Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Piotr_Kraków SYMPATYCZNY GOŚĆ TOYOTA Avensis Wagon ... Kraków | 2003-06-08 22:09:32 Przeszukałem forum zanim powstał ten wątek, ale trzy już istniejące tematy różniły się problemem, który jeśli tu zostanie rozwiązany - może przydać się innym ![]() Otóż wybrałem się na wypad za miasto po bezdrożach małopolski Samarą, zapakowaną w 4 osoby i psa. Problem pojawił się już na pierwszych nierównościach, gdy zacząłem szorować wydechem (albo inną częścią podwozia) o ziemię. Nigdy nie miałem podobnych problemów w poprzedniej Samarze, pytam więc czy gumowe "kliny" pomogą, czy należy pomyśleć o zmianie sprężyn??? Dodam tylko, że przegląd miałem w kwietniu i na komputerze nic nie wyszło. Sorry za długawy wstęp. ![]() |
![]() Grzesiek SYMPATYCZNY GOŚĆ Opel Astra II/ HONDA ... Białystok | 2003-06-08 22:15:47 Ja bym w podkładki się nie bawił,tylko odrazu sprężyny do wymiany.Koszt za sztukę to pewnie ok 50 z,ale masz pewnośc,a z takimi podkładkami to nigdy nic nie wiadomo.
Może inni posiadacze samarek się wypowiedzą ![]() Pzdr Grzesiek |
![]() Piotr_Kraków SYMPATYCZNY GOŚĆ TOYOTA Avensis Wagon ... Kraków | 2003-06-08 23:23:55 Paweł: Nie wiem czy sprężyny mogą "wyjść na przeglądzie" czy tylko amorki, ale fachman postawił mi auto na takim ustrojstwie co to robi z samochodem fikołki i włączył.................. ![]() Serce mało mi nie pękło, ale jakoś to przeżyłem, potem tylko na monitorze pokazały się dwa słupki z procentami i fachman mówi: "dobreeee" jedziemy dalej.... Góralu "gumy" mam za 15 pln/6 szt - po 3 w każdą sprężynę, tylko kiedyś na autoladzie ktoś mówił, że nie jest to ideał... Tzn co? Jak założę będzie wyżej, ale np. z zakrętu dupa mi wyleci przy 60km/h?????????? |
pawel_krakow | 2003-06-08 23:40:55 No to myśle,że to było procentowe zużycie amrtyzatorów,
No i ile Ci pokazało???? Masz oryginalen zmaortyzatory , czy już by ły zmieniane??? Pawel |
![]() Piotr_Kraków SYMPATYCZNY GOŚĆ TOYOTA Avensis Wagon ... Kraków | 2003-06-08 23:54:01 Nie pamiętam ile mi pokazało, a nie będę Cie czarował...
Natomiast póki co wszystko mam oryginalne oprócz opon, gazu i białych kloszy na kierunkach i końcówek spryskiwaczy. Mam zamiar to zmienić, ale powoli... Przejechane mam ok 65 tyś i tyle też wytrzymały sprężyny i amory - myślę, że nie jest to ich graniczna wielkość ![]() Mylę się??? |
![]() Piotr_Kraków SYMPATYCZNY GOŚĆ TOYOTA Avensis Wagon ... Kraków | 2003-06-09 00:15:44 To ty jeszcze nie sprzedałeś Samary????
To może te Twoje amory zamienisz za dopłatą? ![]() Kurcze Prezes - ja już nic nie rozumiem. Masz sąsiada, który chce Ci sprzedać 2102, ale boi się z Tobą gadać ![]() ![]() A drogowa??? - No to sprawdźcie Panowie Prezesa... Łubudubu, Łubudubu, niech nam żyje .... ...niech żyje nam. |
![]() Piotr_Kraków SYMPATYCZNY GOŚĆ TOYOTA Avensis Wagon ... Kraków | 2003-06-09 00:27:30 Dobra w nawiązaniu do powyższych wyjaśnień uprzejmię zawiadamiam, że smutnych Panów z US odwołano z interwencji...
- To co mówiłeś o tych SPRĘŻYNACH??? ps Zawsze w odwodzie są jeszcze agenci z Matrixa |
![]() Piotr_Kraków SYMPATYCZNY GOŚĆ TOYOTA Avensis Wagon ... Kraków | 2003-06-09 00:44:11 Podejrzewam, że miałbyś co wspominać - tylko czy to Ci się kalkuluje: przekładka - jazda - przekładka - sprzedaż??? |
![]() Piotr_Kraków SYMPATYCZNY GOŚĆ TOYOTA Avensis Wagon ... Kraków | 2003-07-02 08:42:50 Witam, jeśli komuś nie chce się czytać całego wątku - przypomne chodziło o włożenie gum w sprężyny z tyłu w związku z nadmiernym siadaniem Samarki przy pełnym obciążeniu...
Założyłem gumy i ... kicha! To jest rozwiązanie doraźne - jak wrócę z wypadu na bezdroża (wiozę 4 osoby) wyciągam gumy i zostawiam w garażu... Auto zachowuje się fatalnie i do tego "jęczy", wiem, że przymierzaliście się do sportowych sprężyn (twardych), ale przeglądając wątki jakoś nie znalazłem informacji o cenie. Były podawane różne wersje. ![]() Jesli ktoś ma orientację w temacie - proszę o odpowiedź. Nie wiem o ile są droższe od standardowych, natomiast wiem już napewno, że tył muszę wymienić. Jeśli więc różnica w cenie nie zwali mnie z nóg - to zakupiłbym sportowe... ![]() Pozdrawiam |
![]() xAngel Lada Samara Białystok | 2003-07-22 02:55:46 Witam
W mojej Samarze jak 3 osoby wsiądą z tyłu, to już coś szoruje na wybojach... Ale już kupiłem wyższe sprężyny od kombi czy czegośtam - sztuka 35 zł - nóweczki w Białymstoku, więc za tą cenę nie opłaca mi się tam nic podkładać, a wszystkie roboty robię sam. Pozdrawiam |