Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Remus1 Omega Special Editio ... Wałcz | 2006-10-02 10:28:57 Witam
szukam rozwiazania problemu podanego poniżej, i od razu dla "starych wyjadaczy" zaznaczam że używałem wyszukiwarki - problem był poruszany, jednak nie wyciągnięto konkretnych wniosków. Jadąc wieczorem, temperatura na zewnątrz ~13stopni, klimatronic w trybie AUTO ustawiony na 21 stopni. Z przedniego środkowego nawiewu wręcz zapierd. zimne powietrze, boczne przednie już tylko chłodne, natomiast tylny nawiew środkowy (ten pod podłokietnikiem) daje zwyczajnie ciepłe powietrze. dopiero ustawienie temp. na 18stopni powoduje w tylnym nawiewie dolot zimnego powietrza, jednak wtedy z przodu jest bardzo zimno. Logiczne wydaje sie że przy niższej temp. na zewnątrz AUTO powinien ogrrzewać środke autka. Pytanie: czy ten typ tak po prostu ma? Czy też powietrze lecące na tył mimowolnie ogrzewa sie po drodze (bo ja wiem,np od tłumika pod podłogą???) Czy może jest jakieś cięgło sterujące nawiewiem tylko na tył? Nie pamiętam tylko czy w gorące dni też tak jest, czy też leci na tył zwykłe zimne pow. ustawione wg klimatronika. dzięki za wszystkie pozytywne uwagi ps. Autko to rocznik '99 w wersji Caravan 2.0 16V pozdrowionka |
Remus1 Omega Special Editio ... Wałcz | 2006-10-03 06:15:33 Hej, no co jest ?Nikt nie podobnych objawów?! |
Remus1 Omega Special Editio ... Wałcz | 2006-10-09 10:08:15 Witam ponownie
Czy nikt naprawdę nie spotkał sie z tym zjawiskiem. Więc może tak: czy w Omie z tyłu pojazdu są umieszczone czujniki tempaeratury? |
Remus1 Omega Special Editio ... Wałcz | 2006-10-09 10:25:18 Witam ponownie
Czy nikt naprawdę nie spotkał sie z tym zjawiskiem. Więc może tak: czy w Omie z tyłu pojazdu są umieszczone czujniki tempaeratury? |
![]() urg (M) nie ma jeno frotka ostała | 2006-10-09 11:54:10 czujniki znajdują się pod przednimi fotelami w kanałach wentylacyjnych. może masz uszkodzone silniki ? albo sterownik padł? w pozycji auto sam dobiera kierunki nawiewu, prędkość dmuchawy i temperaturę |
![]() mv6 Renault Warszawa | 2006-10-09 14:28:27 Przytrzymaj długo auto + off posłuchaj czy klapki się ustawiają na nominał.Zrestarjujesz wtedy ustawienia lapek i powinno być oki. |
Remus1 Omega Special Editio ... Wałcz | 2006-10-10 06:44:42 Witam ponownie
mam nadzieje, że znalazłem rozwiązanie (może tylko na razie częściowe?) tego dziwnego zachowania klimatyzacji, ale do rzeczy. Wczoraj autko stało pól dnia na słonecznym parkingu, środek po wejściu okazał sie nieprzyjemnie duszny i gorący. Po ustawieniu klimy na AUTO i na 21st. ze wszystkich nawiewów, również z tego pod podłokietnikiem, leciało zimne powietrze. Nie było praktycznie zauważalnej różnicy pomiędzy temperaturą powietrza wychodzącą z przednich nawiewów i z tylnego. Na mój skromny gust, to sterownik musi otrzymywać (oprócz danych z czujek temperatury) jeszcze dodatkowy sygnał z jakiegoś fotoelementu, informującego o stopniu nasłonecznienia wnętrza auta. Jesli ktoś z was zaobserwuje u siebie podobne zjawisko, proszę o podzielenie sie wnioskami. To tyle i dzięki za chęć wyjasnienia tego problemu. cześć |
![]() jerzy1961 LOB SYMPATYK omega B 2.0 - CARAWAN Warszawa | 2006-10-10 21:04:42 a ja przy okazji Waszej dyskusji wtrącę dwa słowa - nie mam wprawdzie klimy w swojej OMESI , ale w lecie zauważyłem też zjawisko - zdecydowanie wyższą temperaturę na tył przy wyłączonym ogrzewaniu i tak jak tu sugerował zainteresowany , to właśnie tunel nagrzewa się zdecydowanie (zdjąłem podłokietnik do sprawdzenia przy dobrze rozgrzanym silniku) i jednocześnie nagrzewają się doprowadzenia powietrza - co pewnie podgrzewa i powietrze - narazie idzie zima więc dam sobie spokój ale na wiosnę zamierzam odizolować te doprowadzenia nad tunelem jakąś cienką pianką np.stosowaną pod panele podłogowe i myślę że pomoże ......????? - pozdrawiam jerzy [ wiadomość edytowana przez: jerzy1961 dnia 2006-10-10 21:09:44 ] |
Vino LOB SYMPATYK M5 Warszawa | 2006-10-10 23:44:32 A ja zauwazylem cos takiego, ze jak ustawie nawet +24, 25 to jak jest na AUTO to z nawiewow leci "chlodne" powietrze i tak naprawde jest mi i tak "zimno" (to ze zmarzlak jestem to inna historia). A jak wylacze AUTO i ta sama temperatura (albo 1 stopien lub 2 nizej) to juz jest cieplo. |
![]() jaro_alfa Nissan Maxima A34 Bełchatów | 2006-10-13 09:22:11
A może to jest ten grzybek na podszybiu ? Słyszałem, że to od autoalarmu... a może to właśnie czujnik nasłonecznienia ??? Jak myślicie ??? |
damianw Szczecin | 2006-10-13 09:38:32
Trzeba byłoby poszukać na forum, bo ktoś już o tym pisał. Ten grzybek na podszybiu przedniej szyby to podobno daje info o zaparowaniu przedniej szyby... Może bzdury piszę, ale coś takiego kiedyś przy okazji jakiegoś wątku przeczytałem. Podobno, jak jest włączona opcja auto w klimie to ten grzybek daje info że przednia szyba zaczyna parować i nawiew jest kierowany na szybę przednia... A może i nie... Wiem napewno, że nikt do końca nie mógł tego rozgryźć ![]() Pozdrawiam... |
![]() mar_k Omega B On Caravan Lublin | 2006-10-16 23:29:23 |