| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Danek Audi 80 B4 2.0 + LPG Ostrołęka | 2006-10-20 11:16:04 No bez jaj, jak jesteś zarejestrowany na motonews, to i na OKP też Opel Klub Polska
Gaz rozpuszcza nagary, owszem, ale główna przyczyna to zużycie elementów i niskie temp. teraz jak jest zimno to więcej oleju łyknie. Przy LPG zużycie oleju tylko pozornie rośnie. Dzieje się tak gdyż benzyna "uzupełnia" stan oleju spływając po ściankach cylindra i wydaje się, że oleju nie ubywa. Paradoksalnie jest to groźniejsze niż widoczne zużycie oleju przy jeździe na LPG. LPG nie spływa do miski i nie rozpuszcza oleju. Jak wystarczająco często kontrolujesz stan oleju to nie ma się czego obawiać. W zasadzie olej zawsze jest spalany, mniej lub więcej (w zależności od stanu silnika i jego konstrukcji). Np. audi podaje, że zużycie oleju (w starszych silnikach) może dochodzić nawet do 1,5l na uwaga 1000 km. i dopiero takie jest uważane za zużycie graniczne. |
Kamil_H 2107 1.3 Poznań | 2006-10-20 14:26:55 No pozostaje jeszcze zrobieni próby olejowej i będzie wiadomo czy pierścienie. |
jacek1r Hyundai PONY GLS 1,5l Chorzów | 2006-10-20 15:02:13 Mariusz, też już ten temat przerabiałem z moim poniakiem, żarł olej i to dużo, powód - uszczelniacze na zaworach szlag trafiło tzn - uszczelniacz to taka śmieszna gumka ze sprężynką w tuleji metalowej i pod wpływem albo za niskiej temperatury ( jak zapalałeśna gazie to je zmroziło i straciły swoje właściwości uszczelniające, albo jak motor przegrzałeś to także twardnieją i nie uszczelniają i to włąśnie powoduje że puszczają olej. Co do uszczelki pod głowicą to ja napewno będziesz musiał teżwymienić,- ja remont swojego poniaka robiłem z teściem mechanikiem i wiem co i jak,. mnie koszt całkowity wyniósł zaledwie 130 zeta!!! ( uszczelka około 50 zeta, uszczelniacze 8*5zł + uszczelka pokrywy zaworów - ale orginał! bo jakaś podróba pękła przy przykręcaniu!! pokrywy i od tego momentu tak może na 10000km jak mu 0,5 doleję to wszystko, a remont taki robiłem po zimie w tym roku przy przebiegu 169tys km. - sam dałem ciała bo w zimie nie chciało mi się go na benzynie palić i motor załatwiłem. Tak więc rada jak już autko zrobisz to jeśli temp na dworze spadnie poniżej 15 st to pal na benzynie!!, powyżej nie koniecznie ale też należy. jeśli nie masz znajomego mechanika to nie mam bladego pojęcia ile kasują za taką robotę i rzecz następna czy nie będzie trzeba głowicy planowaćpo ściagnięciu uszczelki, dlaczego bo kumpel jak wymieniał przetarł papierem ściernym i dokładnie nie zdarł starej uszczelki z głowicy i co się okazało , że po miesiącu robotęmusiał powtórzyć bo nawet płyn z chłodnicy znikał!, aha a szlif głowicy to koszt 50 zeta, tyle on za to płacił do tego dochodzą jeszcze uszczelki kolektora wydochowego i ssącego do wymiany, bo do szlifowania raczej zawozi się głowicę bez klawiatury ( wałki i popychacze). to tyle, myślę że jakoś chociaż troszeczkę ci pomogłem. pozdro. a i jeszcze jedno wymiana nam zajęła 6 godzin spokojnej robótki popijając kawkę i podjadając jakieś ciasteczka( o to to ja musiałem zadbać .
|