Klopot z wycieraczkami

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Przeszukalem archiwum, ale nie znalazlem odpowiedzi na moj problem.
Nie dzialaja mi wycieraczki, ale w dosc fikusny sposob - nie pracuja tylko na biegu regulowanym. Na szybkim i najszybszym dzialaja, choc nie wracaja do pozycji wyjsciowej - zostaja tam, gdzie zastalo je wylaczenie.
Co sie moglo zepsuc? Co mam naprawiac ew. wymienic? Jakis regulator, przekaznik...? I gdzie tego szukac?
Pozdrawiam,
Tomek

Cytat:
2006-10-27 21:10:57, kuki543 pisze:
Witam. Przeszukalem archiwum, ale nie znalazlem odpowiedzi na moj problem. Nie dzialaja mi wycieraczki, ale w dosc fikusny sposob - nie pracuja tylko na biegu regulowanym. Na szybkim i najszybszym dzialaja, choc nie wracaja do pozycji wyjsciowej - zostaja tam, gdzie zastalo je wylaczenie. Co sie moglo zepsuc? Co mam naprawiac ew. wymienic? Jakis regulator, przekaznik...? I gdzie tego szukac? Pozdrawiam, Tomek

Nie przerabiałem takiego problema ale skoro tylko na regulowanym biegu to wnioskuję , że może spieprzył się ten regulator na desce rozdzielczej??....z kolei ,z tego co pamiętam to sprawy skrajnych położeń (jeżeli nie ruszałeś mechanizmu) rozwiązuje jakaś "elektronika" przy silniczku wycieraków...

Tak przy samym silniku wycieraczek jest taki mechanizm który powinien przytrzymywać napięcie silnika dopóki obwód nie rozłączy przy skrajnym polozeniu ramion wycieraczek....w innych samochodach najczesciej jest to prosty styk na wałku, który odgina go od styku i rozlacza napiecie...najlepiej rozebrac i przesmarowac

Koniecznie sprawdź też przekaźnik interwału wycieraczek.
Znajduje się w okolicach nóg kierowcy, po lewej stronie.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2006-10-28 12:15:00, SpeedR pisze:
Koniecznie sprawdź też przekaźnik interwału wycieraczek. Znajduje się w okolicach nóg kierowcy, po lewej stronie. Pozdrawiam - SpeedR

Przekaźnik wycieraczek jest w czrnej skrzyneczce koło akumulatorka.

Cytat:
2006-10-28 13:02:29, kisztan pisze:
Przekaźnik wycieraczek jest w czrnej skrzyneczce koło akumulatorka.

Zaginamy Speedera , zaginamy To Ty Paweł masz rację ...
I dodam do tego , że przekażniczek jest charakterystyczny bo wyraźnie wyższy niż typowa reszta

Cytat:
2006-10-28 21:34:31, bogdan1 pisze:
Zaginamy Speedera , zaginamy

Ja Was k... jeszcze dorwę

Ale faktycznie macie rację. W okolicach nóg kierowcy jest przekaźnik oświetlenia deski i to z nim go pomyliłem.

"Mea kulpa"

Pozdrawiam - SpeedR

na pewno przekaznik wycieraczek, znajduje sie w komorze silnika po lewej stronie ( najwiekszy ze wszytskich )

U Basis jest to samo.. bede musiał do niej przetelefonic zeby zajrzała na moj warsztat... macie ktos moze silniczek spryskiwaczy na zbyciu w rozsądnej cenie ???

Basis ma już silniczek tylko trzeba go zamontować.

Cytat:
2006-11-01 12:25:53, Bartek1112 pisze:
Basis ma już silniczek tylko trzeba go zamontować.

No to zapowiada sie ze w sobote bede miał espero Basi u siebie... chcialem jej tez zrobic halogeny... zeby na zimie miala nieco lepsze swiatla..

Będzie kłopot bo espero stoi pod blokiem w Tychach a Basis w Warszawie, wiec sobota odpada chyba, że go zwiniesz spod bloku na lawete

Cytat:
2006-11-01 22:02:59, Bartek1112 pisze:
Będzie kłopot bo espero stoi pod blokiem w Tychach a Basis w Warszawie, wiec sobota odpada chyba, że go zwiniesz spod bloku na lawete

Nie wiem do kogo lub czego Bartku pijesz ale....ja do tego ręki nie przyłożę , potem bydzie na mię ...niech se go Czaruś na trucka łyknie...

Witam.
Dziękuję za wszelkie porady. Szkoda (dla mnie oczywiście, a nie dla Was że nikt takiej usterki nie "przerabiał", a tylko próbujecie poradzić. W weekend pewnie się za to zabiorę, bo jakoś tak wcześniej się nie zbierało...
Ale wracam do meritum - wydaje mi sie, że przekaźnik wycieraczek i regulator to dwie różne sprawy. Przekaźnik odpowiada za załączenie obwodów niższym prądem (mówiąc w uproszczeniu) - taka jego rola. Natomias za odpowiednie biegi to chyba musi odpowiadać jakiś właśnie regulator, który jak podejrzewam - nawalił. W dodatku daje do myślenia nie wyłączanie się ich na dole szyby. Tylko gdzie taki regulator może być? Samo pokrętło - na desce rozdzielczej...
No cóż - jeszcze raz przeczytam wszystki posty i tak uzbrojony zabiorę się za to cholerstwo...
Pozdrawiam wszystkich i życzę miłego dnia (u mnie właśnie zaczął prószyć śnieg...

układ czasowy jest właśnie w przekaźniku. Na desce rozdzielczej masz tylko zwykły potencjometr

Cytat:
2006-11-01 23:35:43, bogdan1 pisze:
Nie wiem do kogo lub czego Bartku pijesz ale....ja do tego ręki nie przyłożę , potem bydzie na mię ...niech se go Czaruś na trucka łyknie...

Nic nie łyknie.. niestety bez mojej wiedzy zostalem umówiony na pranie zaby od wewnątrz... wlasnie na sobote.. a ze warunki są jakie są.. musze wjechac do warsztatu...przy okazji sobie zrobie pare innych dupereli...