Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-10-18 09:09:08 Rachunek za koalicję - 800 zł dla bezrobotnych
Jeśli to nasze kaczorki wcielą w życie, to już widzę, jak spada bezrobocie ![]() Skoro zasiłek ma wynosić 800zł (rozumię, że chodzi o kwotę brutto) to najmiższa powinna być przynajmniej 1200zł Brutto A inżynier z 6 letnim doświadczeniem zawodowym na samodzielnym stanowisku (taki jak np. ja ![]() chory kraj |
![]() slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2006-10-18 09:13:17 A skąd wiesz, że panowie premierowie leper giertych i kaczyński nie szykują ustawy regulującej Twoje zarobki i będziesz zarabiał 5000 netto "z urzędu". Pewno czekają do momentu aż posłanka begjer zostanie prezesem NBP i dodrukuje trochę hajsu... |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2006-10-18 09:21:43 Jeżeli bezrobocie będzie stało 800 zł to i ja pieprznę robotą,,,,,posiedzę na kuroniówce a i przy okazji gdzieś na czarno będę dorabiała i szarą strefę umacniała,,,,,,,,,,,,,,
Dokąd ten kraj zmierza??? ![]() |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-10-18 10:38:02
Zasiłki zawsze są netto.Nie potrąca się od nich podatku.Czyli jak 800, to do łapy też 800 |
![]() kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-10-18 11:20:05
![]() ![]() ![]() Jeśli to prawda, to na 100% moja małżonka nie wróci już do pracy po urlopie wychowawczym. Siedziała w pracy w chłodzie i smrodzie po 10h dzinne i przynosiła jakieś marne 600zł A siedząc w domciu i gotując smaczne obiadki dostanie 800zł ![]() Czy nie lepiej obniżyć koszty pracy? Obecnie zatrudnienie pracownika, który dostaje na łapę 1000zł posztuje pracodawcę ok. 2000zł, czy to normalne? Chory kraj ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-10-18 11:51:17
Po pierwsze primo Slayter pisał o "minimalnym wynagrodzeniu"... A po drugie primo - zapytaj się bezrobotnego, jaki ma zasiłek, a ile dostaje netto... Potem pogadamy. ![]() Pozdr. P. |
YeLonkoskY Klubowy Weteran Ford Focus / Opel As ... Warszawa | 2006-10-18 12:18:32
Ja jak dostawałem zasiłek to mi potrącali ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-10-18 12:33:29
I prawidłowo! ![]() |
![]() slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2006-10-18 13:17:40 U nas podatki nie obowiązują tylko głupoty, bo inaczej politycy tonęliby w długach. Chociaż są tacy co właśnie po to zostali politykami aby od długów uciec. W takim razie na głupotę możnaby nałożyć podatek z wyłączeniem głupot wypowiadanych i czynionych przez przewodnią siłę narodu - od sołtysa w górę.
