MotoNews.pl

Zapala się lampka olejowa!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam problem. Jak silnik mi się nagrzeje i po jakich 15 min szybszej jazdy zwalniam do zera, to zapala mi się lampka olejowa. Hmm. A jak dodam tyćko gazu to gaśnie. A jak zdejme noge z gazu to znowu się zapala. Poziom oleju mam ok. Wymieniany miesiąc temu. Ktoś cos wie na ten temat?

Kilka uwag nie wiem czy przydatnych:
1. Przebieg 200000.
2. Olej 15W40
3. Przy około 10000 był zatarty, bo ktoś ( ) oleju nie wlał. Coś u mechanika szlifowali i jeździ dalej.
4. Zanim się jeszcze dowiedziałem, że nie mozna, to po mineralce z 500km przejechalem na półsyntetyku.
5. W warsztacie sprawdfzali ciśnienie i powiedzieli, ze jak fgabryczne. tylko to pewnie na zimnym silniku.

Please help, bo co mechanik to opinia i nikt mi nic konkretnego jeszcze nie wymyślił

Jeśli poziom oleju jest dobry, to może juz mieć luzy na panewkach i tamtedy ucieka ciśneinie. Trudno powidziec, moze smok pompy zasyfiony.

Tak w ogóle to, jak olej wymieniałem, to się okazało, ze to nie olej, a czarna breja Mechanik mi jakimś magicznym płynem przepłukał silnik.

A zatarty nie na 10000 tylko na 100 000 km.

ale jakie ciśnienie ci sprawdzali - na cylindrach czy ciśnienie oleju??

A jaki olej masz wlany - producent??

Kiełek, nawet jak by na najgorszym badziewiu z lidla jeździł to nie powinna się zapalać kontrolka

jeśli silnik był zatarty to wróże niemałe koszta

Sprawdzali ciśnienie oleju. A producenta, hmmm, butli nie mam w zasięgu, ale kosztowała mnie 90zł

możlwe ze panewka ci sie przekreciła

Cytat:
2006-10-26 22:04:45, Senna pisze:
możlwe ze panewka ci sie przekreciła

Jak by sie panewka przekręciła to by mu juz ten silnik padł A moim zdaniem to cisnienie ucieka gdies na panewce ja tak miałem ze jak schodził mi na wolne obroty to mi mrygała i co ?obruciło panewke i wał nadawał sie na szrot

Hmmm, no to spytam się mechanika o sprawdzenie ciśnienia na panewce. Mam nadzieje, ze tym razem nie będą na mnie patrzeć jak na pokemona

Cytat:
2006-10-26 15:19:32, slawas1 pisze:
Kiełek, nawet jak by na najgorszym badziewiu z lidla jeździł to nie powinna się zapalać kontrolka jeśli silnik był zatarty to wróże niemałe koszta

Kiedyś tak bywało, że po zalaniu jakimś Lotosem-cudem-wynalazkiem po podgrzaniu silnika zapalała sie kontrlka oleju. Po wymianie na coś o znanych parametrach objaw znikał.

zatarty powiadasz, a popmpe ktoś zobaczył ?????????

No toż mówie, że zatarty był jakieś 100k km temu, to już dawno jakieś pompy oleju, rozrząd, filtry oleju, powietrza, paliwa, olej w skrzyni, termostat, alternator itd. wymieniane były.

A zalany ostatnio był Agipem, 10W40, który wyczyścił pokłady szlamu, a po jakiś 500km nalałem mineralki. No i moze właśnie mi się coś rozszczelniło, tylko co?

Moim zdaniem - do remontu silnik.
pozdrawiam
Arturek

jestem tego zdania co kielek - jaki to olej????

Juz sprawdziłem - "Valvoline" czy jakoś tak
mineralny

Kolego ja juz drugi raz za dwa lata jazdy wymieniam czujnik cisnienia oleju nie jest to drogi interes wiec mysle ze mozesz sprobowac -padaja jak diabli.