Nierówno pracujący obrotomierz M50 2.0 E34

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś wie który dokładnie czujnik odpowiada za wskazania obrotomierza? Cewek 6 wiec odpada...
Chodzi o to ze przy dodawaniu gazu wskazówka od obrotomierza skacze zamist plynnie sie podnosic, to samo przy opadaniu. Po podlaczeniu innych zegarow to samo.
Mysle ze czyjnik ten jest rowniez odpowiedzialmy za wchodzenie na wyzsze obroty tego auta bo przy dodaniu gazu dziwnie jest jakos, wlazi na wysokie jakby schodami wskakujac.
Hmm....

To ja sie podłacze
E32 M30B35
U mnie nie ma problemów z obrotka natomiast sa z prdkosciomierzem. Przy jezdzie ze stała predkoscia wskazówka sobie dyga w dół o 10km i wraca i tak bez jakiej specjalnej przewidywalnosci..

Pomysły?

pzdr

Od siebie dodam tyle: Beta jest cala na Siemensie (niezly wynalazek). Znalazlem 2 czujniki (generatory pulsu) polozenia wału i wałków: w glowicy i w obudownie rozrzadu. Tylko pytanie teraz ktory przesyla impuls do obrotomierza? To nierownomierne wchodzenie na obroty nie przeklada sie dokladnie na wskazania obrotomierza ale moze maja cos z tym wspolnego.

Mibhell podejrzewam ze grzebanie w moscie masz za soba (lopatki czujnika cale i czyste). Na Twoim miejscu sprawdzilbym zimne luty w zegarach. Chyba ze sprawa wyglada tak samo na innym zespole instrumentow...

Cytat:
2006-10-25 10:42:38, raffat pisze:
Na Twoim miejscu sprawdzilbym zimne luty w zegarach. Chyba ze sprawa wyglada tak samo na innym zespole instrumentow...

Nie sprawdzałem nie miałem czasu narazie :/