Poziom oleju w skrzyni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak sprawdzić piziom oleju w skrzyni manualnej? Zaglądałem do książki sam naprawiam ale tam napisali, że przy sprawdzaniu poziomu podstawić miske na wyciekający olej. To troche nie ma sęsu co oni napisali więc pytam bardziej doświadczonych ludzi.

Cytat:
2006-10-30 22:11:15, bmaciek pisze:
Jak sprawdzić piziom oleju w skrzyni manualnej? Zaglądałem do książki sam naprawiam ale tam napisali, że przy sprawdzaniu poziomu podstawić miske na wyciekający olej. To troche nie ma sęsu co oni napisali więc pytam bardziej doświadczonych ludzi.

i bardzo dobrze napisali. Jesli skrzynia nie posiada miernika poziomu oleum to mierzy sie go odkrecajac srube, jesli sie wylewa tzn ze jest go wystarczajaco. Jesli nie to dolewaj do momentu az sie zacznie przelewac. Reszte masz opisane w ksiazce

Cytat:
Jesli nie to dolewaj do momentu az sie zacznie przelewac. Reszte masz opisane w ksiazce

a korek wlewowy to ten imbusowy po lewej (patrzac od przodu auta),mniej wiecej w polowie wys. skrzyni? spustowy to imbus na dole?
wiem, ze to lakoniczne pytanie, ale kumpel kiedys tez odkrecil jak mu sie zdawalo oczywista srube i rozwalil sobie skrzynie

Cytat:
2006-10-30 22:13:36, beast6 pisze:
jesli sie wylewa tzn ze jest go wystarczajaco. Jesli nie to dolewaj do momentu az sie zacznie przelewac. Reszte masz opisane w ksiazce

w książce jest opisane iż poziom oleju powinien sięgać 9 mm poniżej dolnej krawędzi wlewu oleju. Czyli jak się wylewa to jest go za dużo.

a co ile ten olej trzeba wymieniać? i lie jego tam wchodzi.
pewen chechanik powiedział że takie oleje to się rzadko wymienia, ale jak rzadko?

Trenowałem dwa razy. Korek spustowo - wlewowy jest po lewej stronie skrzyni patrząc od frontu pojazdu. Co do wymiany nie ma chyba jednoznacznie powiedziane co ile (np w commodorze na jednym oleju zrobione było 450 tys) ale ja wymienilem w klusce olej po zakupie jej w Niemczech. Prosta, niedroga sprawa tylko sprawdz jaka skrzynia i czy nie potrzeba jakiś specjalnych odmian oleju, do mojej najprostszej skrzyni nie było żadnych obostrzen. Nie mam z nią problemów.