MotoNews.pl

Diesel kopci - martwić sie?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
otóż.. jak kupowałem to nie kopcił nic a nic. Wczoraj tak se myśle zobacze co się dzieje i zimnego odpaliłem i puch.. chmurka mała.. , przygazowałem i leci troche czarnego:/ ale po którymś przygazowaniu 5-6, koniec.. totalnie bez kopcenia.

oleju raczej nie pali.. raczej bo na bagnecie nic nie ubywa a wiem że cieknie z pod spodu.. widocznie tak mało że na bagnecie narazie nie widać, przez 4,5 tyś km dolałem bardzo nie wiele, a olej uciekł podczas naprawy blacharskiej poprostu auto stało nie jeżdżone przez kilka dni - może dlatego?

czytalem archiwum i są dwie szkoły
1) tak ma być.. każdy diesel zakopci

2) wtryskiwacze - jak by to to było to ile to kosztuje ?

pozdrawiam

jak postoi kilka dni to może tak być. Stawiam na wtryski ale jak wsio zaczeło sie dopiero po kilku dniowym postoju to nareazie nie ruszaj. Jak sie nie zmieni to daj znać ale pewnie wtryski.

Cytat:
2006-09-01 21:17:36, Kajteknr1 pisze:
otóż.. jak kupowałem to nie kopcił nic a nic. Wczoraj tak se myśle zobacze co się dzieje i zimnego odpaliłem i puch.. chmurka mała.. , przygazowałem i leci troche czarnego:/ ale po którymś przygazowaniu 5-6, koniec.. totalnie bez kopcenia. oleju raczej nie pali.. raczej bo na bagnecie nic nie ubywa a wiem że cieknie z pod spodu.. widocznie tak mało że na bagnecie narazie nie widać, przez 4,5 tyś km dolałem bardzo nie wiele, a olej uciekł podczas naprawy blacharskiej poprostu auto stało nie jeżdżone przez kilka dni - może dlatego? czytalem archiwum i są dwie szkoły 1) tak ma być.. każdy diesel zakopci 2) wtryskiwacze - jak by to to było to ile to kosztuje ? pozdrawiam

Mi zakopci minimalnie ale potem przestaje- nawet nówki Mondeo tak maja- w koncu to diesel.

ale moj tak nie miał i dziwiło mnie że nowe diesle VW FORD i inne kopca a ja jade i ani dymku a teraz patrze i podymiło..

auto używam codziennie po 30-40km tak że nie jest to po przestoju:/ ale jak się chociarz troche nagrzeje , dosłownie 2-3 min to już bez dymu.

w firmie kupili mi autko GAZ / Gazelle tam jest turbodiesel z IC
110 koni
toż essi 1,6 16v nie ma szans na dogonienie tego cuda do 100 - pozniej wiadomo strach wszak to "bus" wielki wiekszy niz lublin 3
ale do żeczy nówk a ok 1500 km i kopci - na to pytanie serwis (seat sie tym trudni) powiedzieli każdy diesel jak nagle depniesz zakopci a pod obciazeniem to już całkiem norma tylko która ???
gazela ma euro 3 ( wiecej info www.autotrading.pl)
dealer gaz

najprędzej świece jeżeli zaczoł tak niedawno i nie ma postoi.

u nas mechanik wziął 60PLN za jeden wtrysk

znaczy za samą wymiane? czyli trzeba to x4 + koszt samych wtrysków?

kurde

na dole masz linki do sklepów internetowych, zobacz po ile są i można samemu wymienić ale nie będziesz wiedział który ci leje.

Zatankujcie czasami ON na stacji siakiejś a nie tylko czerwone do baku lejecie i przestanie kopcić
ps. oczywiście taki mały żarcik z rana

-----------------
Rządu niespełnione obietnice - temat zastępczy kibice!

A ja jak swojego odpalam to puszcza duza biała chmure dymu i zaraz przestaje

może dzie sie lekko zapowietrza

A i zauwazyłem ze ciezko pali to znaczy musze długo krecic zeby zapalił

jak niżej, zapowietrza ci sie. Czekaj do zimy a zobaczysz ile kosztuje new akumulator. Zaworek albo przewód pęknięty. Zobacz czy gdzieś nie ma śladów cieknącej ropy. Może też byc stary filtr paliwa, będzie łapał powietrze.

Filterek nówka co do wycieków to nigdzie nic nie widac i nie czóc ropa

załuż rurke bezbarwną między filtrem a zaworkiem zwrotnym--taki czarny walec na przewodzie między filtrem a pompą. Dowiesz sie wtedy czy masz pęcherze powietrza jak stoi dłużej, zapewne paliwo sie cofa do baku. jak pęcherze będą szły z filtra na zapalonym silniku to nieszczelność jest gdzieś między tą rurką a bakiem. Najprędzej wtedy będzie to filtr paliwa. albo membrana pompki na filtrze jeśli jest Lucasa.
Może ci źle założyli filtr?

moze masz olej do wymiany ??? ja jak mam podjechane ok 10ty to tez zadymi

ja słyszałem że każdy diesel zakopci. widze nowe audice i też kopcą jak sie przyciśnie lub odpala.koledze powiedzieli u mecha od diesli ze ma kopcic tak już jest

Cytat:
2006-09-02 09:58:14, YaNeK1 pisze:
A ja jak swojego odpalam to puszcza duza biała chmure dymu i zaraz przestaje

U mnie tez ale tylko w chlodniejsze dni gdy dluzej krece rozrusznikiem.Zawsze uwazalem ze to norma.Kleszczak czy to moze byc objaw takiego napedzania sie przy odpalaniu (zima)Chodzi o to ze zima nie zapala od razu tylko trzeba krecic go i krecic a silnik stopniowo sie rozpedza i zalapuje-swiece dobre(pompa bosch)

[ wiadomość edytowana przez: kaes dnia 2006-09-02 13:50:52 ]

czyżby było już tak zimno że wam ropniaki padają?
W zimie tak jest że dłużej kręci, to norma, ale żeby w zimie szybko i łatwo odpalał to jest wiele metod ułatwiających mu to. Polecam wyszukiwarke, tam opisane jest bardzo dokładnie.