Diagnoza ktore to łożysko z przodu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem z diagnozą skąd pochodzi odgłas. Postaram sie go opisać...

W zasadzie odglos świstu/lekkiego tarcia występuje po puszczeniu nogi z gazu. Dobrze to słychac przy jeździe na luzie i zmienia sie w zależności od prędkości. Najbardziej to chyb adokucza przy hamowaniu silnikiem. Raczej nie zmienia sie to przy zakrętach.Jest to cichy odglos ale na dluzsza mete mnie irytuje.Nie wiem czy o z łożyska koła przedniego czy tez w skrzyni.

JAk to zdiagnozowac?

Cytat:
2006-11-01 23:25:06, Pawol pisze:
Mam problem z diagnozą skąd pochodzi odgłas. Postaram sie go opisać... W zasadzie odglos świstu/lekkiego tarcia występuje po puszczeniu nogi z gazu. Dobrze to słychac przy jeździe na luzie i zmienia sie w zależności od prędkości. Najbardziej to chyb adokucza przy hamowaniu silnikiem. Raczej nie zmienia sie to przy zakrętach.Jest to cichy odglos ale na dluzsza mete mnie irytuje.Nie wiem czy o z łożyska koła przedniego czy tez w skrzyni. JAk to zdiagnozowac?

Jak mialem w innym aucie padniete lozysko na kole z przodu to zdiagnozowalem to na lukachdrogi, lozysko z lewej strony slychac bardziej za luku w prawoi na odwrot,ale moze to tez zalezec od zaawansowania zuzycia lozyska
Moze to klocki

Cytat:
2006-11-01 23:25:06, Pawol pisze:
Mam problem z diagnozą skąd pochodzi odgłas. Postaram sie go opisać... W zasadzie odglos świstu/lekkiego tarcia występuje po puszczeniu nogi z gazu. Dobrze to słychac przy jeździe na luzie i zmienia sie w zależności od prędkości. Najbardziej to chyb adokucza przy hamowaniu silnikiem. Raczej nie zmienia sie to przy zakrętach.Jest to cichy odglos ale na dluzsza mete mnie irytuje.Nie wiem czy o z łożyska koła przedniego czy tez w skrzyni. JAk to zdiagnozowac?

Jak mialem w innym aucie padniete lozysko na kole z przodu to zdiagnozowalem to na lukachdrogi, lozysko z lewej strony slychac bardziej za luku w prawoi na odwrot,ale moze to tez zalezec od zaawansowania zuzycia lozyska
Moze to klocki

TO raczej odglos cichego świstu/wycia przy hamowaniu silnikiem. Cos mi wyglada na skrzynie. Pozatym jest okay

Mysle, ze najlatwiej to podniesc na podnosniku przod i zakrecic raz jednym kolem, a raz drugim i posluchac ktore kolo/lozysko szumi. Chyba, ze zadne nie szumi wtedy zajac sie skrzynia.

IMO to raczej skrzynia. Ale zacząłbym od sprawdzenia oleju.

Trudne do zdiagnozowania,moje łożysko z przodu jedne i drugie nie huczało tak jak to się powinno normalnie objawiać zużyciem,natomiast stukało tak jakby w jednym przednim kole nie było powietrza,taki świst jak opisujesz mi się pojawiał od łożyska na sprzęgiełku elekromagnesu sprężarki klimy,delikatny świst i lekkie huczenie w okolicy 1800-2300obr silnika i przy hamowaniu silnikiem.łożyska przednie sprawdź sobie w ten sposób podnieś przód auta podeprzyj na koziołkach zapal samochód włącz 5 biegprzytrzym raz jedno koło raz drugie i oceń głóśność toczenia