego i masz 95%na to ze uznaja Twoj wniosek i dostaniesz mandat w wysokosci dogadanej wczesniej bez kosztow sadowych.punkty niestety zgarniesz tak czy siak.gdyby ktos pytal..robilem tak 3 razy ze zwyklymi mandatami kiedy lapali mnie na "suszarke"..nie przyjmowalem i robilem jak wyzej...3 razy przeszlo.

pozdro

Jaki piekny błysk?

Z tego co wiem to kamera nie ma lampy błyskowej i czasami widać tylko jak migawka mignie -mi tak migneła i też czekam, przy 70 jechałem ponad 80.

No chyba że miałem jakieś przewidzenie -czujka nad kamerą, kamera w kolorze siwym zlewająca sie z h..j wi czym /ponoć tłem/ i to wszystko zamontowane przeważnie z prawej strony jezdni, tuż przy przejsciu dla pieszych.

Cytat:
2006-10-09 01:16:17, art13 pisze:
Jaki piekny błysk? Z tego co wiem to kamera nie ma lampy błyskowej i czasami widać tylko jak migawka mignie -mi tak migneła i też czekam, przy 70 jechałem ponad 80. No chyba że miałem jakieś przewidzenie -czujka nad kamerą, kamera w kolorze siwym zlewająca sie z h..j wi czym /ponoć tłem/ i to wszystko zamontowane przeważnie z prawej strony jezdni, tuż przy przejsciu dla pieszych.

radary są zwykle ustawiane o 20km/h niż ograniczenie w danym miejscu, więc raczej bym się nie martwił

P.S.
Ja też czekam...

gadalem kiedys z policjantem ale moge sie mylic. Jesli wlasciciel nie wskaze kto jechal samochodem danego dnia i o danej godzinie to oni nie moga nalozyc mandatu na niego bo nie ma poewnosci ze to on kierowal, a na samochod przecierz tez nie moga i manadat umazaja. No chyba ze bedzie widac twoja twarz(watpliwe). wtedy to juz musisz placic albo tak jak inni radzili ze jestes studentem i tak dalej.

Witam powiem krótko. Od miesiąca mieszkam w Szwecji. To dopiero dziwny kraj. Drogi maja piękne, ale nastawiali fotoradarów i łapią na suszarki. najniższy mandat to ~640zl. Kurcze tylko wiać stąd. A jak się pojedzie o 40 km/h więcej to już po prawku.

Cytat:
2006-10-09 07:53:59, mefis22 pisze:
gadalem kiedys z policjantem ale moge sie mylic. Jesli wlasciciel nie wskaze kto jechal samochodem danego dnia i o danej godzinie to oni nie moga nalozyc mandatu na niego bo nie ma poewnosci ze to on kierowal, a na samochod przecierz tez nie moga i manadat umazaja. No chyba ze bedzie widac twoja twarz(watpliwe). wtedy to juz musisz placic albo tak jak inni radzili ze jestes studentem i tak dalej.

Dokładnie w takim przypadku na właściciela nakładają mandat pieniężny ale nie moga go obciążyć punktami, także zawsze należy się wypierac a starszemu dać kasę żeby zapłacił.

Cytat:
2006-10-09 01:16:17, art13 pisze:
Jaki piekny błysk? Z tego co wiem to kamera nie ma lampy błyskowej i czasami widać tylko jak migawka mignie -mi tak migneła i też czekam, przy 70 jechałem ponad 80. No chyba że miałem jakieś przewidzenie -czujka nad kamerą, kamera w kolorze siwym zlewająca sie z h..j wi czym /ponoć tłem/ i to wszystko zamontowane przeważnie z prawej strony jezdni, tuż przy przejsciu dla pieszych.

jest błysk i to bardzo ładny cos o tym wiem a fotki też robią ładne, włącznie ze zbliżeniem na twarz kierowcy jak i tablicy rejestracyjnej

a po jakim czasie od złamaniu prawa jest sprawa anulowana ze wzgledu na przedawnienie ? Czyli do ilu dni musza przysłać mandat , bo jest to chyba jakos ograniczone ?

Z doświadczenia znajomych taka fotka może dojść i po paru miesiącach.

Inna sprawa, to czy przypadkiem nie wycofali się z fotoradarów z lampą błyskową?