MotoNews.pl

Deszczyk, 4 pasy ruchu, 140km/h i .... zakochane wycieraczki

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wczoraj miałem bardzo nieprzyjemną przygodę.
Otóż jadąc z rodzinką do Rzeszowa troszku szybciej niż zwykle,
śpieszyłem się, bo byłem spóźniony.
Więc prędkość oscylowała w granicach 130-150km/h.
Podczas wyprzedzania nagle trrrach i ..... zblokowały mi się wycieraczki:

Zatrzymałem się i po wstępnych oględzinach stwierdziłem, że sprawna jest tylko jedna wycieraczka. Na całe szczęście to była ta od kierowcy.

Wieczorem w garażu dokonałem szczegółowych oględzin i demontażu
Efekt spotkania wycieraczek:
1. Pękło plastikowe mocowanie mechanizmu przy prawej wycieraczce
2. Wyskoczyło jarzmo z przegubu kulistego prawej wycieraczki.
3. Pogięte pióra wycieraczek.

wyrazy współczucia

No to teraz masz mozliwosc zrobienia tuninngu i umieszczenia tylko jednej

Współczuje.

O kurde
kiepsko to wygloda
dobrze ze ja wymienilem niedawno caly mechanizm
bo mi juz wycieraczki ostro pierdzialy

No to dobże że niebyło większych uszkodzeń. Widze że padało to jak mogłeś tak dalej jechać z pogiętymi wycieraczkami?? Ale chyba sie opłacało bo fotki dobre :]

Mechanizm juz sobie zamówiłem za 90zeta.
Trochu dużo, ale cóż kiedyś ten dzień musiał przyjść.
Ma być na dziś lub jutro.

Jak na tą chwilę, to poradziłem sobie domowym sposobem i zrobiłem sobie tak, że wszystko dziła.

Ale dziś przy prędkości 100km/h już prawa wycieraczka (ta uszkodzona) zaczeła szwankować.
Więc jak na razie nie przekraczam tej magicznej prędkości na pracujących wycieraczkach.

A i mam jeszcze fotkę jarzma które wyskoczyło.

Niestety pękniętego mocowania (tego plastikowego) zapomniałem obstrykać.

A jeśli ktoś się zastanawia nad przyczyną, to ja uważam,
ża na 100% było nią wypracowany mechanizm jażmowy
+ luzy na tych plastiklowych tylejkach.

Więc ten post jest trochu ku przestrodze dla tych,
którzy tak jak ja zwlekają z wymianą wypracowanego mechanizmu wycieraczek.

Cytat:
2005-04-27 08:00:48, kisztan pisze:
Więc ten post jest trochu ku przestrodze dla tych, którzy tak jak ja zwlekają z wymianą wypracowanego mechanizmu wycieraczek.

Bo jak coś działa i nie spowoduje nagłego zatrzymania się samochodu lub drogich w naprawie uszkodzeń, to nie należy tego ruszać.

Nad szedł Czas Tuningu

Cytat:
2005-04-27 08:00:48, kisztan pisze:
Mechanizm juz sobie zamówiłem za 90zeta.

kisztan, cały nowy mechanizm za tyle? Bo ja się tez ciągle zbieram do zrobienia tulejek i jakoś za cholerę mi nie to wychodzi. Najchętniej kupiłbym nowy mechanizm właśnie, ale coś na forum było, że stoi toto koło 2 stów, więc się zniechęciłem.

No 200zl to nie. Ja placilem okolo 110 w Warszawie. 90zl to baaardzo przystepna cena

Na Kotsisa w wawce to teraz dokładnie 94 PLNy bo sie oststnio pytalem....

jak masz za 90 to łykaj jak Pelikan cegłę

W związku z tym mam pytanie,,,,,,jeśli moje wycieraczki czasem pokazują różki i działają jak im się chce, albo tak jak wczoraj stają na kilka chwil po środku szyby również jest to przyczyna powolnej śmierci mechanizmu?

Cytat:
2005-05-20 08:33:27, Kiniusia pisze:
W związku z tym mam pytanie,,,,,,jeśli moje wycieraczki czasem pokazują różki i działają jak im się chce, albo tak jak wczoraj stają na kilka chwil po środku szyby również jest to przyczyna powolnej śmierci mechanizmu?

kinia to nie powolna smierc..jesli staja to juz agonia wmienilbym mechanizm jaknajszybciej zeby oszczedzic silnik

Cytat:
2005-05-20 15:43:49, qbaj pisze:
kinia to nie powolna smierc..jesli staja to juz agonia wmienilbym mechanizm jaknajszybciej zeby oszczedzic silnik

Ale ja niekkkkkkkkkkkkcem umierać,,,,,,,,,,,hehehehehee .
Na poważnie zaś to masz rację,,,,,tak będzie trzeba uczynić.

Przystepna cena to 75 zł .Wlasnie jest na allegro.http://www.allegro.pl/item139994111_mechanizm_wycieraczek_przednich_espero_oryginalny_.html. Pozdrawiam

spoko spoko cena moze byc ale spojrz na date ostatniego postu za chwilke znowu bedzie zamota ale temat jak najbardziej na czasi

Cytat:
2006-11-09 20:56:41, darekdarex1 pisze:
Przystepna cena to 75 zł .Wlasnie jest na allegro.

http://www.allegro.pl/item139994111_mechanizm_wycieraczek_przednich_espero_oryginalny_.html

Pozdrawiam

Tak na marginesie.
Powiem, że taniej załatwił mi jeden jegomość rok temu z dostawą do domu.

Pozdrawiam

Cytat:
Zatrzymałem się i po wstępnych oględzinach stwierdziłem, że sprawna jest tylko jedna wycieraczka. Na całe szczęście to była ta od kierowcy. Wieczorem w garażu dokonałem szczegółowych oględzin i demontażu Efekt spotkania wycieraczek: 1. Pękło plastikowe mocowanie mechanizmu przy prawej wycieraczce 2. Wyskoczyło jarzmo z przegubu kulistego prawej wycieraczki. 3. Pogięte pióra wycieraczek.

U mnie bylo podobnie tylko, ze przez moje lenistwo zeszlej zimy nie chcialo mi sie szyby odsniezac bo przeciez wycieraczki w espero dadza rade niestety nie daly. Efekt taki sam jak u Ciebie.
Tylko, ze ja zrobilem otwor w przeglubie, nagwintowalem i przykrecilem. Na razie daja rade ale trzeba bedzie pomyslec o wymianie

Też mi z rok temu się pocałowały. Ale działają. Wprawdzie wieloklin rucha się we wszystkie strony, ale co tam...

Wycieraczki w naszych autach to porażka. Ja wymianę mechanizmu mam już za sobą. Zrobiłem to tuż po zakupie auta maju 2003r. Kosztowały mnie wówczas 149zł !!