MotoNews.pl

Wymiana oleju

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Z okazji Swiat wszystkiego najlepszego.
Mam takie zapytanko,moj Atu ma 60 tys km.,od nowosci lalem Elf Sporti 15W40,ale po 50 tys.km wlalem sobie Lotosa polsyntetyka.Teraz nadeszla pora wymiany i tak sie zastanawiam co wlac czy zostac przy Lotosie czy wrocic do Elfa.Podczas jazdy na Lotosie zaczela sie troche pocic uszczelka pod klawiatura i nie wiem co robic.Poradzcie cos a moze jakis inny jeszcze olej polecacie

Pozdrawiam
Bartek
Atu+1,6 Gli,Kombi 1,6GSi LPG

Cytat:
2002-12-25 17:19:46, BartekN pisze:
Witam
Z okazji Swiat wszystkiego najlepszego.
Mam takie zapytanko,moj Atu ma 60 tys km.,od nowosci lalem Elf Sporti 15W40,ale po 50 tys.km wlalem sobie Lotosa polsyntetyka.Teraz nadeszla pora wymiany i tak sie zastanawiam co wlac czy zostac przy Lotosie czy wrocic do Elfa.Podczas jazdy na Lotosie zaczela sie troche pocic uszczelka pod klawiatura i nie wiem co robic.Poradzcie cos a moze jakis inny jeszcze olej polecacie

Na ten temat już wiele zostało powiedziane
Ja jak wlałem pół syntetyk tez zaczął się pocić,więc wróciłem do zwykłego oleju-jest OK.Syntetyk czt też pół syntetyk wypłukuje nagar i osady także możliwe jest że będzie się pocił tu i ówdzie

Wedlug mnie lepiej nalac dobrego mineralnego i juz. Dobry to wedlug mnie Mobil albo Shell (ja uzywam Mobila)

Ja jak tylko siegne pamiecia jezdze na TEXACO mineralnym i nigdy nie mialem jakiegos pocenia sie lub innych wyciekow
Nie wiem co sadzicie o tym oleiku , jak slyszalem cale LODZKIE MPK jedzie tez na takim TEXACO wiec chyba musi byc niezly . 11 zł za litr sobie licza bo kupuje na litry . Silnik juz ma 225.000 km bez remonciku a wikszosc swego zycia przejechal w miescie i z przyczepa Wiec uwazam ze TEXACO jest DOBRY ... i chyba w nastepnym samochodzie tez temu olejkowi zaufam

Ja jeżdze na Selektolu i nie zmieniam oleju bo taki był zawsze lany, może po remomcie zmienie na inny

Po prostu wystarczy wymienić tą uszczelkę i ją poprawnie (nie za słabo i nie za mocno) przykręcić.... Ludzie!!!! ta uszczelka to mały pikuś. Czasem mnie rozbrajacie takimi problemami.... Półsyntetyk jeśli nie leje się przez simmeringi to powinien zostać.

Cytat:
2002-12-25 20:24:43, Mrozek pisze:
Po prostu wystarczy wymienić tą uszczelkę i ją poprawnie (nie za słabo i nie za mocno) przykręcić.... Ludzie!!!! ta uszczelka to mały pikuś. Czasem mnie rozbrajacie takimi problemami.... Półsyntetyk jeśli nie leje się przez simmeringi to powinien zostać.

Nie każdy jest taki mądry jak ty

Cytat:
2002-12-25 21:15:36, danield pisze:
Cytat:
2002-12-25 20:24:43, Mrozek pisze:

Nie każdy jest taki mądry jak ty

Wszystkie Wrocławiaki takie

hehe i skromni sa....

Cytat:
2002-12-25 22:41:19, voyteck pisze:
hehe i skromni sa....

Genetycznie

W końcu większość jest z kresów...

-----------------
"Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz.
To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat.
Fiacior mój to jest to, kocham go..."

Ja na Lotosie zajechalem panewki, chociaz silnik mial raptem 60 tys km. On jest za rzadki. Wlej dobrego mineralnego i tyle. Ja jezdzilem na Elfie Super D 15W40 i bylo bardzo dobrze.

Nie chodzi mi wogole o ta uszczelke bo to maly pikus.Chodzi mi glownie o oleje,a tym ze poci sie na tej uszczelce to chcialem opisac jak wyglada silnik po wlaniu polsyntetyka

Cytat:
W końcu większość jest z kresów...

A tia... Moi dziadkowie przyjechali do Wrocka spod Lwowa (piękne miasto – będę musiał tam kiedyś pojechać). Więc już wszystko staje się jasne

"... Bo gdzie jest na swiecie na dobrze jak tu - tylko we Lwowie."

wy zza buga tez wiele przeszliście skąd to cytat ??

Cytat:
wy zza buga tez wiele przeszliście skąd to cytat ??

eeeee banał. Sami swoi. 36 minuta. Txt wypowiada Witold Pyrkosz. Grasz dalej ???

A mi miasto Lwów - rzecz jasna przedwojenne polskie miasto - kojarzy się ze Szczepciem i Tońciem

A co powiecie na temat olei ESSO?

Olej - .... ja ostatnio zmieniam olej średnio co 2 tygodnie, bo po remoncie pierwsze 2 zmniany to był Lotos mineralny, potem Mobil 15W40 - taki sam jak Lotos, tyle że podobno leprzy..... ( ale klasy jakości taki same)
zastanwaiłem się nd olejami do sportowych samochodów 5W60 czy tam 70 ale to koszt ok 180zł za bańke, więc nie wiem na czym jeżdzić.... kolejna zmiana za ok miesiąc.... więc może do tego czsu cos wybiore ( może zapodam już chłodnice oleju - to przy zmianie by było nawet lepiej)

Ale chyba lepiej zmianiać częściej tańszy olej np. Lotosa na 40zł co miesiąc niż jeżdzić na kilka razu droższym oleju aż " do bólu" bo takiego drogiego oleju szkoda wylewać .....