Jak dobrać silnik do cariny e

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Padł mi silnik .Jak szukać inny ?.Czym się różnią? Co jest istotne ,a co nie? Ja mam silnik 4afe z sądą lambda pod silnikiem ,aparat zapłonowy ma 3 konektory. Czy pasuje silnik 1800?Wmoim silniku coś terebani w bloku ,są takie opory ,że nie ma siły pracować na wolnych obrotach.Nie przypilnowałem oleju-brała litr na tysiąc.

Cytat:
2006-11-03 18:50:15, butal pisze:
Padł mi silnik .Jak szukać inny ?.Czym się różnią? Co jest istotne ,a co nie? Ja mam silnik 4afe z sądą lambda pod silnikiem ,aparat zapłonowy ma 3 konektory. Czy pasuje silnik 1800?Wmoim silniku coś terebani w bloku ,są takie opory ,że nie ma siły pracować na wolnych obrotach.Nie przypilnowałem oleju-brała litr na tysiąc.

No to zatarles silnik. 1.8 to podobny silnik do 1.6 powinnien pasowac bezproblemu.

ja bym juz 1.6 nie wstawiał
4afe słyna z tego że lubia olej

tak jak pisze czapczap 1.8 albo 2.0

Zacznij od Allegro. Tam jest parę silników. Swojego czasu sam też szukałem, ale dałem do roboty. Jak kupiłem to okazało się że zajechany. Zresztą już kiedyś pisałem o tym. Szukałem i szukałem ,ale kumpel polecił mi dobrego fachowca od Japońców i choć wywaliłem na tą robotę 2500 to jednak teraz jestem zadowolony. Jak kupisz inny za 1500-2000 to nie wiesz kiedy zdechnie a jak Ci zrobią DOBRZE- nabierasz nadziei.
Uszy do góry- zawsze może być gorzej!
Pozdrawiam

aaa... dodam, że mam ten sam silnik.

poszukaj na Allegro gościa o nicku "pinek264", biorę od niego części...

jeśli Ci powie że coś jest sprawne, tzn że jest sprawne, nie ma ściemy że "paaanie, jest super" a potem kupisz i wałek...

ma kilka Cari, więc na pewno coś znajdzie, i ceny też ma dobre...

pzdr

A mnie to od zawsze korcilo zeby wsadzic do mojej E-10 3SFE albo 3SGE..mysle zeby sie zmiescił, jak 1.8 sie miesci w standardzie to 2.0 pewnie tez

1,8 (7A-FE) to jest ta sama konstrukcja silnika co 1,6 (4A-FE) poprostu jest to ten sam silnik rozwiercony do 1,8 , olej tez niestety lub brac przy wiekszym przebiegu ale zwykle wina uszczelniaczy to jest co do przekładki na inny silnik to nie kończy sie to tylko na silniku , trzeba komputer sterujący czyli sterownik zmienić , nawet w 7A-FE jest inny jak w 4A-FE choć silnik z wyglądu taki sam prawie i tak jak mówiłem rozwiercone 4A-FE to jest , pompa paliwa ma inne ciśnienie zwykle , cewka do wymiany , pompa wspomagania w silniku 2,0 jest inna , osprzęt silnika do wymiany pod inny wiekszy silnik , najmniej jest pierdzielenia sie z przekładką z 1,6 na 1,8 , w Szczecinie pamietam ogłaszał sie szrot co miał silnik z Cariny co miała przebieg tylko 700 mil , przywiezioną z anglii z zakładu testującego zamki , miałem okazję taką Primerę miec z 95 roku i faktycznie auto prawie nowe było choć miało juz 10 lat , widziałem co jakis czas ogłaszją sie na allegro i ten silnik równiez wystawiają lub tak jak pisał marcinm , pogadac z pinkiem z allegro , jest on z Tarnowa i wsumie widziałem wysprzedaje teraz czesci do Carin a wiec moze by miał jakis dobry silnik , chyba ze chcesz sie pobawić w przeróbkę na 2,0 GTi to mam takie trzy silniki

Chciałem kupic od pinka spryskiwacze do lampek ale za duzo sobie ceni.Poszukalem i znalazlem goscia z cari GTi kolo Łodzi i tam jest jeszcze caly silnik z osprzetem ,moc 174KM.Bylem ,widzialem.Drogo nie bedzie chcial bo juz troche tam stoi.

Witam i dziękuję za pomoc. Kupiłem Angielską wersję Cariny z silnikiem 1.8. Teraz to mam dylemat : Co jeszcze przełożyc? Moja Carina była w wersji ubogiej ,a ta jest wypasiona. A tak wogle to mam teraz części na sprzedaż.

Cytat:
2006-11-12 19:29:20, butal pisze:
Witam i dziękuję za pomoc. Kupiłem Angielską wersję Cariny z silnikiem 1.8. Teraz to mam dylemat : Co jeszcze przełożyc? Moja Carina była w wersji ubogiej ,a ta jest wypasiona. A tak wogle to mam teraz części na sprzedaż.

ja bym przekładał wszystko co jest lepsze czyli elektryke i takie tam pierdoły ja jak pierwszą Cari z anglii miałem to pół jej znalazło sie w mojej ewentualnie jak masz klime to moge tanio odkupic

No, teraz przełożyłem silnik 7a-fe.Ale auto po zapaleniu po paru sekundach gaśnie. Zmieniłem pompę paliwa i nic to nie dało. Co jest grane?Pomocy...