P.S. U sąsiada remont prawie skończony, palec prawej ręki ozłocony i teraz tylko czekam na ten zasiłek żebym mógł się trochę polenić po wyczepującym, jak do tej pory, roku. Za tydzień zapisuję się do spółdzielni (tak jak rozmawialiśmy - lepiej późno niż wcale) bo mam mieć w przyszłym roku ocieplany budynek i z pewnością "nie członków" będą nieźle podliczać. Doszedłem do wniosku że w Polsce jednak wygodniej jest być "członkiem" ![]() A jak tam inwestycja Twojej spółdzielni? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-10-18 14:02:09 Jeden z najmądrzejszych pomysłów kaczorów. Popieram! |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2006-10-18 16:09:09
No q...wa, ty z mojego podatku żył nie będziesz ![]() ![]() ![]() Teraz to dopiero będzie szara strefa, i inflacja pójdzie do góry, i....na leczenie tych chorych łbów jest już za późno- pozostała tylko amputacja chorego organu [ wiadomość edytowana przez: AsterixGal dnia 2006-10-18 16:11:34 ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-10-18 17:48:46
Dlaczego ma być szara strefa i inflacja? Jakoś Niemcy, Francuzi, Włosi czy Anglicy nie mają tego problemu, a i zarobki i zasiłki są tam 4 czy 5 razy wyższe przy kosztach utrzymania wyższych 2 czy 3 razy. O wielkiej inflacji można by mówić, gdyby Polska nie była w Unii. |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2006-10-19 10:23:53
Ale własnie o to chodzi piotr, że u nas wyższe mają być tylko zasiłki, a pensje może kiedyś.... chora wie kiedy |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-10-19 10:38:09
No niekoniecznie. 800 zł zasiłku = brak pracowników = podwyżka głodowej dotychczas pensji. |
![]() Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2006-10-19 11:01:42
chyba raczej brak pracowników = wielki krzyk w massmediach żeby Pańswto "cos zrobiło" - np. umożliwiło zatrudnianie tanich ukraińców i białorusinów - bo tak to na rzie wygląda i raczej szybko się nie zmieni. Niestety w tym chorym kraju byle właściciel obsranego warzywniaka, czy smażalni ryb na plaży chce po roku prowadzenia tego "biznesu" mieć co najmniej dom i samochód za około 100 tysi, no i oczywiście ludzi do roboty, bo samemu nie honor stanąć za ladą - tak jak wygląda to w większości normalnych państw. Więc nie zapłaci godziwie pracownikowi, a jak tego wszystkiego nie ma, to krzyczy, ze mu się nie opłaca nic robić i żeby państwo coś z tym zrobiło. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-10-19 11:25:21
Się mi jakiś artykuł przypomniał z okresu wakacji, kiedy to lodziarz znad krajowego ścieku płakał, że nie ma kogo zatrudnić do sprzedaży lodów za 1000 zł/m-c. Praca lekka, łatwa i przyjemna... 14h/dziennie. |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2006-10-19 11:37:21 Zlodziei i matołów banda! Ja im k..wa dam rządzić moimi pieniędzmi!!
niech zrobią referendum i zapytają "czy zgadzasz się płacić wyższe podatki i/lub obniżyć wydatki państwa na edukację/zdrowie/drogi itp. by w zamian stado bezrobotnych pobierało kupę forsy za nicnierobienie?" wpompowanie dużej ilości pieniędzy bez pokrycia, czyli nie wypracowanych powoduje tylko krótkotrwałe przejściowe zludzenie bogactwa. W duższym okresie zjawiska inflacyjne spowodują, że za owe 800 zł będzie można kupić mniej niż dzisiaj za powiedzmy 600. Stracą na tym wszyscy, zwłaszcza uczciwie pracujący, bo pracodawcy nie podnoszą pensji w ślad za inflacją. Innymi słowy - będziemy przy wyższych pensjach i wyższych cenach tak samo biedni (a raczej biedniejsi) niż obecnie. Anglicy, Niemcy, Francuzi mają wyższą wydajność pracy, stąd ich większe zarobki. Jest to podyktowane wieloma względami, począwszy od infrastruktury (sprawny transport, komunikacja) poprzez kulturę kulturę gospodarczą, wysoki stopień wykorzystania zasobów (pracy, ziemi, kapitału), duża ilość kapitału, na instytucjach państwowych kończąc. Inna sprawa to fakt, że zasiłek bezrobotny nie może być zbyt wysoki, by nie działał demotywująco na bezrobotnych - po cholere pracować, jeśli mogę mieć wszystko w dupie. Musi być kurna chata ekonomiczny przymus pracy. Bezrobotny musi czuć oddech śmierci głodowej na plecach by naprawdę zaczął być aktywny szukając pracy. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-10-19 12:38:08
I pensja też nie może być głodowa, bo mając do wyboru 800 zł brutto zasiłku czy nawet 1000 zł brutto pensji ja wybieram zasiłek. Zawsze mogę dorobić na boku i dziecko do przedszkola zaprowadzić oszczędzając na opiekunce. Inna sprawa, że mnie nawet za 2 tys nie opłaca się pracować. |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2006-10-19 12:51:34 Cóż Robercie... jak byś mi to z ust wyjął ![]() Pozdrawiam - SpeedR ![]() |