[ot] działanie samachodu na gazie, problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Małe pytanko: czy po odłączeniu odmy od pokrywy zaworów i nie zaślepieniu nigdzie jej końca, czyli tam gdzie wyrzuca niby resztki oleju, do filtrapowietrzu, samochód na gazie może dziwnie pracować? tzn ja wymyslilem to sobie tak ze bierze poprostu wiecej powietrza niz powinien. Dobrze mysle czy nie?

1.Tak
2.Po kiego grzyba to zciagac ? no chyba ze rzyga masakrycznymi ilosciami oleju i ratuje cie buteleczka helenki

odm sie nie zaslepia, po to sa aby w silniku ( skrzynia korbowa, pod pokrywa zaworow ) nie tworzylo sie podcisnienie

ale w obudowie filtra jak nie zamknales otworu to rzeczywiscie bedzie zle chodzil motor na gazie

ok dzięki za odpowiedź. można zamykać.
wyjaśnienie: zdejmowałem to bo malowałem pokrywe zaworóe zmieniałem pare uszczelek itp i ten wężyk był juz troche sparciały(rozlatywał sie w rękach ) adopiero jutro go kupie bo narazie beztroszke pojezdizlem. i wlasnie takie objawy byly. dzieki wielkie zaodp i pozdrawiam.

gaz nie lubi takiego "lewego" powietrza ... coby nowego tematu nie zakladac - jaka instalke masz Toki ?

najtanszoą jakąś.
a do tematu:założyłem nowy wężyk i jest si

Cytat:
2006-10-10 22:53:08, flapjck1 pisze:
odm sie nie zaslepia, po to sa aby w silniku ( skrzynia korbowa, pod pokrywa zaworow ) nie tworzylo sie podcisnienie ale w obudowie filtra jak nie zamknales otworu to rzeczywiscie bedzie zle chodzil motor na gazie

odma nie jest po to zeby nie tworzylo sie podcisnienie w silniku tylko po to, by nie wywalalo uszczelek i zimeringow z powodu cisnienia tworzacego sie przez przedmuchy gazow spalinowych do skrzyni korbowej oraz by nie powstawaly zmiany cisnienia w wyniku zmiany objetosci skrzyni korbowej wywolanej ruchami tlokow. To tak gwoli wyjasnienia

Jak ciągnie lewe to ma potem zaduzo powietrza i zaubogą mieszanke tymbardziej przy inst I generacji tej najtańszej. Ja zauważyłem że jak odma wolno bimba to serek się robi na korku oleju - chyna jednak silnik wciaga/zaciaga sie tymi parami ze skrzyni korbowej głownie wode bo to od niej się chyba robi serek

Cytat:
2006-10-14 23:31:25, kosa131 pisze:
odma nie jest po to zeby nie tworzylo sie podcisnienie w silniku tylko po to, by nie wywalalo uszczelek i zimeringow z powodu cisnienia tworzacego sie przez przedmuchy gazow spalinowych do skrzyni korbowej oraz by nie powstawaly zmiany cisnienia w wyniku zmiany objetosci skrzyni korbowej wywolanej ruchami tlokow. To tak gwoli wyjasnienia

no rzeczywiscie pomylilem sie : nie podcisnienia tylko nadcisnienia, moj blad