MotoNews.pl

Uzywacie dojazdowek?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ile takie kolo moze kosztowac?
To jest dobra propozycja?

Cena dosyć przystępna. Nie miałem okazji używać, i jakoś mi nie podchodzą

Jak masz chwile to pojedzna gielde i kup sobie oryginalna od Volvo 440. Idealnie pasuje ale za to ma duzo lepsza blache. Ja mialem takie Volvo wczesniej i raz bylem zmuszony na niej jechac. Bylo wszystko ok.

Co do dojazdowek "samorobek" nie wypowiem sie bo nie testowalem.

Cena jest Oki! Używałem dojazdówki w Nexii /3-4 razy i zimą i latem/ wszystko grało więc do Esperaczka też kupiłem dojazdóweczkę! za ok.90zł w zakładzie wulkanizacyjnym /chyba z jakiegoś Opla jest -15"...użyłem jej ze 2 razy /1 w zimie-tej ostatniej, 1 jesienią kiedyś/.SPOKO!-Polecam!!..."butelkę z gassssu mam "w kole" więc dojazdówka to jest to!....tylko nie ma mi kto uszyć pokrowca

No i ten tego...jeszcze co do blachy to chiba nie trzeba szukać koła z Volvo!!..ta Oplowska wygląda naprawdę bardzo solidnie ...i tak się jeszcze zastanawiałem,czy jakby kupić dojazdówkę np.14" lub nawet 13" czy nie weszła by pionowo z boku bagażnika???-byłoby to b.rozsądne,optymalne rozwiązanie jej ulokowania! W końcu na dojazd ta mniejsza "fi"nie ma takiego znaczenia...myślę.Amerykańcy w swoich mniejszych autkach typu Ford Festiva dawali takie malutkie dojazdóweczki,że chiba ze 3-4 cale było różnicy!

Cena jest taka średnia - na giełdzie bez większego wysiłku powinieneś kupić za 60 (ja poszukałem i kupiłem za 50). Kupiłem bo gaz założyłem w koło - a w bagażniku miejsca za wiele nie było.
Jak kupowałem to sie od "importerów" dowiedziałem ze na 4x100 opel prawdopodobnie nie robi - ale z VW pasują bardzo dobrze - jak kupiłem to wyglada na nówke - chyba nie była ani razu użyta.
Co do rozmiaru to mniejszej jak 15 chyba nie znajdziesz (nawet FIAT punto i VW polo ma 15), pozatym 13 nie weszłaby "bezinwazyjnie" na przedni zacisk.
A co do mocowania to ja rozwiązałem to tak - przykręciłem zwykły pasek (taki z klamrą) do krawędzi półki tylnej na styku z tylnym oparciem. dojazdówke wkładam tarczą do dołu, (mieszcza sie do niej nazędzia jak klucz krzyzak, śróbokręt, rękawiczki itp) potem przeciągam pasek przez otwór na środku i podciągam do oparcia (pasuje na wysokość).Tak na ukos zajmuje mało miejsca i nie trzeba pokrowca.

Cześć,
Ja to się spytam bardziej ogólnie - czy dojazdówka to jest na tej samej feldze co zwykłe koło, czy innej, ile na tym mozna jechać i jak długo. Poza tym jakie ceny. Bo ja to bym chętnie taką dojazdówkę kupił - bo normalna opona to jest cięzka i zajmuje wiele miejsca - a przebija się opony nie tak często.
Poza tym - czy kto jeżdził ESPERO na oponach debica nawigator - to są opony całoroczne ( tzn. letnie o wzbogaconym biezniku )- ja jeżdziłem na nich na lanosie i w zimę i w lato spisywały sie dobrze -tzn. samochód się ślizgał w zimę ale do spokojnej jazdy były ok. Teraz też bym kupił do espero.
Pozdrawiam
BOJKOT

