Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2006-11-07 09:43:27 W związku z tym iż poczytac mozna wiele tematów odnosnie tylniego zawieszenia, usterek itp. napiszę i ja dla potomnych bo takiego przypadku nie opisano.
..Od kiedy kupilem Omege dało sie slyszec w tylnim zawieszeniu gluche stukanie. Nie przeszkadzało mi to zbytnio ponieważ slyszalne bylo tylko na dołkach i nie bylo dokuczliwe. Jednak z czasem zaczelo mnie to wkurzać. Nadeszla pora na diazgnoze i usuniecie usterki, a w zwiazku z tym iz omega ma przejechane ponad 215tyś km postanowilem dokładnie zbadać stan zawieszenia. Na 1 ogien pojechałem na stacje kontroli pojazdów gdzie nie wykryto o dziw nic, mimo ze wiedziałem ze jedna z poduszek tylniej belki zostala zerwana i typowo tłukła.. Specjalisci ![]() ![]() - wew. koncówki drązków kierowniczych - podpora wału - poduszki tylniej belki Wymienilismy wszystko eliminując tym samym wszelakie luzy - i efekt taki - typowe odgłosy uszkodzonej podpory i poduszek ZARZEGNANE, ale stuki z zawieszeniu tylnim na dołkach jak były tak są.. Przy okazji remontu mieszkania, zapakowałem ponad 300kg do bagaznika i na tylnia kanape i tu moje zdziwienie kiedy na dołkach gdzie zawsze słychać sie dało stuki - STUKANIA NIE BYŁO.. Poszedłem ta droga dalej - łaczniki stabilizatora tylniego zawieszenia - lux, wiec pozostało sprawdzic amorki - sa to jakies NO NAME a ich sprawnośc 55% i 49%.. ..Odgłos mozna porównać do metalowego przedniotu udeżającego swobodnie o blache kiedy zostaje wprawiony w drgania.. Ciekaw teraz jestem czy po wymianie amortyzatorów - usterka zostanie wyeliminowana, o czym Was poinformuje jak tylko wymienie amorki.. [ wiadomość edytowana przez: AndrzejMT dnia 2006-11-07 09:48:34 ] |
![]() WojtGda auto z piz.. na masc ... Gdańsk | 2006-11-07 10:47:35 a czysprawdziłes poduszkę mostu ona czasami jak juz ledwo zyje tez daje stuki na dziurach most uderza wtedy o nadwozie.
pozdr |
![]() AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2006-11-07 10:51:15 ..Poduszka mostu jest lux - trzyma sztywno.. Pokusiłem sie nawet o wymiane wszystkich gum trzymajacych układ wydechowy ![]() |
brewka83 Opel Omega A Sedan Zawiercie | 2006-11-07 12:35:28 Witam!
Dolaczam sie do poscika bo mam ten sam problem!Jak wpadne w jakas wieksza dziure to slychac z prawej strony z tylu taki gluche uderzenie!Dobralem sie do poduszki z tej strony i okazalo sie ze jest dobra!Bylem na przegladzie i amorki jak na razie sa jeszcze dobre!Reszta gum z tylu tez jest dobra! Normalnie nie wiem juz gdzie tego szukac!Jak odstawie kluske do blacharza to wtedy tez zabiore sie na powaznie za to cholerne stukanie! ![]() Pozdrawiam Tomek! |
![]() AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2006-11-07 13:20:34 ..No to witam w klubie ![]() ..Sluchajcie - wpadłem na jeszcze jeden pomysł - stabilizator jest podparty na gumie: ![]() ..O tym zapomniałem.. A moze Wy sprawdzaliscie? [ wiadomość edytowana przez: AndrzejMT dnia 2006-11-07 15:04:43 ] |
przemo-n omega a łódź | 2006-11-07 14:46:29 to zdjęcie to guma z przedniego stabilizatora. a propos ma może ktoś pomysł jak odkręcić śruby trzymające jarzma tego stabilizatora? ktoś przede mną tez próbował i udało mu się zrobić z łba śruby ładne okrągłe łebki... |
![]() AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2006-11-07 15:05:12 ..Poprawiłem linka ![]() |
brewka83 Opel Omega A Sedan Zawiercie | 2006-11-07 15:41:23 Zeby wymienic te gumy to najprawdopodobniej musisz opuscic cala zawieche w dol!Z tego co widzialem to nie ma tam za duzo miejsca! ![]() Mam nadzieje ze uda nam sie wspolnie wyeliminowac to stukadelko!! ![]() |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-11-07 15:52:24 to i ja sie podlacze do tematu amortyzatorow.
