| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Race_D F&F MEMBER FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2005-09-25 18:18:33 Żeby stwierdzić czy to ma "sęs" to najlepiej by jednak było zlookac ten art |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-09-25 19:32:03 z FSO AK
ten gaz jest caly czas w postaci lotnej. tyle ze sprezony do 200ata stako slupsk ma juz w ofercie 2 zbiorniuki kompozytowe ale jeszcze nie produkuja/dobre nie/ ale cena ma byc ok 10X wieksza od takiego samego do lpg. 1- 65lo mieszczacy 12m3 2 138l mieczczacy 25 m3 m3= 1l paliwa przydomowy kompresor do tankowania jest dostepny na Allegro za 4500 kompresor |
pavlus (S) Furious Moderator 126p | 125p Kraków | 2005-09-25 19:44:38 W krakowie na Polibudzie mają takie CC.
Robili też ciężarówki i autobusy. Z racji dużych i ciężkich butli nadaje się raczej do dużych aut, ale do Cinkola też wsadzili. W Instytucie nafty i gazu jest też stacja. |
jar128 F&F Sympatyk ![]() Gdańsk | 2005-09-26 14:56:39 "> |
jar128 F&F Sympatyk ![]() Gdańsk | 2005-09-26 15:00:12 "> |
yapko F&F MEMBER Fiat 128 Tarnow/Krakow | 2005-09-26 15:42:36 Nasz forumowicz z Argentyny (MaxWebber, zobaczcie na forum anglojezycznym) pisal kiedys ze w swoim kancie ma CNG, takuje do pelna za $3 i starcza mu na 100 km. |
jar128 F&F Sympatyk ![]() Gdańsk | 2005-09-26 17:38:58 3$ x 4zł? = 12zł za 100km
jeśli ten gaz jest tylko sprężany to jest to naprawde prosta instalacja (tak mi się wydaje ) -z butli o wysokim ciśnieniu jest rozpręzany poprzez reduktory -a następnie zasysany jest do gażnika ( wtrysk mógłby ją kąplikować ) -przed gażnikiem oczywiście bespiecznik , zawór odcinający gaz -paliwo . może o czymś zapomniałem ??? -zasięg niewielki (w zależności od butli ) jednak w mieście powinno być ok . np. codzienny dojazd do pracy . |
barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2005-09-26 18:35:48 widze temat wzbudził zainteresowanie, bo fakt gaz ziemny jest dość ciekawą alternatywa ale jeszcze nie na teraz zabardzo jeżeli chodzi o osobówki :/. Z racji tego że w necie ciężko znaleźć jakiś schemat tych instalacji zamieszcze troche stary schemacik ale pokaże z czego się skłąda taka instalacja
Schemat układu zasilania spreżonym gazem siemnym: 1-mieszalnik gazu z powietrzem, 4-elektromagnetyczny zawór odcinający dopływ gazu do mieszalnika, 5-przełącznik 0-gaz, 6-włącznik zapłonu, 7-elektromagnetyczny zawór wzbogacania mieszanki przed rozruchem zimnego silnika zasilanego gazem, 8-przycisk włącznika urządzenia wzbogacającego mieszankę, 9-reduktor zasadniczy, 10-reduktor wstępny, 11-butla do gazu, 12-zawór butli jednym króćcu wylotowym, 13-zawór butli o dwóch króćcach wylotowych, 14-główny zawór odcinający dopływ gazu do reduktora, 15-zawór do napełniania, 16-manometr wysokiego ciśnienia, 18-filtr gazu, 19,20,21-przewody łączące butle między sobą, 22 i 23-przewody doprowadzające gaz do reduktora wstępnego, 24,25,26- przewody elastyczne, 27-dławik przepływu gazu, 28-do cewki zapłonowej, 29-bezpiecznik, 30,31- dopływ i odpływ cieczy ogrzewającej reduktor wstępny A jeżeli chodzi o stacje napełniania i napełnianie takiego zbiornika gazem CNG to juz nie takie proste , zazwyczaj takie stacje podpięte są do rurociągów skąd moga czerpac na bierząco gaz o ciśnieniu od ok. 2-5 MPa, następnie przez sprężarke dwustopniową sprężany jest do ciśnienia jakie było juz wsponiane ok. 20MPa, a samo tankowanie odbywa się na zasadzie przepływu gazu prze różnice ciśnień jaka jest w zbiorniku samochodu i zbiornikach wyrównawczych na stacji, gdy te ciśnienia się wyrównają wtedy do pracy zabiera się pompa doładowująca i mozna uzyskać w zbiorniku ciśnienie ok 20MPa, co ważne gaz nabieżąco jest uzupełniany w zbiornikach wyrównawczych czyli gaz musi byc dostarczany całyczas .
