| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-11-12 16:47:07 Mam Subwoofer, ale nigdy go nie pod łączyłem teraz się zdecydowałem chodzi mi o tylnie głośniki sa 4omowe a subwoofer jest 8 omowy i tu mam problem podpiąć go pod 1 z głośników z tyłu czy jeden przewód pod 1 głośnik a 2 pod 2 głośnik nigdy nie montowałem subwoofera Proszę o rade
(z góry dziękuj Piotrkowi podłączenie pod cewkę nie wchodzi w rachubę )
[ wiadomość edytowana przez: markon dnia 2006-11-12 16:55:39 ] |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-11-12 17:17:59 jesli nie masz wzmacniacza to jedyna opcja jaka jest, to podpiecie go pod jeden głośnik.
pod dwa... wiem ze na prosta mysl 4 stąd i 4 stąd to 8 ale nie w przypadku elektryki ![]() |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2006-11-12 17:56:49 kup wzmacniacz i nie kombinuj, radio nie napedzi suba, a i koncowke mocy mozesz posadzic.
PS 8 ohm, skad ty go masz? Napewno nie jest do car audio |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-11-12 18:09:28 koncówki raczej nie ruszy bo kiedys w poprzednim samochodzie zamontowałem 2 kolumny 10 w unitry po 8 ohm zeby był wzmacniecz trzeba wymienic głosniki bo taka jest zasada jak mnie uczyli ze jak ze wzmacniacza wychodzi 10w to głosniki powinny byc najlepiej 20w subwoofer nie jest z rodzinki car audio podejzewam ze od kina domowego ale jest funkiel nówka
|
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-11-12 18:14:00 wiec tak.
8 ohm spod samego radia na pewno nie zagra jakkolwiek. charakterystyki glosnikow 4 i 8 ohmowych sa praktycznie identyczne jesli chodzi o wykresy skutecznosci, wiadomo oprocz tego ze do 8 ohmowego potrzeba 2x tyle mocy a ma sie z tego delikatnie wieksza kontrole.... taka roznica. sam kombinowalem kiedys nawet z 2ma subami 8ohm w bagazniku i nie gralo to wcale :/jesli nie zalezy Ci na jakiejs specjalnej super kontroli to po prostu mozesz kupic jakis tani wzmacniacz np. bossa za 200zł i podlaczyc go pod wooferka, byleby wzmak mial mozliwosc grania od 4 do 8 ohm i mozliwosc mostkowania na 1 kanal... |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-11-12 18:14:10
zeby charmonia dzwieków była idealna |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-11-12 18:16:54
|
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-11-12 18:21:08
|
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-11-12 18:23:28
|
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-11-12 18:35:44 narazie pokombinuje sam jak nie wyjdzie to wtedy kupie |
hard-drive Leganza LPG Sieradz | 2006-11-12 18:54:38 a ja sie podepne pod ten watek z takim pytaniem:
czy da sie wyciac otwor w polce i umiescic w nim suba ??? podobno skrzynia czy tuba nie gra tak dobrze w sedanach. w ogole to chciałbym wyciac dziury na owale w połce i nie wiem jak |
hard-drive Leganza LPG Sieradz | 2006-11-12 18:55:42 a ja sie podepne pod ten watek z takim pytaniem:
czy da sie wyciac otwor w polce i umiescic w nim suba ??? podobno skrzynia czy tuba nie gra tak dobrze w sedanach. w ogole to chciałbym wyciac dziury na owale w połce i nie wiem jak |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-11-12 20:22:36
jak chcesz kupic wzmacniacz z moca w stylu 20 wat to daruj sobie bo dobre radio tyle wydoi
zeby sub mial jakis efekt w aucie musi miec moc powiedzmy 80 rms a glosnik... 100 rms w zupelnosci wystarcza. jak chcesz pykanie a nie bass z bagaznika to zainstaluj same woofery w polce i spokoj a i bagaznik wiekszy. ciagnac watek napisze jeszcze tyle, ze suba da sie "podwiesic" pod tylna polka ale musi byc w swojej obudowie. chyba ze hard chcesz sie wykosztowac na glosnik typu "free air" wtedy mozesz go podwiesic bez obudowy normalnie w polce a on bedzie robil swoje, ale te glosniki sa drogie. markon a apropo korektora to w samochodzie w instalacjach tanich i sredniobudzetowych nie korzysta sie z korektorow tylko ze zwrotnic obcinajacych pasmo do rzadanego, w Twoim przypadku subik powinien grac do 130Hz max. zaleznie od typu obudowy (glosnik zamkniety do 100hz, bass-reflex troche wyzej a o innych nie bede pisal bo malo kto je tutaj bedzie stosowal) |
markon Klubowy Weteran Grand Vitara 2 , Vit ... Pajęczno (EPJ) | 2006-11-12 20:42:52
|
Outcast Bmw 528i E39 Różyny | 2006-11-12 21:14:01 poco wzmak i zwrotnica, nielepiej kupic wzmacniacz z filtrem dolnoprzepustowym i bedzie cacy, podlaczenie suba pod glosniki to druciarstwo, efekt niewarty niczego. U mnie gra taki wzmak:
wzmacniacz i taki subwoofer subwoofer wszystko podpiete pod to radyjko radyjko do tego glosniki blaupunkta tyl 16,5cm przod 13cm Efekt wewnatrz fajny tylko ten glosnik nienadaje sie do bardzo szybkiego basu ( glosnki do takiego basu i sr. 30cm to koszt min 700pln ) a efekt z zewnatrz to nic innego jak brzek blachy bagaznika i plastiku pod szyba z przodu... ale za to sie zabiore na nastepny sezon |
netpro Nubira 1,6 SX (sedan) Jelenia Góra | 2006-11-12 21:23:24 tak czytam o korektorach i mysle ze chcesz podpiac taki wzmacniacz-korektor jak byl kiedys stosowany, tyle tylko ze one najczesciej szly po wysokiej czestotliwosci, czyli podpinales wyjscie z radia (za koncowka mocy)na glosniki pod wejscie tego korektora i z niego wzmocnione wszystkie szumy i muzyka szly na glosniki,
efekt = masakra. Kup wzmacniacz z filtrem dolnoprzepustowym, wiekszosc wzmacniaczy ma, albo wzmacniacz i tak jak pisza zwrotnice lub filtr na dolne pasmo. Pamietaj zeby wzmacniacz mial wejscie po niskiej czestotliwosci (najczesciej chinch) podobnie z wyjsciem w radiu |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-11-13 12:36:33
majac na jezyku "zwrotnica" mialem na mysli zwrotnice w wzmacniaczu czyli wlasnie filtr dolnoprzepustowy (LPF). A apropo cytatu, to jest to wejscie niskiego poziomu, a nie czestotliwosci. |