Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-10-01 14:39:29
biało-żółty |
marcinekg Audi A4 Rzeszów | 2006-10-01 20:29:38 Dzieki jutro bede sie bral za to.
Dokladnie zgadles ze jest to silnik ADP mozna wiedziec skad masz takie schematy z elektryka z ksiazki czy ze stron internetowy. Ja posiadam ksiazke "Napraw sam" ale schematow z elektryka nie ma ;-( |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-02 08:12:03 Tak jak Kolega pisze, a bezwładność TPS to masz jak na wolnych obrotach napięcie skacze np 0.2-0.6V to różnica 0.4V jest tą bezwładnością.... |
marcinekg Audi A4 Rzeszów | 2006-10-02 14:58:44 Dzis sprawdzilem miernikiem i na kablu biało-żółtym napiecie jest od ~ 4,33 V do 0,40 V wygladam na to ze ma to byc czujnik typu
Lin. 5-0 V - chyba dobrze mysle ? |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-02 19:24:15 jeśli wraz z otwieraniem przepustnicy napięcie maleje i 0,4 masz przy max otwarciu , to dobrze myślisz |
marcinekg Audi A4 Rzeszów | 2006-10-04 19:36:32 Mam jeszcze pytanie odnosnie sondy lambda. Czy moze mi ktos powiedziec jakie napiecie ona generuje ? W ustawieniach Bingo S4 dostepne jest kilka opcji:
1. 0-1V 2. 0-5 (-) V 3. 0-5 (+) V 4. 5-0 (-) V 5. 5-0 (+) V 6. 0,8-1,6 V Ja wybralem opcje 0,8-1,6 V i nie wiem czy dobrze zrobilem ? |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-10-04 23:39:25
Taka ma być. |
marcinekg Audi A4 Rzeszów | 2006-10-05 20:06:52 Tak tez przypuszcalem ae ma byc 0-1 V bo ustawione jest obecnie na 0,8 - 1,6 V ponieważ wtedy mieszanka nie jest za bogata ale nie utrzymuje sie na jednym poziomie tylko dosyc chaotycznie skacze. Przy ustawieniu na 1-0 V mieszanka jest bogata i silnik gasnie.
Wydaje mi sie ze moze sonda jest zle podlaczona. Polaczona jest ona ze sterownikiem kablem koloru czarnego od strony sondy, dodam, ze posiada ona 4 przewody kolorow wszystkich nie pamietam ale napewno jest czarny polaczony z centralka Bingo S4 oraz szary . W ustawieniach centralki dalem typ emulacji na MASA (jest jeszcze opcja PRZEBIEG i ODLACZONA) Dodam ze jak wlacze proces NAUKA w ustawieniach centralki, ktora na celu automatycznie dobranie parametrów to po kilku sekundach wyskakuje komunikat ze Proces przerwany - bład sondy Czy wyglada na to , ze sonda lambda jest uszkodzona ? |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-10-05 21:02:29 - dwa białe to zasilanie grzałki,
- szary to masa podana z ECU, - czarny lub czarno-biały to sygnał z sondy. Odłącz na chwilę bingo od sondy i sprawdź napięcie między szarym a czarnym. Na pracującym ciepłym silniku powinno zmieniać się w granicach 0,1 do 0,8-0,9 volta. Sprawdź również czy na pewno na szarym masz masę, bo iaczej powyższy test do bani. |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-05 21:12:35 Dla sondy czteroprzewodowej, to chyba dobrze miał 0,8...1,6V ???? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-10-06 08:14:36
Nie, nie. W tym autku jest sonda 0-1V.