A druga bardzo ważna sprawa to to że taki gaz jaki idzie bezpośrednio z rurociągu chciał nie chciał zawiera w sobie niewielkie (jak kto woli nawet od 100-400mg/m3) ilości wody, które gdyby przedostały się do zbiorników w satcji (wyrównawczych czyli tych które napełniają nasz zbiornik) pod tak wysokim ciśnieniem skropliła by się i nie byłoby wtedy za ciekawie, a jeszcze gorzej jak taki gaz zostałby zatankowany do zbiornika samochodu jak ktoś tu podał (ze źródła domowego do kuchenek ) i skropliłaby się w naszym zbiorniku to reszty chyba nie ma co tłumaczyć, więc tankowanie domowym sposobem raczej odpada chyba że ktoś sprawi sobie instalacje absorpcyjną osuszania gazu co chyba jest raczej nierealne ![]() |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-09-26 19:04:06 a mi sie wydaje ze:
9 = parownik LPG. czyli parownik lpg moze nam posluzyc jako " zaspol dawkujacy paliwo tyle ze podgrzewany. w p. 24 wbijasz trojnik i 2 elektrozawory.ady sterowac lpg- cng. reduktor glowny trzeba ustawic na 5 -7 ata jak w lpg. koszt jaki ponosza urzytkownicy LPG to tylko koszt zbiornika z wielozaworem., zaworu tankujacego.redyktora glownego. parownik LPG powinien wystarczyc gdyz CNG jest obojetny dla gumy wiec niczego nie zerzre.a jak dostanie odp cisnienie to bedzie pracowac prawidlowo. wydaje mi sie ze instalki wtrysku gazu sa jednakowe dla cng jak i lpg tyle ze to co wymienilem jest inne. |
barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2005-09-26 19:35:35 akurat w przypadku tej instalacji jest to jak najbardziej wykonalne, problem tylko reduktora wstępnego, tyle że ciśnienie na wyjściu tego reduktora jest około 0,35MPa więc ustawienie reduktora głównego na 5-7MPa będzie troche za duże więc trzeba by troche pokombinowac żeby to grało, w nowszych instalacjach CNG nie ma już dwóch reduktorów tylko jeden 2 lub 3 stopniowy, a druga sprawa to to że gdzie w osobówce upchnąć jeszcze jeden zbiornik żeby to miało jakis sens na CNG to minimum jakieś 50dm3 a waga takiego zbiornika to około 50kg+/- 3kg(w końcu próby na rozerwanie sa prowadzone przy ciśnieniach rzedu 60-65MPa) chyba że kompozyt ale jak ktos juz wspomniał koszty znacznie wzrastją |
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-09-26 19:57:45 5-7 ata = 05-07 MPa
jezeli jest 3,5 ata /0.35 MPa / to niema problemu- powinno dzialac. stalowe butle odpadaja. chyba ze sobie ktos sprowadzi z niemiec za pol darmo i sam wykombinuje miejsce na nie.. jedyne rozwiazanie to kompozyt. bedzie w skako kosztowal ok 1000zl.
uzywane sa tansze- mam nadzieje. na allegro jest cala instalka za 1500 zl. mysle ze najwazniejszym problemem jest 1 tankowanie. w butli nie moze byc tlenu!!!!!!!! bo jak bedzie to po przekroczeniu 2MPa /20 ata/w zbiorniku bedzie wybuch . / jak w dieslu/ niewiem jeszcze jak sobie z tym radza "fachowcy" |
barakuda F&F Sympatyk Fiat 132/Fiat125 lubartów | 2005-09-26 20:13:36
i to jezt najwazniejszy problem na nasz kraj
a co do tlenu to wydaje mi się że tlenu w czystej postaci to tam nie ma a jego główe pochodzenie w gazie to para wodna, która jest oddzielana od gazu (tak jak wczesniej wspomniałem) w instalacjach adsorpcyjnych zanim ten trafi do zbiornika w samochodzie, to taka moja wydumka ![]() |
HOMASZEK fiat 126p Żabno/Tarnów | 2005-09-26 20:20:21 nie ma jak "NOS"
a co do gazu ziemnego fajne rozwiązanie i narazie jest tanie paliwko ciekawe tylko kiedy i za nie sie ktos wezmie....
|
PG F&F Sympatyk Fiat 125 x 2 ,Tyran ... Kraków | 2005-09-26 20:32:47 chyba mnie nie zrozumiales.
chodziu mi o to ze zakladasz zbiornik np nowy albo taki ktory byl otwarty i dostalo sie do niego powietrze czyli w objetosci mamy 24% tlenu. i to jest moim zdaniem problem. taki sam problem jest w nowych rurkach z wys. cisnieniem. chcialem zaznaczyc ten problem bo rozni napalency czytaja to forum. /nie mowie o osobach znanych z forum ale o przygodnych ktorzy tylko czytaja a potem wypowiadaja sie na innych forach cytujac madrosci zawartye na F&F/ i jak przeczyta ze zbiornik wystarczy to zaadoptuje tlenowke. i niech wezmie debil starom tlenowke i sprubuje ja natankowac. bedzie wypadek i afera na cala europe.
ostrzezenie dla debili: NIE WOLNO STOSOWAC BUTLI W KTORYCH ZNAJDOWAL SIE TLEN NP.DO SPAWANIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
ZoLt4R F&F Sympatyk Punto HGT / 126p 1.2T a juz na pewno nie z Łodzi | 2005-09-26 20:43:39
dobre dobre |