Obr.spadają po włączeniu ogrzewania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak w temacie ? nie wiecie co to może być? na luzie jak włącze przycisk ogrzewania przedniej szyby to obroty same spadają z 900 na 700-650 i po chwili znowu wzrastają, czy to może być wina słabego akumulatora bo właśnie on jest taki nie bardzo ostatnio dolewałem wodę destylowaną i ładowałem ale nie wiem.

aku i jego ładowanie

Jest to naturalne zachowanie sie silnika (alternatora )na dodatkowe obciazenie go odbiornikiem ,urzadzenie sterujace zwieksza dawke paliwa i wszestko wraca do normy,ow spadek obrotow zalezny jest od stopnia na-lubrozladowania akumulatora i jego pojemnosci i stanu,i obciarzenia przedewszystkim.

aha, czyli tak jak przepuszczałem, naładowałem aku ale nie wiem co z tego będzie,zobaczymy czy wytrzyma tą zimę.

Cytat:
2006-10-12 18:30:31, tomcraft82 pisze:
jak w temacie ? nie wiecie co to może być? na luzie jak włącze przycisk ogrzewania przedniej szyby to obroty same spadają z 900 na 700-650 i po chwili znowu wzrastają, czy to może być wina słabego akumulatora bo właśnie on jest taki nie bardzo ostatnio dolewałem wodę destylowaną i ładowałem ale nie wiem.

To normalne - zwiększony wydatek prądowy alternatora obciąża silnik, komputer rejestruje spadek obrotów i podwyższa je. Aczkolwiek wydajność (sprawność) akumulatora mozna byłoby sprawdzić.