MotoNews.pl

Skrzypiące zawieszenie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Od pewnego czasu podczas jazdy słychać jak zawieszenie z przodu zaczyna skrzypiec. Podczas deszczu nie było tego słychać jednak teraz słychać to coraz bardziej. I mam takie pytanie czym to może być spowodowane i jak najprościej i jak najtaniej to zrobić. Za wszystkie informacje z góry thx
Podkreślam ze nie znam się za bardzo na technicznych sprawach samochodu
Pozdrawiam

jezeli skrzypi to mozna czyms popsikac niektorym cos pomoglo ... mi tez popisukje cos z przodu z lewej strony ale narazie jest to cichutenkie wiec nic z tym nie robie

łączniki stabilizatora albo tuleje wachaczy

Nie sprecyzowales gdzie skrzypi ale jak przedmowca napomnial to tuleje stabilizatora albo drazki wahaczy ja wymienilem obydwie pozycje i jk makiem posial.
Na diagnostyce stwierdza dokladniej ale samemu nakanaliku sprawdzisz jak zlapiesz za stabilizator(rodzaj rurki na calej szerokosci samochodu biegnacy z lewego do prawego zawieszenia)ma byc zero luza a wtedy wymiana tulei to pikus tylko paskudnie z dostepem.

wielkie dzięki postaram sie przy najbliższej okazji sprawidzic wszystko
Pozdrawiam

U mnie strasznie skrzypiało z początku myślałem że to deska rozdzielcza bo skrzypienie dochodziło zewsząd i co się okazało................ wymieniłem wahacze 68zł/szt i problem zniknął

ooooo mam to samo... jak samochodzik zimny albo mokry to jest super... a jak pojezdzi i sie mocno zagrzeje (np w koreczku) to lewy przod skrzypi, glownie przy hamowaniu jak sie maska pochyla... przy starcie z jedynki tez cos churgocze...

Polecam wstrzyknąć dobry wysokotemperaturowy smar pod uszczelniacze drążków i sworzni,jeśli nie wykazują jeszcze żadnych luzów,jeśli mają luzy wymienić,warto wkładać elementy renomowanych firm,szkoda pieniędzy na tanie zamienniki,drązki lubią się łamać