Co kupic? gdzie kupic? gdzie montowac?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
gdzie w poblizu sa jakies porzadniejsze sklepy/warsztaty/fachowcy??
jestem juz teraz totalnie zalamany/oglupiony/przybity etc.

co fachowiec, to inna propozycja, wszystko w sprzecznosci ze soba.. jeden mi chcial na lusterku plastikowym montowac... kolejny chcial mi wcisnac jakis kit za 60 zl, mowiac, ze kosztuje 120 zl...

w ogole to juz jestem tak skolowany, ze juz sam nie wiem czy lepiej na magnes, montaz, czy widelec sobie wsadzic.....

jak montaz to mozna wiercic na poczatkui dachu?? bo tak jeden chcial...

lepiej jakas New Alaske montaz (lub cos z tej pulki cenowej, czy ml-145 presidenta?)
blagam, pomozcie ;(

pozdro

Witam ! Antene najlepiej zamontowac na stale w dachu, jesli musi byc magnes, to zeby byl jak najwiekszej srednicy. Antena im dluzsza tym lepsza. Z anten Presidenta polecam Indiane, reszta jest w/g mnie za droga. Taniej i rownie dobrze mozna kupic cos z firmy Lemm-a lub Sirio. Z radia polecic moge tylko Presidenta lub Unidena, co do reszty, to niestety loteria.

radyjko juz mam, uniden 520.

teraz sie tylko waham czy wiercic czy jakas mlke na magnes....
a moz wie ktos gdzie jest jakis dobry serwis w poblizu Sosnowca/Gliwic???

aha, a moze byc antena montowana na samym poczatku dachu???

[ wiadomość edytowana przez: Qba1906 dnia 2006-10-12 22:35:32 ]

i juz po wszystkim - wybor padla na Marylanda! odszedlem od koncepcji dziurawienia blachy i mam na uchwycie presidenta na tylnej klapie...

teraz mam trzy problemy:

1) zamykanie klapy miazdzy kabel - nie wiem czy po 100 zamknieciu nie utnie go w koncu

2) gosc, ktory mi to montowal i stroil stwierdzil, ze na kazdym kanale ma byc SWR 1,1 i tak tez jest, nie powinno byc tak, ze im wyzszy kanal, tym swr wyzszy??

3) jezeli squelch jest na zero, to strasznie szumi, doslownie nie da sie wytrzymac, czy to jest normalne???

PS. montowalem w Tomex'ie w Bedzinie.

Cytat:
2006-10-13 19:38:18, Qba1906 pisze:
i juz po wszystkim - wybor padla na Marylanda! odszedlem od koncepcji dziurawienia blachy i mam na uchwycie presidenta na tylnej klapie... teraz mam trzy problemy: 1) zamykanie klapy miazdzy kabel - nie wiem czy po 100 zamknieciu nie utnie go w koncu 2) gosc, ktory mi to montowal i stroil stwierdzil, ze na kazdym kanale ma byc SWR 1,1 i tak tez jest, nie powinno byc tak, ze im wyzszy kanal, tym swr wyzszy?? 3) jezeli squelch jest na zero, to strasznie szumi, doslownie nie da sie wytrzymac, czy to jest normalne??? PS. montowalem w Tomex'ie w Bedzinie.

Co do SWR-a to nie ma fizycznej mozliwosci aby na kazdym kanale był taki sam albo jest na 1 niski a na 40 wyzszy albo odwrotnie !!!!!

u mnie przy marylandzie jak SQ na zero to tez mocno szumi ale jest to do znieśenia

kabel w miejscu zgniatania owin poprostu tasma izolacyjna i po problemie

73!!!

Kolego dobry SWr to bedziesz mial wtedy, gdy:
i podam ci to na przykladzie:

Kanał 1 - SWR = 1,3
Kanal 19 - SWR = 1,1
Kanal 40 - SWR = 1,3

Jezeli na kanale 1 SWR jest wiekszy niz na kanale 40 to nalezy antenke wydłuzyc, a gdy jest mniejszy niz na 40 to nalezy antenke skrocic, a mianowicie promiennik.

Cytat:
2006-10-14 15:46:29, pawel0240 pisze:
Kolego dobry SWr to bedziesz mial wtedy, gdy: i podam ci to na przykladzie: Kanał 1 - SWR = 1,3 Kanal 19 - SWR = 1,1 Kanal 40 - SWR = 1,3 Jezeli na kanale 1 SWR jest wiekszy niz na kanale 40 to nalezy antenke wydłuzyc, a gdy jest mniejszy niz na 40 to nalezy antenke skrocic, a mianowicie promiennik.

dzieki Pawel za strojenie teraz o wiele lepiej!!!! juz tak nie szumi