| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
grzegorzes Stargard | 2006-10-04 10:12:01 No właśnie ciągle do końca nie wiem czy mam simteka czy multeca czy jakiegoś innego motronika.
Odczyt nie zaczyna się kodem 12 tak jak piszą na tej http://astra.autokacik.pl/ stronie. Jak bym miał jakies podobne do tabelek z tej strony to bym coś wiedział. Ponoć są różne wersje kodów czterocyfrowych. I być może to co ja odczytałem wcale nie wskazuje na te usterki tylko jakieś inne. Pozdr. [ wiadomość edytowana przez: grzegorzes dnia 2006-10-04 10:42:26 ] |
grzegorzes Stargard | 2006-10-04 11:37:59 No właśnie nie wiem jakie cztery cewki. To jest silnik eco-tec mamy go dopiero 3 lata(z drugiej ręki). Do tej pory mieliśmy Favoritkę. To się wzięło młotek i naprawiło. Ten samochód dopiero poznajemy.
A kody odczytywałem drucikiem. i check engine miga u mnie jedynie kodami czterocyfrowymi w tekiej kolejności jak podałem wcześniej. Po wszystkim znowu zaczyna podawać kod 1231. Wszystko odczytałem kodami błyskowymi. |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-04 11:45:28 kod 1231 to są dwa kody 12-rozpoczęcie procedury odczytu
31- brak sygnału czujnika rpm Popracuj jeszcze nad odczytem
nie, każdy kod jest przypisany do określonej usterki, poprzedza je literka oznaczająca zespół samochodu którego dotyczy kod.Kody są znormalizowane. [ wiadomość edytowana przez: omegolotC30NE dnia 2006-10-04 11:59:29 ] |
grzegorzes Stargard | 2006-10-04 12:17:13 Myślę że dobrze odczytałem. Byłem kiedyś perkusistą tak że jakieś wyczucie rytmu mam. Dopiero po 31 występuje dłuzsza przerwa i zaczyna 1231 1231 1231 a między 1 2 3 1 nie ma różnicy w odstępie czasowym. Dorwałem jakiś opis po angielsku i jeśli dobrze zrozumiałem to czasami trzeba uruchomić silnik żeby kody były prawidłowe bo na wyłączonym moga wyjść głupoty.
Wogóle porąbane to wszystko Dorwałem jakąś angielską instrukcję Nie ma w niej astry z silnikiem X16XEL jest tylko vectra tam napisane jest że komputer multec a u mnie kody jak w simtec v56.5. I w tym przpadku jest też informacja że można usunąć te kody " trzeba 30 razy włączyć zapłon na 5 sek tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem. bo to po angielskim "To clear the codes simply turn on and off the ignition 30 times with 5 second 'on' gap in-betwee(time allowed to self chcek to finish). |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-04 12:33:58 No właśnie , dziwne to masz multeca, a podaje kody jak simtec i ne można skasować jak w multecu (klema - na 30 sek). Dlatego zapytałem czy simteca masz..... Na pracującym silniku multec jednopunktowy miga składem mieszanki, wielopunkt nie wiem....
Mogę Ci w tej sytuacji jedynie poradzić wycieczkę na Techa.... |
grzegorzes Stargard | 2006-10-04 13:34:26 Może chociaż ten czujnik temp powietrza bym sprawdził - czy to jest to coś na rurze wlotowej? Plastikowej grubej czarnej?
W serwisie jak był ostatnio usuwany wyciek oleju musieli zdjąć rozrząd(pasek i koła żeby siędostać w okolice pompy oleju). Czy możliwe jest żeby np pasek przeskoczył o jeden ząbek po tej naprawie? Słyszałem też o czujniku na wałku rozrządu. Nie wiem gdzie to jest ale może to tez w tym rejonie i jakiśkabelek był poruszony podczas tej naprawy? Chciałbym sam to usunąć - byłby to sukces ale ojciec juz pojechał do tych gości którzy zdejmowali ten rozrząd ponoć mają tam jakiś bosh'owski sprzęt diagnostyczny. Zobaczymy co wyjdzie i czy wogóle coś wyjdzie. Chętnie napiszę co było żeby zostało dla potomnych. [ wiadomość edytowana przez: grzegorzes dnia 2006-10-04 14:10:22 ] |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-04 14:57:55 tak , obok przepływki. typowy czuj w temp 20sC 2200-2800 ohm isygnał o napięciu ~3V , 80 sC 270...380 ohm isygnał 1,0...1,3V. Dla tego silnika nie wiem, ale będziesz juz miał do czego porównać. Musisz odszukać zacisk masy i sygnału i wpiąć miernik włączyć zapłon odczytać wartość napięcia , uruchomić i obserwować czy w miarę rozgrzewania napięcie maleje... |
grzegorzes Stargard | 2006-10-04 18:25:13 Sprawdzę ale poczekam aż ojciec odbierze samochód z warsztatu.
Co do komputera to.. Dorwałem program "autodata" tam jest napisane że w tym modelu jest ecu multec-s i jak wyświetlę kody błędów to są czterocyfrowe czyli by wszystko pasowało. wygrzebałem jeszcze coś takiego na grupie elektrody.pl Ktoś nie pisał że dymi ale inerówno pracuje na wolnych ale jak się się doda gazu to juz równo. Czujniki sprawdzali że dobe i okazało się że cyt. "Okazalo sie ,ze wylecial wezyk od serwa do wspomagania "czegos" do zamkniecia i otwarcia obiegu przewietrzania kabiny." To był astra 1,8 z '92r czy moja też ma coś takiego? Jak tak to gdzie tego szukać? Nie wiedziałem że silnik ma coś wspólnego z przewietrzaniem kabiny. Czy może o jakąś inną kabinę chodzi... |
omegolotC30NE Czerwin | 2006-10-04 18:50:23 to coś to zasobnik podciśnienia, jeśli działa ci dobrze sterowanie nawiewem to nie zawracaj sobie tym głowy |
grzegorzes Stargard | 2006-10-07 11:08:48 Witam ponownie. Dziś zadzwonił człowiek z warsztatu i powiedział że to coś z ciśnieniem paliwa. (Tak mi przekazał ojciec).
Ale czy to czujnik czy coś innego to nie wiem. Aha i jeszcze stwierdził że to uszkodzenie powodowało że mimo że jeździłem na gazie to i tak leciała benzyna na wtryski. Co to może być? |
grzegorzes Stargard | 2006-10-11 17:26:07 Ok problem z głowy. Poszedł regulator ciśnienia, regulator kosztował 25 zł używany, robicizna 210. Ponoć to się rzadko psuje.
No i badanie kodów błędów też nic by nie dało bo tam nie ma żadnej elektryki do tego podłączonej. Kody mi równiez usuneli ale jednak pojawiają się jeszcze 3 błedy 2 ponoć związane ze źle zainstalowaną instalacjągazową 0200 i 0130 i jeden (1410 - Przekaźnik dmuchawy powietrza dodatkowego / przekaźnik klimatyzacji) związany pewnie ze źle zainstalowaną klimatyzacją (bo działa klima)
Ale i tak dzieki opelku za dobre chęci! Mam nadzieję że ten wątek pomoże komuś bo ja nie znalazłem nic w necie co mogłoby mnie naprowazić na tą usterkę. |