Dzis bylem na wymianie opon na zimowe, w koncu UG7 zakupilem bo akurat nie mieli Nokiankow ![]() ![]() ![]() Tylnie amorki mi tez stukaja, ale tez zauwazylem ze jak sie samochod rozjedzie (po paru kilometrach) to stukanie jest znacznie slabsze. Jesli musze wymienic amory, to moze znacie jakis dobry warsztat w Wawie co by to zrobil i jednoczesnie ustawil zbieznosc i geometrie, bo to takze przyda sie zrobic po wymianie. z gory dzieki za odpowiedzi ![]() |
![]() AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2006-11-07 15:53:08 ..tez mi sie tak wydaje.. W kazdym badz razie sprubuje podjechac na wytrzasarke i moze mnie wpuszcza pod auto, a jak sie juz konkretnie zagotuje to wsiade do bagaznika i kaze sie wozic po dolach ![]() |
omegafan LOB SYMPATYK Omega włocławek | 2006-11-07 23:25:01 a weź przyłóż ręke do górnego mocowania amortyzatora tylniego i czy tam nie bedzie czuć stuków. |
![]() AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2006-11-07 23:37:37 ..Własnie wróciłem z garażu, bo mnie tak temat dreczył ze postanowiłem go rozwiązać... Sprawdzałem wszystko co sie dało, poczawszy od zawieszenia a skonczywszy na mocowaniu oparć, klapy bagaznika, amortyzatorów, dosłownie wszystko co tylko sie dało..
.. Wielkie bedzie Wasze zdziwienie, bo byc moze przyczyna ta sama - oby ![]() ..Mianowicie - nie wiem jak u Was ale u mnie 1/3 bagaznika zajmuje 80 litrowa butla LPG zamontowana w poprzek.. ..Butla obsadzona jest na prostokątnej ramie, przykreconej sztywno do podłogi auta.. Na ramie sa 4 gumowe, ze tak nazwe "odboje" a ktorych lezy butla. Aby butla sie nie przesuwala - przymocowana jest do ramy 2 obejmami, no i tu tkwił u mnie cały problem.. Kiedy poruszyłem butlą usłyszałem to co mnie juz tak dlugo wkurzało.. Co dziwne - dociągniecie obejm jeszcze tylko spotegowalo efekt.. Poluzowałem i cisza ![]() ![]() ..Powiem Wam szczerze ze skłonny juz byłem kupować nowe amortyzatory i dobierac sie do stabilizatora, i ciesze sie ze przyczyna tak tajamniczych odgłosów byla butla.. ![]() ..A jak u Was? Macie LPG i tak samo umieszczone butle? [ wiadomość edytowana przez: AndrzejMT dnia 2006-11-07 23:43:44 ] |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-11-08 02:49:53
tal sie przypatrzylem oponkom i nie widze na nich jakiegos wielkiego zabkowania, gosciowi sie chyba zdawalo, ze jest az tak duze. Po rozmowie z ojcem wyszlo, ze przy miekkim zawieszeniu delikatne zabkowanie moze byc i zawsze po 2-3 sezonach opony je mialy i odradza mi wymiane amorow. Jednak nadal jakos nie jestem do czegokolwiek przekonany, zwlaszcza te drgania gora dol kierownicy (osobiscie sie w ogole dziwie ze cos takiego dzieje sie na kierownicy) wystepuja. Moze to po prostu fele sa walniete, pomimo ze daja sie wywazyc albo opony same. Sam nie wiem co myslec, jakie jest Wasze zdanie. PS. Szukalem w wyszukiwarce, ale nie znalazlem jakis jednoznacznej odpowiedzi na moje zagwostki. |
![]() Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2006-11-08 09:31:03
Z oponą w ręku to może być nieproste (niemożliwe?), ale sprawdź bicie boczne opony. Możesz mieć krzywy bark, po prostu wada fabryczna egzemplarza. Przy odrobinie uporu i posiadając dowód zakupu można to skutecznie wyreklamować nawet po roku. pozdr, Robert |
Szcurek LOB MEMBER Kosiarka; Czarna Owca Tarnowskie Góry | 2006-11-08 10:50:20
Też stawiałbym na wadę fabryczną opony i jej "jajowatość", ciężko to stwierdzić jak jest ściągnięta, ale jak jest założona na podniesiony samochód wystarczy ją rozkulać i od razu widać, miałem tak samo, przy 110 km/h trzęsło kierownicą jak oszalałe |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-11-08 11:29:47 oponka nie jest sciagnieta, bo jest caly czas na feldze ![]() ![]() A jakies badania sa w stanie stwierdzic co jest wadliwe. Jesli opony to od razu reklamuje, jak felgi to sie naprostuje ![]() |
![]() AndrzejMT LOB NET MEMBER Omega A Radom | 2006-11-08 12:01:32 ..no i z tematu topicu zeszlo na opony ![]() |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-11-08 12:18:02 odwieczna ewolucja tematow ![]() |
![]() fatboy82 LOB WETERAN A 3.0 24V R6 Warszawa | 2006-11-09 01:19:37 tak jeszcze dodam odnosnie oponek:
przy 40km/h makabrycznie, ale na maksa makabrycznie halasowaly. Sadzilem ze to most tak halasuje, bo juz lubi halasowac jak sie odpuszcza gaz, ale kurka jak zalozylem zimowki, to jaka teraz cisza ![]() Juz wyslalem reklamacje, zobaczymy co dalej ![]() |