MotoNews.pl
10 Dziwne zachowanie rozrusznika w MK7 (162432/45) - PT

Dziwne zachowanie rozrusznika w MK7

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Essi z 1998r 1.6 16V
Od pewnego czasu rozrusznik czasami nie załapuje, po pzekręceniu kluczyka słychać brzęczenie, ale silnika nie obraca.
Gdy odpuszcze i prubuje znowu to silnik odpala, choć nie zawsze. Czasami nie ma tego problemu, ale ostatnio zdarza się zoraz częściej.
Jak myślicie? to wina automatu czy kabelki nie łączą? Ile morze kosztować automat?

I jeszcze jedno pytanie. Na zimnym silniku z okolic przepustnicy wydobywa się dość głośne buczenie. po przejechaniu paru km ustaje. czy ktoś spotkał się z tym problemem? Dodam że wskażnik temperatury nie działa.

Ale na biadoliłem na mój samochodzik, trafiła mi się pechowa sztuka.

tzw bendiks (nie wiem czy dobrze napisałem ) trza sprawdzić

to nie kabelki, to na 99% bendiks

kiedys mialem podobnie(po czasie przestal wogole obracac)okazalo sie zo to auomat..musisz dac to jakiemus magikowi,mi za rozmontowanie rozrusznika i naprawienie automatu wzial wtedy 80 zl wiec nie jest to az taka tragedia chyba...pozdrawiam

ja za naprawe rozrusznika zaplacilem 150zl.

tzn, naprawa, nowe: BENDIK, SZCZOTKI

A co myślicie o tych dziwnych odgłosach z okolic przepystnicy?
Troche się martwie czy nie dzieje się z nim coś złego.
Czy spotkał się ktoś z takim problemem? Dodam że zimny silnik nierówno pracuje a nawet zdarza mu sie zgasnąć. jak się rozgrzeje to wszystko mija.
Nie chcę zakładać nowego tematu, Pomóżcie

Własnie zakończyłem walkę z tym problemem.
Była to wina bendiksu.
Koszt częsci zamiennych- 42 zł. + koszt naprawy 40 zł.

Cytat:
2006-10-16 22:11:35, Marcin-O10 pisze:
A co myślicie o tych dziwnych odgłosach z okolic przepystnicy? Troche się martwie czy nie dzieje się z nim coś złego. Czy spotkał się ktoś z takim problemem? Dodam że zimny silnik nierówno pracuje a nawet zdarza mu sie zgasnąć. jak się rozgrzeje to wszystko mija. Nie chcę zakładać nowego tematu, Pomóżcie

odpowietrzenie skrzyni korbowej sprawdź - rurka wchodząca do kolektora ssącego może byc pęknięta lub przetarta lub sparciała.
Nie będe pisał po raz setny gdzie to jest, poszukaj na forum (dzisaj dwa razy pisałem i wystarczy).

Na 100% bedzie to bendix. Mialem tak samo- wymieniłem szczotki i elektromagnes bo myślałem że tutaj tkwi przyczyna,ale nie bendix. I po pewnym czasie powtórka z rozrywki. Zabieram się w sobote za bendix.

Cytat:
2006-10-16 22:11:35, Marcin-O10 pisze:
A co myślicie o tych dziwnych odgłosach z okolic przepystnicy? Troche się martwie czy nie dzieje się z nim coś złego. Czy spotkał się ktoś z takim problemem? Dodam że zimny silnik nierówno pracuje a nawet zdarza mu sie zgasnąć. jak się rozgrzeje to wszystko mija. Nie chcę zakładać nowego tematu, Pomóżcie

A napewno z okolic przepustnicy, czy może z takiego czarnego pudełka do którego dochodzą metalowe rurki z okolicy świec?

Te buczenie jest dość głośne (nawet wewnątrz autka je słychać) Lokalizuje się w okolicy przepustnicy i kolektora sącego, aż rura od filtra powietrza drży. jak silnik się rozgrzeje ustaje>