MotoNews.pl

Atos jak zdjac deske rozdzielcza???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
moj ojciec ma problem w atosie.poszla mu zarowka przy szybkosciomierzu...problem w tym ze nie wiem jak zdjac ta nieszczesna obudowe tablicy i dostac sie do srodka...
z góry dzieki za pomoc

Cytat:
2005-10-27 16:16:37, eddiee pisze:
Witam moj ojciec ma problem w atosie.poszla mu zarowka przy szybkosciomierzu...problem w tym ze nie wiem jak zdjac ta nieszczesna obudowe tablicy i dostac sie do srodka... z góry dzieki za pomoc

Nie wiem jak jest w Atosie, ale przeważnie najpierw trzeba odkręcić osłonę licznika )w większości przypadków śrubki są nad licznikiem, tzn, że trzeba się przychylić żeby je zobaczyć), a dopiero wtedy po zdjęciu oslony widać śruby od licznika. Musisz się dokładniej przyjżeć, a znajdziesz wszystki śrubki do odkręcenia.

ok wszystko ładnie pieknie...tylko ze w tym pudelku jest tak zrobione ze srub nie ma zadnych i za to sobie dam glowe uciac...przynajmniej nie ma zadnych na wierzchu. czarna maskownica zegarow prawdopodobnie ma jakies sruby pod gorna cmaskownica, ktora prawdopodobnie jest na wcisk...
ale pewnosci nie mam a polamac nie chce...a myslalem ze w carinir jest ciezko sie dobrac do tego

Dokladnie jest na wcisk. nalezy podwazyc delikatnie z prawej i lewej strony po bokach i równo szarpnac. Trzyma sie na 2 wciskach. Później są 3 śruby do odkręcenia

Pozdrawiam

Witam serdecznie. Problem jest banalny do rozwiazania. Czarna osłona licznika po prawej i lewej stronie jest mocowana na wcisk. Należy wsunąc tam mały śrubokręcik i wcisnąc te zatrzaski do środka. Obudowa wówczas da się łatwo ściągnąć. Następnie odkręcamy trzy śruby i wyciągamy cały licznik. Do płyty licznika mocowane są dwa złacza. Na upartego można je odpiąć ale nie ma potrzeby aby wykręcić żaróweczki od podświetlenia, które znajdują się na górze płytki. Są to największe oprawki, których się nie da pomylić. Plusem jest to, ze w Atosie połączenie linki szybkościomierza z licznikiem jest dość sprytnie rozwiązane na specjalnym gnieździe. To jest dobre, bo wystarczy tylko odpowiednio nakierować licznik i wskoczy on w swoje miejsce. Ja zamontowałem dziś niebieskie żaróweczki i powiem , ze jest to naprawde w deche strzał. Wielkie dzięki dla NORBIEGO za pomoc i naprowadzenie na cel.