Boczne air bagi i centalny zamek

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Moje pytanko jest zwiazane z z sensorami bocznych poduszek powietrznych.W ksiazce wyczytalem ze jest tam niby jakas folia i że sensory reaguja na cisnienie.niestety lakiernik mi powiedzial ze zadnej folii w dzwiach nei bylo wiec boje sie ze poduchy moga nie wyskoczyc w razie czego...jest jakas madra glowa ktora rozbierala swoje drzwi w omie z 98 roku i powie co tam jest ciekawego?Oprocz tego blokuje mi sie rygiel w drzwiach kierowcy i nie moge otwierac/zamykac auta z pilota czy to norma czy ktos nieumiejetnie zmontowal to wszystko jak wymeiniali drzwi po dzwonie o ktorym nie wiem...
pozdrawiam

No właśnie, ciekawe jaki czujnik aktywuje boczne poduszki?

Rozbierałem drzwi. Jest tam takie urządzenie, tzn. pudełeczko wielkości kart do którego podłączone są przewody. Przykręcone to jest 2 srubami. Te urządzenia są tylko w przednich drzwiach. Chyba to to uruchamia boczne poduszki.

pozdr.

Zgadza się bo pytałem o to samo mechanika i powiedział że ta tajemnicza puszeczka jest po odpalenia poduszek bocznych.

Tak czy inaczej - folia powinna być pod boczkami drzwi, zabezpiecza przed wodą m.in. te czujniki przed wilgocią a co za tym idzie i przypadkowym odpaleniem.

Cytat:
2006-10-15 13:10:58, bratyslaw pisze:
Tak czy inaczej - folia powinna być pod boczkami drzwi, zabezpiecza przed wodą m.in. te czujniki przed wilgocią a co za tym idzie i przypadkowym odpaleniem.

buhaha przeciez czujnik jest pod folia w strefie tz wilgotnej

Cytat:
buhaha przeciez czujnik jest pod folia w strefie tz wilgotnej

No z tą wilgocią przesadziłem Chodzi o to by folia była cała, ponieważ odgrywa ona ważną rolę w przypadku zderzenia bocznego (chodzi o ciśnienie panujące w chwili zderzenia we wnętrzu drzwi działające na czujnik).

Dokladnie o to mi chodzilo, skoro nie mam tej folii poducha moze siedziec w fotelu do woli, z reszta wymyslenie czujnika dzialajacego na cisnienie w dzwiach samochodowych to porazka, wiadomo ze kiedys pojawi sie nieszczelnosc...
Skoro tak jest smiem twierdzic ze moja oma posiada jakas historie :/

bzdura!!! ta folie maja nawet samochody, ktore o bocznych poduszkach nie slyszaly,
pozatym szyba tez nie przylega do uszczelek hermetycznie, folia jest tylko poto zeby odizolowac wnetrze...
tak ja to widze, ale jestem tylko czlowiekiem i mylic sie moge

Cytat:
bzdura!!! ta folie maja nawet samochody, ktore o bocznych poduszkach nie slyszaly,
pozatym szyba tez nie przylega do uszczelek hermetycznie, folia jest tylko poto zeby odizolowac wnetrze...

H.R. Etzold "Opel Omega.." str. 230. Poczytaj...

Cytat:
2006-10-23 15:33:37, bratyslaw pisze:
H.R. Etzold "Opel Omega.." str. 230. Poczytaj...

Numerem artykułu nie rzucę, ale w TISie kiedyś znalazłem to samo.

pozdr, Robert

kurcze no!!! a sa na tym swiecie rzeczy , ktore sie fizjonomom nie snily!!!jak tylko dorwe jakakolwiek ksiazke od omegi to zaraz przeczytam!!! przepraszam za moje uniesienie ale wydalo mi sie to tak niedorzeczne...

Wiec jak widac sytuacja z sensorami bocznych air bagow jest powazna, troche mnei śmieszy takie rozwiazanie ale w sumie mija malo czasu od udezenia w drzwi do zrobienia krzywdy kierowcy wiec rozwiazanie cisnieniowe jest ok
Musze sie dobrac do drzwi bo juz sie boję

ja to chyba to ustrojstwo calkiem odlacze, bo nie chce zeby mi strzelilo jak jakas obrazona paniusia drzwiami peprzeni pozatym nie poto kupilem omege zeby ja rozbijac .

Cytat:
2006-10-29 01:28:58, pozatym nie poto kupilem omege zeby ja rozbijac .

Niestety nie każdy uzytkownik drogi mysli tak samo