Parametry Anteny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.
posiadam cb radio i zamierzam kupić nową antenkę. i chcialbym wiedziec ktrore parametry sa najwazniejsze... czy zasieg anteny zalezy od Mocy anteny max. P.E.P. czy od zysku np +3Db??? i jesli mozecie to prosilbym o jasna i klarowna odpowiedz...
Pozdrawiam wszystkich i z gory dziekuje!!

Te parametry sa czesto naciagane przez producentow i sprzedawcow w celach marketingowych i radze, przy wyborze anteny, nimi sie nie kierowac.
Ogolnie mozna przyjac, ze im dluzsza antena tym ma lepszy zasieg odbioru i nadawania.

O dlugosci anteny juz wiem.... a co z pozostalymi parametrami zakladajc ze sprzedawcy nie naciagaja.... co daja paramerty tj. zysk (dB) i moc (Watt)?????

Zysk - sprawnosc anteny. tzn. przy tej samej mocy wyjsciowej i dlugosci, antena o wyzszym zysku bedzie miala wiekszy zasieg nadawania.
Moc - wartosc maksymalna, ktora antena jest w stanie wypromieniowac bez uszkodzenia.

A ktora antena bedzie lepsza ?? o dugosci 1metra i zysku +3DB czy antena o dlugosci 66cm i dlugosci +6Db?? ktora bedzie miala lepszy zasieg nadawania i odbierania'??

Teoretycznie obie anteny beda mialy zblizone osiagi. Mimo wszystko wybralbym dluzsza.
Przeczytaj to: ranking anten

kolego zysk i moc pisana na opakowaniach producentow anten to BAJKA!!!

powiec do czego jest porownywalny ten zysk do zwykłego drutu stalowego, widelca, karnisza z firankami czy do laboratoryjnej anyeny ????

naprawde im dłozsza antena tym lepsza

w swojej przygodzie z CB nie spotkałem sie jeszcze z tym aby załuzmy antena 50cm była lepsza od 1,5 metrowej nie biorac pod uwage anten bez firmy tzw noname

Cytat:
w swojej przygodzie z CB nie spotkałem sie jeszcze z tym aby załuzmy antena 50cm była lepsza od 1,5 metrowej nie biorac pod uwage anten bez firmy tzw noname

Wyjatkiem pod tym wzgledem sa anteny helikalne. Maja troche lepsze zasiegi, niz mozna by bylo sie po ich dlugosci spodziewac