Elektryczna regulacja reflektorow.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam MKVII zrobionego w Hiszpanii i nie mam elektrycznej regulacji swiatel. Wyglada na to, ze w lampach jest do tego instalacja, tylko nie ma silniczka sterujacego. Tak sie zastanawiam, czy da rade wyciagnac to z jakiejs starej stluczonej lampy i zalozyc u mnie. Osobnym problemem bedzie reszta instalacji, przelacznik na desce rodzielczej, ale moze i jego mozna bedzie gdzies dostac na szrocie?

Jesli ktos robil juz cos takiego, to prosze o kontakt?
A moze ktos ma potluczone lampy?

Pozdrawiam

są dwa rodzaje silniczków, maja inne gniazdo na wtyczkę, musisz zwrócić na to uwage przy szukaniu na szrotach, sprawdź jaką masz wtyczkę.
Czasami namallegro można dorwać silniczek

też szukam takiego silniczka...
zadzwoniłem do ASO ile taka impreza kosztuje i... jak usłyszałem 914 zł/sztukę to mi szczęka opadła

Lampa do sterowania elektrycznego ma wtyczke zielona, a manualnego czarna. W czarnej brak wiazki do silniczka.

Cytat:
też szukam takiego silniczka...
zadzwoniłem do ASO ile taka impreza kosztuje i... jak usłyszałem 914 zł/sztukę to mi szczęka opadła

ten silniczek to to zielone?

Poznaje moja brudna lampke ... Kadam ... to sie da zmyc benzyna ... ta konserwacje

Jesli chodzi o to zielone to to jest tylko wtyczka, silniczek to takie czarne cos w ksztalcie katownika ktore jest wmocowane w reflektor - widac po otwarciu klapki - od silniczka idzie slimaczek do lampki ... zeby nia pokrecic

Cytat:
Poznaje moja brudna lampke ... Kadam ... to sie da zmyc benzyna ... ta konserwacje

NoSku, ta lampka będzie jednym z najlepiej zakonserwowanych elementów w moim autku się nie przejmuj....
Na razie końbinuję jakim superprzegubowym kluczem dostać się do śruby mocującej reflektor pod zderzakiem bo jakoś mi się nie pali zdejmowanie całego zderzaka z powodu 1 śrubki.... dzięki temu mam modela do sesji zdjęciowych
Siłowniczek z mojego został już zaoferowany (zgodnie z umową za free

Cytat:
2004-12-06 23:48:48, Kadam pisze:
ten silniczek to to zielone?

instalacja silniczka powinna być pod zaślepką, a to zielone to mi wygląda na gniazdo do świateł

Cytat:
2004-12-07 15:49:51, mss pisze:
instalacja silniczka powinna być pod zaślepką, a to zielone to mi wygląda na gniazdo do świateł

To zielone to wtyczka ktora wchodza wszystkie kable - swiatla, postoje, silniczek.

Hej podpinam się pod wątek bo ja to wogóle mam śmiesznie. Nie wiem gdzie wyprodukowano mojego kombiaka ale nie mam w nim regulacji wysokości reflektorów!!! Zwykle miałem problemy bo oślepiałem innych, a teraz po regulacji, na krótkich sam g.... widzę bo lewa strona kończy się gdzieś 5 metrów za zderzakiem

Mam w związku z tym 2 pytania:

1. Czy istanieje prosta (nie warsztatowa) opcja regulacji ręcznej - tzn - widzę że jestem obładowany (lub przeciwnie) - otwieram maskę - kręcę dwoma śrubami (Jak???)

2. Czy ktoś z Was mógłby opisać jak zamontować elektryczną - łącznie z montażem instalacji, silniczków i robieniem dziury na przełącznik w desce

Bardzo proszę o pomoc, bo coraz więcej jeździ się teraz po zmroku, a jazda 70 km/h ze względu na słabe światła nie jest przyjemna :/

Ad. 1. Istnieje prosta metoda - Oczywiście.
Wystarczy podnieść maskę, na każdej z lamp masz od góry po dwie jakby nakrętki sześciokątne z wejściem od góry na śrubokręt krzyżakowy. I teraz kręcąc nakrętkę od strony środka auta (w każdej lampie) ruszasz światłami w górę lub w dół. Natomiast kręcąc tymi po zewnętrznej stronie roszasz światłami w prawo lub w lewo.
Co do prostego sposobu na ustawienie to stanąć wzdłóż jakiejś ściany (płotu) w odległości około 0,5 m na płaskim i widać jak układa się światło, powinno schodzić coraz niżej. Kręcąc wewnętrznymi śrubami można zawsze w ciągu 10s wyregulować idealnie.
Ad. 2. Niestety nie przerabiałem.