| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-11-09 08:49:01 Generalnie bardziej zużywa się klocek dociskany przez tłoczek i lewa strona,która jest zawsze bardziej obciążona. |
YeLonkoskY Klubowy Weteran Ford Focus / Opel As ... Warszawa | 2006-11-09 10:33:19
Wybacz głupie pytanie ale czemu bardziej obciążona? Że niby przez kierowcę? |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-11-09 10:55:32
Paweł - cieszę się, że wreszcie doszły. A co do zu życia klocków - może dlatego, że ostrzej zwalniasz przed prawym zakrętem i większa masa leci na lewe koło
[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-11-09 13:34:33 ] |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-11-09 15:37:04 nigdy nie będzie równo , a im starszy samochód tym bardziej nierówno , układ hamulcowy ma na tyle prymitywną konstrukcję ż etakie rzeczy to normalka, moża to nieco poprawić, jak sam będizesz wymieniał klocki , to kup sobie te wszystkie gumki i smar do tłoczków ( jakieś niemieckie gówno "Cylinder brake paste" czy cóś koszt około 10 zeta)i jak zwalisz te klocki , to podłóż cos ( deseczka-ki młotek.. byle nie palce) w miejsce klocków i niech ktoś ci naciśnie hamulec - wysunie się tłoczek ( tylko nie przegnij z tym wysuwaniem tłoczka , bo zpaowietrzysz układ- po to właśnie się podkłada to "coś" w miejsce klocków) zerwij ta gume która jest , wyczyśc to co się wysuneło , wciśnij ręką ( albo lepiej jakimś wciskaczem) ( poza tym otkręć nakrętkę na zbiorniczku z płynem , bo podobno przy wciskaniu tłoczka można rozpierdolic ziorniczek od ciśnienia) , znowu wysuń tłoczek , znowu , go wytzryj do czysta , i tak kilka razy , aż będize się nim poruszało lekko. ewentualnie wyczyść i nasmaruj prowadnice zacisku ( te dórne bolce na posranym imbusie 7mm ) zrób tak z obydwu stron i będzie pięknie
przy 120 km/h bedizesz mógł puścić kierownice i strzelić w hamulce ( tylko nie próbuj tego ) ![]() |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-11-10 11:42:04 u mnie tak było - musiałem wymienić piastę ( 100 piasta , 50 łożysko, robocizna 50-100 )
podnieś samochód, postaw na kołki ( połóż na czymś zaciski , żeby nie wisiały na przewodach hamulcowych) zdejmij koła i tarcze hamulcowe z obydwu stron i: 1)- wersja dla profesjonalistów posiadających odpowiedni sprzęt załóż czujnik zegarowy na jakąś nieruchomą część, kręć delikatnie piastą i wyłapczy ma bicie 2) wersja dla mnie i innych domorosłych mechaników mających więcej głupich pomysłów niż sprzętu- zamist czujnika zegarowego zastosować można suwmiarke, z mierzeniem głebokości i łapać wymiar między powierzchnią piasty, a miejscem gdzie przykręcona jest metalowa osłona tarczy ( ja tak robilem i mi wyszło około 0,7 mm bicia ) lub jeszcze jeden sposób uruchamiasz silnik , zapinasz piąty bieg, i powolutku zbliżasz kredę do obracającej się piasty ( u mnie zaznaczyło bicie)
więc próbuj.. powodzonka ps. jakbyś miał niewielkie bicei , to zrób tak: kup poler dysk do szlifierki , posadź kogoś za kierownice , piąty bieg , V=80km/h , a ty sobie delikatnie szlifierką wygładź tarczę , na minimalne bicie powinno pomóc, jak mas ztakie jak miałem ja , to niestety nie... ![]() |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2006-11-10 12:41:56
Jesli bicie jest wyraźne przy chamowaniu - tak jak pisze misiek i to przy nowych tarczach, to bez wymiany piasty się nie obejdzie. Moja jedna piasta tyż jest krzywa (choć podobno w normie - 5 setek) i już trzeci komplet tarcz mi założyli mechaniory i to samo ciągle. Pierwsze 2,3 tysiące oki, a później dupa. Tylko ciągle nie mogę się za to zabrać... |