Do znających się na budownictwie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Koledzy, może któryś z Was ma doświadczenie lub wiedzę na temat ogrzewania. Chodzi mi oto, w jaki sposób najlepiej ogrzac dom z drewna. Zaznaczam, że nie mam przyłącza gazu. Z góry dzięki.

kolego t o zalezy teraz najtaniej wychodzi ogrzewanie piecami wielufunkcyjnymi na mial kokjs i wegiel z automatycznym podajnikiem i obiegiem wymuszonym

mozesz zaryzykowac ogrzewanie na olej opalowy ale to juz jest drozsza zabawa - nie interesuje cie nic oprocz lania oleju do zbiornika i jednego wlaczania pieca

Lukas, a mógłbyś rozwinąć temat? Oczywiście zależy mi na kosztach (ich ograniczeniu), musi to być piec, który ogrzeje dom około 70-80 metrów, dwie kondygnacje i podgrzeje wode. Ile takie piece kosztują, jaki jest koszt ich montażu i jak wygląda ich obsługa?

może jednak na gaz...
Węgiel i koks ok ale wychodzi pewnie tak samo drogo jak ogrzewanie gazowe. Moi rodzice palą miałem węglowym i spoko . Raz dziennie napali i luz całą dobę. Ale wychodzi niewiele taniej a i upaprzesz się niemało. Mówisz że nie masz gazu a zapytaj u jakiegoś dystrybutora ile kosztje wynajem zbiornika na gaz. Nie wiem czy się za to płacvi czy jakaś kaucja czy jak. Lejesz raz w roku i luz i czyściutko że hej
Albo na olej jak pisze lucas.

A węgiel i koks też jest rózny. Czasem trafisz na badziew który się nie bardzo chce palić ale to przeważnie ten tańszy.(dobre bo tanie )

Przechodziłem już temat wynajmowanych zbiorników - nie opłaca się. Zwykle jest tak, że gaz trzeba domawiać w środku zimy, a wtedy ceny są zabójcze.

gaz zdrozeje i tto juz niebawem

co do oleju nie wiem jakie sa teraz ceny ale piec taki dobrek lasy to 4 kola bojler na wode z wezownica to 800 pompka do oboiegu wymuszonego to 200 pluc koszt calego cenbtralnego - zeberkla i rurki w miedzi wychodzi najprzyzwoiciej teraz

co do koks/mial/wegiel piec to chyaba kwota od 4 kola w zwyz zalezy kto co potrzebuje

wiesz trudno wyczuc rowniez ile za monmatz moze wyjsc 2000 moze i 5000 zalezy oed goscia co robi taki nasz los - klientow

popatrz na piece buderus znajdziesz na necie takie kotly z cenami
masztam podane moce na odpowiednie metraze

Cytat:
2006-11-02 10:53:56, lukas_s pisze:
gaz zdrozeje i tto juz niebawem ....

tego się boję ale mam jeszcze dwa piece kaflowe które pełnią rolę dekoracyjną ale jak potrzeba bedzie...

Chłopaki, dzięki za odpowiedzi, rozważę Wasze podpowiedzi. Szczególne podziekowania dla Kris75. Temat zamknięty.

Cytat:
2006-11-02 10:21:54, Radiowiec pisze:
Witam. Koledzy, może któryś z Was ma doświadczenie lub wiedzę na temat ogrzewania. Chodzi mi oto, w jaki sposób najlepiej ogrzac dom z drewna. Zaznaczam, że nie mam przyłącza gazu. Z góry dzięki.

A nie myślałeś o opalaniu domu drewnem ?? Chodzi mi o kominek z płaszczem wodnym ( droższe rozwiązanie ), lub z nadmuchem ciepłego powietrza ( dużo tańsze ).
Zawsze można dołączyć jakieś dodatkowe ogrzewanie, które przejmie role ogrzewania jak wygaśnie w kominku.
Nie wspomne już tu o roli dekoracyjnej

Można jeszcze wykonać ogrzewanie na holzgas ( gaz drzewny ). Palisz sezonowanym drewnem liściastym ( buk najlepszy ). Bardzo wydajne piece, można połączyć to z kominkiem z płaszczem wodnym. Szwagier ma właśnie taki piec i jest zadowolony.

