MotoNews.pl

Klima raz jeszcze

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam po bardzo długiej nieobecnosci (komputer). Nie chcę ale muszę zadac kolejny raz pytanie na temat
naszych układów klimatyzacji. W zeszłym roku zakupiłem moje cacko 2,0 CD z niedziałającą klimą jak
pózniej się okazało brak było tylko czynnika . Cieszyłem sie jednak klimą tylko 10 miesięcy i znowu koniec
czynnika ( dzisiaj juz jestem po zabiegu i znów czuje milutki chłod w kabinie) i stąd moje pytanie ile w zdrowym
układzie jest w stanie utrzymac sie czynnik i od razu wychodze przed orkiestrę i przyznaje ze w zeszłym roku nabijałem pod koniec sezonu (wrzesien ) i pozniej nie za często ją włączałem a słyszałem ze układ uszczelnia sie olejem który podczas nie urzywania spływa irozszczelnia układ (PRAWDA CZY FAŁSZ ?) bo gdyby układ był nieszczelny to nie wytrzymałby 10 miesięcy ale z kolei kumpel ma SCENICA od 3 lat i mowi ze moze uzywał klimy z 2 razy i działa mu do dzis i nic juz z tego nie wiem. Chciałbym sie dowiedziec co ile wy uzupełniacie
układy jezeli w ogóle to robicie lub co trzeba robic zeby nie uzupełniac tak często jak ja ))))

Mellow M

Niezaleznie od tego jaka jest klimatyzacja raz na jakis czas trzeba ja uzupelnic, badz (w przypadku w miare nowych instalacji) "odrobaczyc"

Co do "dziala" / "niedziala" ...

Klima potrafi dzialac ale nie ma odpowiedniej temperatury... u mnie klima jest sprawna ale wiem ze powietrze powinny byc zimniejsze. Czym to jest spowodowane nie wiem. U mojego ojca efekt jest odwrotny... wiemy ze klima jest popsuta... na 100% łożysko do wymiany ale jest duzo zimniej niz u mnie....

Tak wiec... na slowa dziala nie dziala bym uwazal...

U mnie klima działa...., moc przy klimie spada wyraźnie , ale to chyba normalne..... temperetura spada , ale nie drastycznie...... może trzeba uzupełnić czynnik chłodzący - słyszałem ,że skuteczność chłodzenia zależy od ciśnienia czynnika..... co Wy na to...?????????

Ponawiam pytanie - czy nabicie klimy wspólczynnikiem chłodzącym pod większym ciśnieniem da efekt w postaci lepszego chłodzenia...

i kolejne pytanie - czy podczas napełniania klimy płaci się tylko za "dodane" chłodziwo czy standardowo buli się 200 zł. - nieważne czy dolali 1 kg. czy 5 kh. ?????????

Im mniej współczynnika, tym słabsze chłodzenie.

To zależy, jak się umówisz. Gdzieś była informacja co do ceny, ale nie wiem gdzie

Zoltar mam pytanie:

Istanieje zatem mozliwość ,że jest za mało współczynnika, a klima działa tylko ,że kiepsko.........
dobrze zrozumiałem...
jeśli tak, to czy jesteś tego pewien???? nie chcę na marne bulić stówki........

Drogą mojej krzywej dedukcji Wydaje mi się, że tak.

Zobacz, masz za mało czynnika, klima nie działa. Więc gdy nastąpi spadek, moze słabiej chłodzić.

Poczekaj na zdanie innych, lub zadaj na innym forum. Bo głowy nie dam, ale jest to b. prawdopodobne

Może mała historyjka, która może być pomocna. Otóż mój znajomy jest posiadaczem pojazdu czterokołowego wyposażonego w klimatyzację . Pewnego dnia silnik zaczął mu gasnąć w różnych, niespodziewanych sytuacjach. Myślał, że to pompa, komp albo inne dziadostwo. Pojechał do ASO i co się okazało? Otóż miał za dużo czynnika chłodzącego (dzień wcześniej nabijał klimę) i to powodowało za duże obciążenie silnika, a w efekcie jego gaśnięcie. Czyli za mało źle za dużo jeszcze gorzej.

Uh, talentu literata to ja nie mam

Warto wiedzieć Martinezzzzz - myslałem ,że czym więcej, tym lepiej.....

hmmmm nadal zastanawia mnie jednak następująca sprawa:
Cytat:
Istanieje zatem mozliwość ,że jest za mało współczynnika, a klima działa tylko ,że kiepsko.........
dobrze zrozumiałem...
jeśli tak, to czy jesteś tego pewien???? nie chcę na marne bulić stówki........

No niestety, tu ci nie pomogę. Nie mam pojęcia (bo i nie mam klimy).

Cytat:
Otóż miał za dużo czynnika chłodzącego (dzień wcześniej nabijał klimę) i to powodowało za duże obciążenie silnika, a w efekcie jego gaśnięcie. Czyli za mało źle za dużo jeszcze gorzej.

Martinezzz śmiem się nie zgodzić o ile dobrze potrafię odczytać schemat elektryczny, to czujnik S19 S20 nie pozwala włączyć sprężarki zarówno przy zbyt niskim ciśnieniu jak i przy zbyt wysokim
Proponuję przestudiować schemacik

GG

Ale to nie wydarzyło się w Espero tylko w samochodzie mniej zaawansowanym technicznie

Hmm nie chodzi o auto, tylko o klimę a nasza jest jedną z najprostszych wersji (chyba że pod uwagę bierzemy wieksze wentylatory )

GG

Nie znam się za bardzo na klimach. Przytoczyłem tylko autentyczną historię. A dlaczego tak się działo jak się działo? Nie wiem

Poza tym spójrz na moje zdjęcie z profilu - czy taka sympatyczna osoba mogła by konfabulować?