Dojazdówka to specialna felga, bardzo wąska, ze specialną oponą, też wąską za to proporcionalnie wysoką, żeby rozmiar całego koła był zbliżony. Można na niej jechać tyle ile pisze na niej (zazwyczaj podawane wartości mieszczą sie między 50 a 90km/h) i tak długo jak bieżnik wytrzyma - ale zalecane jest do najbliższego wulkanizatora. Jazda na dojazdówce nie jest zbyt wygodna bo koło jest mniejsze i trzeba uważać na prędkość, dziury, krawężniki - ale w końcu to jest dojazdówka a nie alum pozatym zapasu używa sie średnio raz na kilkanaście a nawet kilkadziesiąt tysiecy km (moje espero zrobiło 50 000 bez użycia zapasu). Co do ceny to można dojazdówke kupić tanio na giełdzie - nieużywana (włoski na oponie) lub prawie nie używaną (na zachodzie na dojazdówce jeździ się tylko na dojazd ) można dostać za 50-70zł (pasują te na 4x100 a one są tanie i popularne). Ja swoją kupowałem po założeniu gazu (zbiornik w koło) i od razu jest więcej miejsca w bagażniku.

PS - tak apropos dojazdówek - sprzedam oryginalną stalówke (wygląda jak nowa) z nową oponą (z 10km zrobiłem na niej do wulkanizatora) - info na priva

Pewne sprostowanie - koło które chce sprzedać to stalówka w pełnym, normalnym rozmiarze - oryginalna ze znaczkami daewoo - ja mam dojazdówke więc to leży w garażu a takie koło może sie komuś przydać po zaliczeniu krawężnika itp.

Nie będę zakładał nowego wątku co by nie śmiecić na forum
Byłem dzisiaj na giełdzie w Mysłowicach właśnie na poszukiwanie dojazdówki i znalazłem gościa który ma tego sporo. Gdyby znalazło się kilku chętnych to myślę że cena może spaść do 35 zł za sztukę. Myślę że nie jest to wygórowana cena za dodatkowe cm w bagażniku. Jeśli będą chętni to zgłaszać się do mnie, czekam powiedzmy tydzień.
P.S. Na całej giełdzie było tylko jedno Espero 1.8 1996 rok z gazem za 15.600 ale chyba po dzwonie tak więc widać że właściciele chyba niechętnie się ich pozbywają

Tomku, czy cena obejmuje opone?

Jeśli to cena z oponą to ja biorę........

Ludzieeeeeee przecie to oczywiste!!....nie słyszałem nigdy i nigdzie żeby ktoś sprzedawał dojazdówkę w jakiejkolwiek innej postaci niż kompletną....no chiba,że to cud ...a tak przy okazyi -ja mam ale kolega szuka dojazdóweczki do Lanosa więc przyłączam się do zamówienia!!

Bogdan, my nie kupujemny dojazdowek na codzien...

To i ja poprosze tylko co z transportem?

Oczywiście cena za komplet, są to prawdopodobnie dojazdówki od VW stan podobno idealny jeszcze ich nie widziałem bo facet ma tego około 50 sztuk więc będzie w czym wybierać..........
no to jest nas na razie 4 trochę mało .A co do transportu nie mam jeszcze pomysłu może na jakimś zlocie

No to ja potiwerdzam - jakby co to na 100% biorę.......

też biorę - tylko jak ODBIORĘ ?

No właśnie - ten odbiór

Jak za taką cenę to ja też chętnie sie piszę
A co do odbioru przez np. warszawiaków - z tego co zauważyłem (i sam z tego skorzystałem) zdarza się że ktoś z klubowiczów ma trasę np. Katowice-Warszawa i przy okazji.......
Może nowa zakładka w której jeżeli ktoś nie miał by nic przeciwko można by wpisywać np.
UŻYTKOWNIK....
TRASA..............
DATA...............
TREŚĆ: podrzucę kilka dojazdówek w umówione miejsce

GG

Ja tez bym chetnie kupil, ale wlasnie... Warszawa. Jesli transport to nie problem (ostatecznie mozna zaplacic nawet za poczte - i tak wyjdzie taniej) to ja sie pisze na to.