W razie pytań pisz może pomogę bo sam teraz szukam jakiegoś rozwiązania ogrzewania.

Cytat:
2006-11-02 10:59:23, arti31 pisze:
ale jak potrzeba bedzie...

rusza pelna para

wiem ze olejowe ogrzewanie nei jest tez tanie - z autopsji gdyz nawsi u mojej babci zdecydowalismy sie na cos takiego
zeszlej zimy sezon grzewczy wyszedl kolo 9-11000 zl ;/
a na poczatku bylo tanio ekologicznie i w ogle nagonka zeby zakladac
tyeraz tendencja jest taka ze 3,65 zl / za litr oleju a bylo 1,50 wprowadzili akcyze i inne smieszne rzeczy i skoczylo
teraz lepiej sie oplaca piec 3 fazowy na koks mial i wegiel ewentualnie na proso - tak proso znaczy sie zboze ponoc tez korzystnie wypada jak ktos ma swoje pole ale czas pokaze jak to bedzie wygladalo

zależy jakiej wielkości jest domek,dobre rozwiązanie tokominek z płaszczem wodnym ale trzeba go pilnować bo jak zabraknie prądu to woda pójdzie zaworem no i trzeba częściej dokładać drewna.Jak masz jakieś pomieszczenie to wstaw sobie piec węglowy w sklepie ci powiedzą jakiej mocy powinien być na dany metraż.

Pytanie ile kosztuje m3 drewna kominkowego np. bukowego? I ile tego się spala np. dobowo.
Kominek z płaszczem wodnym = delikatnie rzecz ujmując nieporozumienie. Chodzi o to że sprawnośc tego wynalazku jest żałosna. Jeśli kominek to tylko grawitacyjne rozprowadzanie ciepłego powietrza + oczywiście system filtrów przeciwpyłowych.
Najważniejsza sprawa przy łączeniu różnego typu kotłów z tą samą instalacją C.O. - BEZPIECZEŃSTWO!!!

Ja niedawno założyłem piec na eko-groszek z podajnikiem i jestem bardzo zadowolony, wcale się przy nim nie brudzi. Jak na razie spala naprwade malutko, zobaczymy jak będzie w zimie, ale koleś ma taki piec od zeszłego roku i mówi że koszty są naprawdę niskie.

Przy twoim metrażu będzie odpowiedni chyba kominek, dom się nagrzeje dosyć szybko.

Pozdrawiam.

Przerobiłem cały temat na własnej skórze.
Gaz i olej opalowy odpadają bo wysokie koszty. Ewentualnie mozna wpiac w instalację tylko do dogrzewania np w czasie nieobecności.
Kominek - jakoogrzewanie domu nawet z płaszczem wodnym to jest porazka. Moge rozwinac temat ale jest tak wiele wad że lepiej od razu sie wyleczyć. Zapomnijcie o holzgazach jak nie chcecie płakać.
Najlepiej kocioł na wszystko tj. wegiel i drewno, najefektywniej, najtaniej. Jezeli dom jest podpiwniczony to jest najlepsze rozwiazanie. Cały syf w piwnicy, mozliwość rozprowadzenie grawitacyjnego jako zabezpieczenie przy braku pradu. Mnóstwo informacji mozna znależc na forum muratora. W razie czego piszcie.

Olek

Kominek wcale nie jest takim złym rozwiązaniem. mam kominek i do temp. około -10 mogę nim ogrzać dom 150 m (ocieplony), co prawda trzeba troche pilnować i nie jest to automat (mówimy o zwykłym kominku), ale bardzo szybko zaczyna oddawać ciepło. Wydaje mi się że do ogrzania 70-80 m. spokojnie wystarczy. Oczywiście jeżeli wszyscy domownicy bedą opuszczac dom o 6 rano i wracać o 19 to dom się wyziębi, ale nagrzanie takiej powierzchni nie zajmie dużo czasu.
Nie wiem dokładnie jaki jest to dom z drewna, jeżeli z jakiś pali lub tp i jest w miarę dobrze uszczelniony to powinno być dobrze, drewno jest samo w sobie ciepłym materiałem.
Trochę droższe kominki są w miare stałocieplne.

Pozdrawiam.