Remont czy wymiana

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam Fiata z 1971 przebieg około 96000 km i własnie mam do zrobienia remont silnika (to znaczy chyba samego dołu) i czy to sie w ogóle opłaca czy lepiej sobie darować i włożyc troszke większy silniczek np 1600 z Argenty czy 132 ( duzo jest przeróbek przy takim silniczku i ile takowy może kosztować?) A i kto w razie czego ma do sprzedania taki silnik w dobrym stanie !!

[ wiadomość edytowana przez: Drag-On dnia 2003-05-13 12:35:33 ]

zastanów się co powinieneś w nim zrobić i wykonaj sobie kosztorys, następnie zorientuj się ile kosztuje używany silnik w niełzym stanie i w ten sposób sam sobie na pytanie odpowiesz...

jeśli jest to oryginał (brak przeróbrk na MRa) to może warto go takim pozostawić?

silnik + skrzynia włocha(131,132,argenta) to około 500-800zł (do tego potrzebny wał!)
jeżeli Argenta to i elektronika od wtrysku (i elektryczna pompa paliwa!)

nie polecam silników od handlarzy-szrotowców ceny i jakość - lepiej prywatnie

No własnie pewne przeróbki na Mr niestety już ma (ale to sie da zmienić ) Tylko że za kapitalke mojego silnika powiedzieli mi 650- 700 pln więc w tej cenie to chyba można już kupić 1600 ??

wiem 1,6DOHC za nieduze pieniądze w razie potrzeby wyślij mi wiadomość do godz 13:00

jakie masz te przeróbki na MR'a ??
jak niewielkie, to proponuje zostawić silnik orginalny i rozpocząć remont (przynajmniej będziesz wiedział co i jak w nim było zrobione). Poza tym masz skrzynie sądząc po roczniku przy kierownicy - jakbyś chciał większy silnik to od rozu musisz dać lewarek w podłodze (chyba że coś innego wykombinujesz).

Poza tym jak sam zrobisz remont (już wspomniałem), to wiesz że silnik jest oka, a co do stanu kupionego nie masz 100% pewności...
...bo wiesz...
...są tacy dla których wymiana pierścieni to jest kapitalny remont (sam się z tym spotkałem w swoim kancie).

poza tym 700 zeł za kapitalkę w 1300 to nie jest dużo...
...pół roku temu pewien meches twierdzać, że mój silnik jest zarżnięty rzucił mi kosztorys o wysokości 1500-2000 (to już przesada).

MOJE ZDANIE - RÓB REMONT

ja sie nie znam kompletnie na remontach wiec pytam.

co jest zlego w wymianie pierscieni?

Co ze tylko to bylo robione?

nie, ale gdy się twierdzi się, że silnik miał robioną KAPITALKĘ dwa lata temu, a w rzeczywistości trzeba jeszcze robić np. panewki, szlif wału, głowice, to nie jest kapitalka - o to mi chodzi...
...wymiana pierscieni, to jest WYMIANA, ale nie KAPITALNY REMONT SILNIKA

wlasnie mi sie cos wydawało ze cos malo porobione jak na kapitalke
thx

Cytat:
2003-05-14 18:14:26, ArF pisze:
ja sie nie znam kompletnie na remontach wiec pytam.

co jest zlego w wymianie pierscieni?

Co ze tylko to bylo robione?

Pierścienie można wymienić jeżeli na cylindrach nie ma progów.Jeżeli są progi,to nowe pierścienie pomogą na parę tys.km.

stalem przed takim samym dylematem jak Ty w tej chwili. zdecudowalem sie na DOHC. Efekt byul taki, ze kupilem za 300 zl mirafiorke ale silnik okazal sie byc zajezdzona przebijana na 1.6 dwulitrowka, skerzynia wyla a przy przekladce pojawila sie cala masa problemow (glownie za sprawa waskiego tunelu na skrzynie...). Koncowy efekt byl taki, ze zrobilem kapitalke 1300 Podesle wkrotce link do opisu przekladki. Zastanow sie czy warto bo sprawnego DOHC raczej nie kupisz za te same pieniadze, co remont 1300.

Pozdrawiam.

To teraz kolejne pytanie. Co bym musiał zmienić w moim Fiacie jak bym chciał włożyc silnik z poldka (a może wchodzi idealnie i nic nie zmieniam ??)

Bez problemu moiżesz wrzucić silnik poldolota bez wiekszych modyfikacji. Zmieści się bez problema, skrzynie zostaw.

tak z ciekawosci... czy wsadzil ktos do fiaciora cos wiekszego niz 2000??? chodzi mi dokladnie o jakas V6 lub V8 bo cos takiego mi sie marzy... wiem ze V8 sie raczej nie zmiesci.. ale jakies rozsadne V6 mozeby wlazlo

były z Fiata 130 w spotrowych wersjach DFa. Artykuł na stronie F&F cz. I

Cytat:
2003-05-22 19:03:27, Drag-On pisze:
To teraz kolejne pytanie. Co bym musiał zmienić w moim Fiacie jak bym chciał włożyc silnik z poldka (a może wchodzi idealnie i nic nie zmieniam ??)

Temat wałkowany tutaj

przekładka