Prawdopodobnie trzeba jeszcze porządnie wyregulować instalkę i poustawiać odpowiednio kompa LPG. Jak już Dra_Killer pisał, typ sondy ma być ustawiony na 0-1V, w każdym innym przypadku instalacja nie pracuje poprawnie (niezgodnie z rzeczywistymi warunkami). To że przy Twoim ustawieniu (0,8-1,6) wskazania sondy ładnie oscylują świadczy o za bogatej mieszance. |
marcinekg Audi A4 Rzeszów | 2006-10-06 23:01:27 Jestem na takim etapie wiem , ze pod kabel czarny od sondy lambda podpieta jest instalka w taki sposob ze kabel zostal przeciety i podlaczony do centralki lpg a druga czesc ktora leci do ECU zostala wpieta w centralke Bingo-s. Wyglada na dobrze ? w ustawieniach sterownika ustawilem typ emulacji na MASE. Jestem pewny na 100 % ze kolor czarny od sondy lambda to kabel sygnalowy dwa pozostale biale to grzalka zostal jeszcze jeden szary, ktory odpowiada za mase. Chyba ze zamiast pod czarny centralka ma byc podpieta pod szary sugerujac sie typem emulacji ? Sonda ma miec napiecie od 0-1 V a wskaznik w centralce pokazuje napiecie w granicy 1,6 - 1,66 skad takie napiecia ? obecnie silnik pracuje na ustawieniach 0,8-1,6 V bo wtedy ma sklad mieszanki w miare po ustawienu na 0-1 caly czas byl skal mieszanki za bogaty i zadne ustawienia w centralce nic nie zmienialy ! |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-10-07 08:25:43 Marcinekg, Sondę Masz wpiętą jak najbardziej poprawnie. Typ emulacji też w porządku.
Skąd u Ciebie te napięcia? Może Masz zmienioną sondę (kiedyś, przez kogoś) na niewłaściwy typ, albo coś jednak pochrzanione w instalacji. A może jednak Omegolot miał rację i ten typ ECU "dodaje" do sygnału sondy swoje napięcie. Możesz to sprawdzić mierząc napięcie na sondzie (oscyloskopem albo miernikiem cyfrowym) podczas pracy na benie (bezpośrednio na kablu sygnałowym - czarny, tam gdzie masz go rozciętego). Minus miernika raz na minus aku, a raz na szary kabel w sondzie. Chodzi o sprawdzenie czy ECU rzeczywiście coś "dokłada". Jeśli podczas pracy na benie napięcie nie przekracza 1V niezależnie od miejsca "masy" to w kompie LPG musi być 0-1V. A przyczyna leży po stronie regulacji instalki (szczególnie parownika). |
marcinekg Audi A4 Rzeszów | 2006-10-07 17:42:24 Sytuacja wyglada tak ze po sprawdzeniu napiecia generowanego przez sonde lambda mierzac napiecie w pierwszym przypadku minus na kabel szary od sondy i plus na kabel czarny wynosi w zakresie od 0,30 - 0,9 V wyglada ze wszystko w porzadku. Natomiast kiedy mierze napieci z tym ze mase dam na akumulator to napiecie generowane juz jest calkiem inne i wynosi juz 0,9 - 1,6 V. Oczywiscie robiac te pomiary odpialem sonde od sterownika gazu. Wyglada ze sterownik tak swirje poniewaz ma inna mase ? niz sonda ? troche dziwne. Nie wiem co mam robic zeby to zmienic. Cos musi byc z masa ale co ? sterownik nie ma dobrej masy raczej nie czy sonda ? |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-10-07 19:43:03 No to wszystko jasne.
Omegolot miał rację musisz ustawić typ sondy na 0,8-1,6V w kompie gazowym, bo on bierze masę z akumulatora, a ECU masę z sondy. Zastanawiam się nad tym komunikatem błędu sondy w trakcie "nauki" ale jakoś nic mi nie przychodzi do głowy, nie wygląda na to, że sonda kaput. Tylko skąd ten błąd ![]() [ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2006-10-07 19:46:16 ] [ wiadomość edytowana przez: Danek dnia 2006-10-07 19:47:20 ] |
dRA_Killer Opel Nowa Wieś | 2006-10-10 19:12:21 marcinekg, powiedz mi jeszcze jedno. Jak masz podpiętą sondę? Oryginalny przewód sygnałowy sondy jest przecięty i w tym miejscu wpięte jest bingo czy inaczej? |